1. HABERLER

  2. GENEL

  3. "Bor, ayçiçeğinde verimi artırıyor"
"Bor, ayçiçeğinde verimi artırıyor"

"Bor, ayçiçeğinde verimi artırıyor"

- Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güneş: - "Bor ile ayçiçeğinde verim artışı tespit edildi" - Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çakmak: - "Sağlıklı bir ayçiçeğinin yaprağında mutlaka 30-40 miligram bor olmalı"

A+A-

KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - UFUK ERTOP - Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Beslenme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Güneş, bor gübrelemesiyle ayçiçeğinde verim artışı olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın bor rezervinin yüzde 72'sinin Türkiye'de olmasına rağmen, tarımda bor uygulamasının yeterince kullanılmadığını belirtti.

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'nün (BOREN) bitkiler üzerinde bor uygulamasının etkilerini araştırdığını, araştırma çalışmalarının özellikle Trakya Bölgesi'nde ayçiçeği üzerinde yapıldığını ifade eden Güneş, "Ayçiçeğinde yapılan araştırmalarda, bor ile dekar başına verimin yüzde 20 arttığı tespit edildi" dedi.

Güneş, ayçiçeğinin bor uygulamasına ihtiyaç duyan bir bitki olduğunu vurguladı. Dünyanın en zengin madenlerinin Türkiye’de olduğunu aktaran Güneş, şöyle konuştu:

"Türkiye bor bakımından çok zengin alanlara sahip olmasına rağmen, tarım alanlarımızda borun noksanlığını görüyoruz. Dolayısıyla bu elementle ilgili gübreleme çalışmalarında son derece dikkatli olmak lazım. Bor Enstitüsü, Türkiye için önemli bitkilerde borun etkisini araştırmak amacıyla Türkiye çapında büyük ölçekli çalışmalar başlattı. Bor ile ayçiçeğinde verim artışı tespit edildi."

 

- "Bor uygulaması ekonomik geliri de arttırır"

 

Güneş, Trakya Bölgesi'nde ciddi şekilde bor eksikliği hissedildiğini, bor uygulaması ile ekonomik gelirin de artacağını dile getirdi.

Trakya’da yapılan analizlerde bor içeriğinin çok düşük olduğunun görüldüğünü dile getiren Güneş, şöyle devam etti:

"Ayçiçeği bitkisi boru çok seven bir bitki. Kırklareli’nin 300 farklı noktasında yapılan toprak analizinde, bor içeriğinin düşük olduğu belirlendi. Bölgemiz insanı tarımı bilinçli yapan bir kesim. Bor konusunda da bilinçli olabileceklerini düşünüyorum. Yaklaşık 1 dekara kullanılan borlu gübrenin maliyeti 4 liradır. Yüzde 10 ile 20 civarında verim artışı ile ekonomik analizi yapılırsa birim alandan ayçiçeği üreticisine bunun getirisi 140-150 lira civarındadır. Bu azımsanamayacak bir değer. Aynı zamanda bunun verime yansımasının yanında yağ kalitesini artırdığına dair bilgilere ulaşıldı."

Güneş, bor uygulamasının yeteri düzeyde yapılması gerektiğini belirterek,  bilinçsiz bor uygulamasının bitkilere ciddi zararlar verebileceğine dikkati çekti.

Borun toksik bir madde olduğunu anımsatan Güneş, “Eğer sizin toprağınızda bor yeterli seviyedeyse ve bilinçsiz şekilde borlu gübreleme yapılıyorsa bu sefer bor bitkiye toksik etki yapacak ve ürün kayıplarına sebep olacaktır. Buna çok dikkat etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

- "Bor, büyümeyi doğrudan etkiliyor "

 

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çakmak ise bor uygulamasına sadece ayçiçeğinin değil yonca, patates ve kanolanın da ihtiyaç duyduğunu söyledi.

"Sağlıklı bir ayçiçeğinin yaprağında mutlaka 30-40 miligram bor olmalı" diyen Çakmak, borun büyümeyi ve gelişmeyi doğrudan etkileyen bir besin elementi olduğunu kaydetti.

Bu haber toplam 476 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.