Donanma Davası'nda ara karar açıklandı! 1 tahliye var

Donanma Komutanlığı'ndaki darbe girişimi davasının ikinci duruşması tamamlanırken, bir astsubay tahliye edildi.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin davanın ara kararında, TCG Yavuz Gemisi'nin eski telsiz astsubayı tutuklu sanık Balkaya'nın adli kontrol şartıyla tahliyesine, tutuklu 50 sanığın bu hallerinin devamına karar verildi. Mahkeme ayrıca, davanın bir numaralı sanığı FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile diğer firari sanıkların Türkiye'ye iadesi hakkında Adalet Bakanlığı'na yazılan yazının beklenmesine ve Kazakistan'da yakalanan bir firarinin iade işlemlerinin hızlandırılmasına hükmetti.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 51'i tutuklu, 11'i firari 92 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki 250 kişi kapasiteli salonda görülen duruşmaya, tutuklu, tutuksuz sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı.

Duruşmaya, müdahil olarak Başbakanlık avukatı Halit Çokan ve AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceyhan'ın avukatı Hüseyin Coşkun da katıldı.

Tutuklu sanık eski TCG Yavuz Gemisi'nin Telsiz Astsubayı Nurdoğan Balkaya, "Darbeci amiral Ayhan Bay tarafından gemi komutanı Sezayi Özgür Öztürk'e verilen kurallara aykırı tüm emir ve talimatları sorgulamadan uyguladığı, darbecilerle hareket ettiği, MEDAS üzerinden gelen 'Sıkıyönetim direktif mesajı'nı köprü üstüne Gemi Komutanı Sezayi Özgür Öztürk'e çıkarttığı, diğer şüphelilerle Donanma Komutanı Veysel Kösele ve Komodor Kerim Uça'nın kamaraya kapatılarak etkisiz hale getirilmesi, yine silah zoruyla Donanma Komutanının Emir Astsubayı Yalçın Gül'ün ve Koruma Astsubayı Ebubekir Öztürk'ün etkisiz hale getirilmesi, Ebubekir Öztürk'ü etkisiz hale getirirken silah kullanılması ve silahla 2 kez ateş edilerek etkisiz hale getirilmesi olayında bulunduğu, Donanma Komutanının kamarasının bağlanması için ip ve asma kilit getiren ve kapı önünde nöbet tutan şüphelilerden olduğu, amiral kamarasındaki kullanıcı istasyonundan dahili ve harici tüm bağlantıları söktüğü, darbe girişimini öğrendiği halde darbe tarafında yer alanlarla hareket etmeye devam ettiği" suçlamalarıyla ilgili savunma yaptı.

Sanık Balkaya, geminin eğitim amaçlı Marmara Denizi'nde bulunduğunu, daha sonra terör saldırısı gerekçesiyle SABKOR alarmı verildiğini söyledi.

Görev yeri olan telsiz kamarasında olduğu için olup bitenden haberinin olmadığını, darbe girişimini televizyondan izleyen gemideki bir astsubay arkadaşından öğrendiğini ileri süren Balkaya, "Arkadaşım, 'Ağabey, darbe oluyormuş, ne yapacağız?' dedi. Daha önce darbe görmediğim için ben de şaşırmıştım." diye konuştu.

- "Mal mal dolaşmaya çok hevesli değilim"

Balkaya, Kurmay Binbaşı Fatih Dalkıran'nın kendisini arayarak, gelen "Sıkıyönetim direktifi mesajı"nın Komodor Kerim Uça tarafından alındığını, bir nüsha daha istediğini söylediğini belirterek, "Mesajdan yeni bir çıktı alıp köprü üstüne götürdüm. Köprü üstünde olan biteni de merak ediyordum. Orada gemi komutanı Sezayi Özgür Öztürk, 2. gemi komutan Meftun Metin ve Binbaşı Dalkıran seyir radarı mahallinde bulunuyordu. Harekat subayı mesajı alıp hemen komutana verdi." dedi.

Bir şeyler öğrenmek için gemi komutanına ülkede olaylar olduğunu söylediğini, kendisinin de "Bizim bir şey yaptığımız yok. Mal mal dolaşmaya çok hevesli değilim. Gemiye bir saldırı olursa savunacağız." dediğini aktaran Balkaya, daha sonra görev yerine gittiğini belirtti.

Balkaya, Meftun Metin'in arayarak, komutan kamarasında harici bağlantı olup olmadığını sorduğunu varsa kesmesini istediğini söylediğini belirterek, sistemden harici bir bağlantının olmadığını gördüğünü ifade etti.

- Donanma Komutanının mesajının çekilmesine engel oldular

Harekat Subayı Deniz Yüzbaşı Hürol Çırmıktılı'nın telsiz kamarasına geldiğini kaydeden Balkaya, şöyle konuştu:

"Hürol yüzbaşı, 'Astsubayım tarihi bir ana tanıklık edeceksin.' dedi. Ne demek istediğini o an anlamamıştım. Elinde Komodor Uça'nın hazırlattığı, 'Emir komutanın Donanma Komutanı Veysel Kösele'de olduğunu belirten' mesajı göstererek, Hürol yüzbaşı, 'Donanma Komutanının mesajını gemilere, denizaltılara hemen çekeceğiz. İçeriye kimseyi alma.' dedi. Donanma Komutanının mesajını sisteme yazmaya başladım. Daha sonra mesajı çektim ama sistem hata verdi. Muhabere elektronik astsubayı Murat Kabasakal içeri girdi ve X-Band sistemini kapattı. Kendisine kısa bir süre müsaade etmesini, Donanma Komutanından gidecek mesaj olduğunu söyledim. Bana, gemi komutanı Sezayi Özgür Öztürk'ün kendisine en acil şekilde X-Bandı kapatmasını emrettiğini söyledi. Bunun üzerine Hürol Yüzbaşı sözle müdahale etti. 'Donanma komutanının mesajı varken gemi komutanının emri daha mı önemli?' diye sordu. O da 'Ben emir kuluyum.' şeklinde yanıt vererek köprü üstünü arayıp söylememizi istedi. O sırada Meftun Metin elinde silahla geldi. Hürol yüzbaşıyla bir şeyler konuşarak, 'Karşı mı geleceksin?' diye konuştu. Metin, mesajı çekip çekmediğimi sordu. Henüz çekemediğimizi söyleyince, 'Bu mesaj kesinlikle çekilmeyecek.' dedi. Herkesi dışarı çıkardı. Ben de mesajı kripto kamarasına kilitledim."

Donanma Komutanı Kösele'nin emir komutayı aldıktan sonra sabah Gölcük'e döndüklerini ve askeri savcıya ifade verdiğini anlatan Balkaya, "Ben darbeye destek vermedim. Kanun dışı emirleri uygulamadım. Görevim dışında yanlış bir şey yapmadım. Tahliyemi talep ediyorum." ifadesini kullandı.

- Mahkeme ara kararını açıkladı

Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanıkların tahliye taleplerinin reddine, tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, ara kararında, yurt dışına kaçtıkları belirlenen ve haklarında tutuklama kararı çıkarılan davanın bir numaralı sanığı FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, Hamza Koç, Zabit Kişi, Enver Kılıç ve Cihat Tezel hakkında müzekkerelerin infazının beklenmesine, sanıklar Gülen ve Kişi'nin Türkiye'ye iadesi hakkındaki Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne gönderilen yazının beklenmesine, Kazakistan'da yakalanan sanık Enver Kılıç'ın iade işlemlerinin hızlandırılmasına karar verdi.

Mahkeme ayrıca, eski TCG Yavuz Gemisi'nin Telsiz Astsubayı tutuklu sanık Nurdoğan Balkaya'nın adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla tahliyesine, tutuklu 50 sanığın bu hallerinin devamına, bazı sanıkların adli kontrol hükümlerinin kaldırılması talepleriyle eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu'nun tanık olarak dinlenmesi talebinin reddine karar vererek, duruşmayı 9 Ocak 2018'e erteledi.

- İddianameden

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu iddianamede, eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı Gürel Kaynak, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan, eski Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanı Murat Erdem ile Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18 sivil ve 1 asker öğretmenin de aralarında yer aldığı 92 şüpheli bulunuyor.

İddianamede Gülen hakkında, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ve "silahla birden fazla kişiyle birlikte yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Şüpheli askerlerle irtibatlı olan, onları darbe toplantılarına götüren ve kaçtıkları dönemde saklayan, Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18'i sivil, 1'i asker öğretmen ile Donanma Komutanlığı'nda darbe girişimini yönettiği belirtilen tutuklu sanıklar Hakan Üstem, Hayrettin İmren, Ömer Faruk Harmancık, Nazmi Ekici, Süleyman Yarayan, Tezcan Kızılelma, Gürel Kaynak, Muharrem Aslan ve Murat Erdem ile firari sanık Ayhan Bay hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer sanıkların ise ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altışar aydan yirmi dokuzar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

17 Kas 2017 - 23:21 - Asayiş --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 9.262.150 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

SAYLOG LOJİSTİK bünyesinde değerlendirilmek üzere, İzmit/Kocaeli/Kartepe/Gebze bölgesi oturumlu KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ aranmaktadır. İlgili kişi:...

ÇELİKAN MÜHENDİSLİK ELEMAN ARIYOR

Kartepe Sanayi sitesindeki Çelikan Mühendislik firmamıza İMALAT-KAYNAK USTASI VE YARDIMCI alınacaktır. Tel:0535 353 30 82

USTA VE ELEMANLAR ARANIYOR

Firmamızda çalıştırılmak üzere ahşap ve mobilya işlerinden anlayan USTA VE ELEMANLAR alınacaktır. Maaş + Ssk + Yemek +Ulaşım İrtibat: Recep Kılıç -...

BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

KOCAELİ / KARTEPE şubemizde çalışmak üzere YÜKLEME ve BOŞALTMA YAPABİLECEK BEDEN İŞÇİSİ personel arıyoruz. TEL: 0 534 274 06 48

PANSİYONDA ÇALIŞACAK PERSONEL ARANIYOR

İzmit'te bulunan pansiyonumuzda çalışacak aşağıdaki niteliklerde elemanlar alınacaktır. *18-30 yaş VASIFSIZ İŞÇİ *Yeni emekli olmuş 30-60 yaş arası...

BAŞOLSAN MAKİNA ELEMANLAR ARIYOR

Fabrikamızda çalıştırılmak üzere, askerliğini yapmış, *MANUEL TORNA OPERATÖRÜ, *CNC TORNA OPERATÖRÜ ve *SOLİD CAD CAM ELEMANLARI alınacaktır. BA...

PERSONEL ARANIYOR

Körfez‘deki Basınçlı Kap imalatı sektöründe faaliyet gösteren fabrikamızda çalıştırılmak üzere *Askerliğini yapmış, *45 yaşını aşmamış GAZALTI, ELE...

İDDAA MP SAYISAL BAYİİ ELEMAN ARIYOR

İDDAA MP SAYISAL BAYİİ için, merkez de ikamet eden 30-50 yaş arası sigortalı/emekli Özgeçmiş için [email protected] Tel:0552 590 95 48

ORKA DONATIM ELEMANLAR ARIYOR

Orka Donatım firmasında Tersanede çalışacak *KAYNAKÇI, *MONTAJCI, *YARDIMCI VE VASIFSIZ ELEMAN alınacaktır. Tel: 0536 618 52 10 - 0544 963 75 26...

ŞAFAK GEMİ ELEMAN ARIYOR

ŞAFAK GEMİ DONATIM Şirketimiz bünyesinde, meslek öğrenebilecek kapasitede olan 18-50 yaş arası VASIFSIZ YARDIMCI ELEMAN alınacaktır. Tel: 0262 323...