"Bor, ayçiçeğinde verimi artırıyor"

- Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güneş: - "Bor ile ayçiçeğinde verim artışı tespit edildi" - Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çakmak: - "Sağlıklı bir ayçiçeğinin yaprağında mutlaka 30-40 miligram bor olmalı"

KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - UFUK ERTOP - Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Beslenme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Güneş, bor gübrelemesiyle ayçiçeğinde verim artışı olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın bor rezervinin yüzde 72'sinin Türkiye'de olmasına rağmen, tarımda bor uygulamasının yeterince kullanılmadığını belirtti.

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'nün (BOREN) bitkiler üzerinde bor uygulamasının etkilerini araştırdığını, araştırma çalışmalarının özellikle Trakya Bölgesi'nde ayçiçeği üzerinde yapıldığını ifade eden Güneş, "Ayçiçeğinde yapılan araştırmalarda, bor ile dekar başına verimin yüzde 20 arttığı tespit edildi" dedi.

Güneş, ayçiçeğinin bor uygulamasına ihtiyaç duyan bir bitki olduğunu vurguladı. Dünyanın en zengin madenlerinin Türkiye’de olduğunu aktaran Güneş, şöyle konuştu:

"Türkiye bor bakımından çok zengin alanlara sahip olmasına rağmen, tarım alanlarımızda borun noksanlığını görüyoruz. Dolayısıyla bu elementle ilgili gübreleme çalışmalarında son derece dikkatli olmak lazım. Bor Enstitüsü, Türkiye için önemli bitkilerde borun etkisini araştırmak amacıyla Türkiye çapında büyük ölçekli çalışmalar başlattı. Bor ile ayçiçeğinde verim artışı tespit edildi."

- "Bor uygulaması ekonomik geliri de arttırır"

Güneş, Trakya Bölgesi'nde ciddi şekilde bor eksikliği hissedildiğini, bor uygulaması ile ekonomik gelirin de artacağını dile getirdi.

Trakya’da yapılan analizlerde bor içeriğinin çok düşük olduğunun görüldüğünü dile getiren Güneş, şöyle devam etti:

"Ayçiçeği bitkisi boru çok seven bir bitki. Kırklareli’nin 300 farklı noktasında yapılan toprak analizinde, bor içeriğinin düşük olduğu belirlendi. Bölgemiz insanı tarımı bilinçli yapan bir kesim. Bor konusunda da bilinçli olabileceklerini düşünüyorum. Yaklaşık 1 dekara kullanılan borlu gübrenin maliyeti 4 liradır. Yüzde 10 ile 20 civarında verim artışı ile ekonomik analizi yapılırsa birim alandan ayçiçeği üreticisine bunun getirisi 140-150 lira civarındadır. Bu azımsanamayacak bir değer. Aynı zamanda bunun verime yansımasının yanında yağ kalitesini artırdığına dair bilgilere ulaşıldı."

Güneş, bor uygulamasının yeteri düzeyde yapılması gerektiğini belirterek,  bilinçsiz bor uygulamasının bitkilere ciddi zararlar verebileceğine dikkati çekti.

Borun toksik bir madde olduğunu anımsatan Güneş, “Eğer sizin toprağınızda bor yeterli seviyedeyse ve bilinçsiz şekilde borlu gübreleme yapılıyorsa bu sefer bor bitkiye toksik etki yapacak ve ürün kayıplarına sebep olacaktır. Buna çok dikkat etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

- "Bor, büyümeyi doğrudan etkiliyor "

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çakmak ise bor uygulamasına sadece ayçiçeğinin değil yonca, patates ve kanolanın da ihtiyaç duyduğunu söyledi.

"Sağlıklı bir ayçiçeğinin yaprağında mutlaka 30-40 miligram bor olmalı" diyen Çakmak, borun büyümeyi ve gelişmeyi doğrudan etkileyen bir besin elementi olduğunu kaydetti.

09 Haz 2015 - 11:18 - Gündem --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 8.567.901 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


BAYAN ELEMAN ARANIYOR

YUFİ UNLU MAMÜLLERİNE, Mikro programı kullanan bilen, Tecrübeli BAYAN ELEMAN alınacaktır. Tel: 0539 848 15 34

ERDEM DOĞRAMA ELEMANLAR ARIYOR

Maaş+ Sgk+ Servis+ Yemek    Servisimiz Bekirdere-Yeşilova-Kandıra sapağı güzergâhından geçmektedir. BAY ELEMAN alınacaktır Fabrikamızda palet, sand...

PERSONEL ARANIYOR

Köseköy’de bulunan firmamıza, askerliğini yapmış, 3 vardiya çalışabilecek PERSONEL alınacaktır. Başvurular şahsen yapılacaktır Başlangıç ücreti: 20....

GÜNAYDIN VİNÇ PERSONELLER ARIYOR

Günaydın Vinç Hizmetlerine; *Bakım onarım işlerinde YARDIMCI PERSONELLER, *Yıkama ve çevre düzeni yapabilecek PERSONELLER, *ELEKTRİK VE MEKANİK UST...

SERVİS ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

Körfez-Derince-İzmit bölgelerinden, SRC belgesi olan genç emekli SERVİS ŞOFÖRLERİ aranıyor. Tel: 0262 322 70 57

ŞOFÖRLER ARANIYOR

*B sınıfı ehliyete sahip, *En az 1 yıllık aktif sürüş deneyimi olan, *En az ortaokul mezunu, *Askerliğini yapmış, *40 yaşını aşmamış, BAY ŞOFÖRLE...

KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

SAYLOG LOJİSTİK bünyesinde değerlendirilmek üzere, İzmit/Kocaeli/Kartepe/Gebze bölgesi oturumlu KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ aranmaktadır. İlgili kişi:...

ÇELİKAN MÜHENDİSLİK ELEMAN ARIYOR

Kartepe Sanayi sitesindeki Çelikan Mühendislik firmamıza İMALAT-KAYNAK USTASI VE YARDIMCI alınacaktır. Tel:0535 353 30 82

BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

KOCAELİ / KARTEPE şubemizde çalışmak üzere YÜKLEME ve BOŞALTMA YAPABİLECEK BEDEN İŞÇİSİ personel arıyoruz. TEL: 0 534 274 06 48

OLUK TEMİZLİĞİ YAPILIR

Çatı tamiratı, Özellikler çatıların OLUK TEMİZLİĞİ YAPILIR Sinan Ünver Tel: 0535 346 87 29