1. HABERLER

  2. PERDE ARKASI

  3. Angus eti lezzetli midir?
Angus eti lezzetli midir?

Angus eti lezzetli midir?

Daha düne kadar angus nedir diye sorsalar, angut gibi bakar kalırdık. Ama yerli etin fiyatı 50 lira sınırına dayanınca ve hükümet canlı hayvan ithalatında vergiyi sıfırlayınca anladık ki,

A+A-

Daha düne kadar angus nedir diye sorsalar, angut gibi bakar kalırdık. Ama yerli etin fiyatı 50 lira sınırına dayanınca ve hükümet canlı hayvan ithalatında vergiyi sıfırlayınca anladık ki, angus bir cins sığırmış…

Derince Limanı’na dünyanın dört bir yanından anguslar geliyor. Önceki gün Arjantin’den gelen 6 bin adet angusun bir bölümü kesimhanelere, bir bölümü de besi çiftliklerine gönderildi.

Size bugün angus konusundaki araştırmalarımdan söz etmek, bilgilendirmek istiyorum.

Angus sığırının anavatanı İskoçya’dır. Dünyada etçi ırk olarak tanınmakta olan angus sığırı dünyada 1873 yılında tescil edilerek, yetiştirilmeye başlanmıştır. Dünyada yetiştirilen etçi sığır ırkları içerisinde bir numara olarak bilinir…

Angus sığırı, karkas ve et kalitesi bakımından bir numara olma özelliğini devamlı korumaktadır. ABD’de angus eti çok tüketilmesinden dolayı bu ülkede etçi sığır besiciliğinde angus sığırı birinci sıradadır.

Angus eti, neden bu kadar lezzetlidir? diye bir soru aklımıza gelebilir. İtinalı besleme yapılan angus sığırlarında yağlar et arasına yerleşmiştir. Etin görünümü mükemmeldir ve aynı zamanda lezzetlidir. Dünyada sığır etleri içerisinde en fazla tutulanı olmakla beraber angus eti en pahalı olanıdır. Ancak usulüne göre beslenirse.

Angus sığırı çok çabuk gelişen bir sığır ırkıdır. Bir yaşında angus dana 550 kg. gelebilmektedir.

Angus inekleri kolay doğum yapmaları, yeni doğan angus buzağılarının her türlü iklime ve hastalıklara dayanıklı olmaları, angus dana etinin lezzetli olması angusların etçi sığırlar içerisinde tercih edilme sebebidir.

Angus sığır ırkı hayvanların en büyük özellikleri birinci sınıf etçi olması, günlük canlı ağırlık artışı diğer hayvanlardan yüzde 30 daha fazla olmasıyla ünlüdür. Angus sığırı vücut kılları tamamen siyah ve parlaktır.

Angus sığır etinin yanı sıra karkasının da iyi olduğu bilinmektedir. Boynuzsuz oluşu yaralanma riskini düşürmektedir. Angus sığırı, dişileri ergenliğe daha erken ulaştıkları için erken dönemde buzağı vermeye başlar. Angus inekleri kolay doğum yapmalarıyla ünlüdürler.

Angus sığırı yüksek günlük canlı ağırlık artışına sahiptirler. Bir günde 1. 300 gram ortalama canlı ağırlık almaktadırlar.

Damızlık olarak yetiştirilen angus inekleri, doğa koşullarına dayanıklı, kalitesiz mera koşullarını çok iyi değerlendirebilen, hiç yardıma ihtiyaç duymadan doğumlarını gerçekleştirebilen bir sığır ırkıdır. Angus inekleri, doğum yaptığında buzağısını dış etkenlerden ve kötü hava koşullarından koruyabilen bir sığır ırkıdır.

Angus Sığırı, kışın -30 ºC’de ve yazın +30 ºC’de sorunsuz gelişir ve fazla bakım ihtiyacı hissetmez. Doğal olarak boynuzsuzdurlar.

Dişiler erken olgunlaşırlar. Sağlıklı oldukları sürece angus ineklerinden damızlık olarak faydalanılır. Angus inekleri birinci buzağısında da 14. buzağısında da aynı performansı göstermektedir.

Angus sığırı, damızlık yetiştiricisine sağladığı bu faydalar sayesinde diğer et ırklarına göre daha çok tercih edilmektedir.

Geriye tek şey kalıyor:

Tadına bakmak…

Bu haber toplam 2363 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.