1. HABERLER

  2. HER ŞEYDEN BİRAZ

  3. Boza neden gece satılır?
Boza neden gece satılır?

Boza neden gece satılır?

Eski dönemlerden günümüze kadar gelen boza neden akşam veya gece satılmaktadır hiç düşündünüz mü?

A+A-

Nedeni çok basit şifa kaynağı olan boza sıcak saatlerde dışarı çıkarsa hemen bozulur. Bu sebeple boza gece satılır. Soğuk kış aylarında üşüyen ve geç saatlerde canı şekerli gıda isteyenler bozacının sesini duyduğunda yola inerlerdi. Artık günümüzdeki ambalajlama ve teknoloji sayesinde birçok markette boza satılmaktadır. Market raflarında yer alan bozaların ömrü daha uzun olduğu için istenildiği zaman el altında olabilen bir içecek halini almıştır. Ama evde biraz uğraşla kendi bozanızı kendinizde yapabilirsiniz. İşte en doğalından boza yapımı;

1-haber-ici-001.jpg

EV YAPIMI BOZA

Malzemeler

* 4 su bardağı siyez bulguru,

* 3 yemek kaşığı şeker,

* Yarım su bardağı pirinç veya bulgur,

* 1 çay kaşığı kuru maya ve su.

* 1,5 su bardağı şeker

* İsteğe göre toz tarçın

* Leblebidir.

Not: Boza yaparken bulgur yerine yulaf, çavdar veya darı gibi diğer tahılları da tercih edebilirsiniz.

2-haber-ici-001.jpg

Yapılışı

* Öncelikle kullanacağınız bulgur ve pirinci güzelce yıkayın ve 3-4 saat kadar suda bekletin. Daha sonra bol suda haşlayın ve malzemeniz iyice yumuşayınca ocaktan alın. Daha sonra haşlama suyunu karışımdan ayırmak için bir süzgeç yardımıyla süzün ve bulamaç haline gelen bulgur ve pirinçleri ayrı bir kaba alın. Bu karışımı üzerini örtmeden 1-2 saat karanlık bir ortamda dinlendirin.

* Bu esnada, maya ve şekeri karıştırın ve üzerine yarım su bardağı kadar su ekleyin. Bu karışımı da bulamacınızın içine ekleyin ve kabın üzerini örtün. Yine karanlık ve serin bir yerde 1 gün kadar bekletin. Eğer mayalanma işlemini daha sıcak bir ortamda gerçekleştirirseniz, yarım günde bu süreç tamamlanacaktır. Ancak çok sıcak ortamlarda maya dayanmadığı için, buzdolabını tercih edebilirsiniz. Ara ara kabın ağzını açıp, lapayı karıştırarak bekletin. 1 gün sonra şekeri karışıma ekleyin ve karıştırın. Bozanın tadına bakın ve su ve şeker oranını bu aşamada ayarlayın.

* Bozayı hazırladıktan sonra 2-3 gün içerisinde tüketmeye özen gösterin ve kesinlikle sıcak ortamda saklamayın. Üzerine toz tarçın serperek ve yanında leblebi ile servis edebilirsiniz.

haber-ici-boza.jpg

boza-haber.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur.
3 Yorum