Donanma Davası'nda tanıklar dinlenildi

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 87 sanığın yargılandığı davada tanıklar dinlenildi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 52'si tutuklu, 12'si firari 87 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesince Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki salonda yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

Davaya müdahil olan Başbakanlık adına Avukat Abdullah Yörük de duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada, darbe girişimi sırasında albay rütbesiyle Deniz Hava Eğitim Merkezi Komutanı ve halen aynı görevde bulunan Serhat Koca, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cengiz Topel Deniz Hava Ana Üs Komutanlığındaki eylemlere ilişkin tanıklık yaptı.

Darbe girişimini televizyon öğrendiğini ve daha sonra birliğe giderek Deniz Hava Ana Üs Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma'ya, 'bana ihtiyacınız var mı?" diye sorduğunu ancak Kızılelma'nın "sana ihtiyaç yok" şeklinde cevap verdiğini belirten Koca, dönemin Harekat Komutanı Deniz Kurmay Albay Ömer Faruk Gülbahçe'yi de birlikte gördüğünü, herhangi bir anormal haline şahit olmadığını söyledi.

Üs Komutanı Kızılelma'nın makamında diğer birlik komutanlarının olduğu sırada bir mesaj geldiğini, baktığında televizyonda okunan sıkıyönetim bildirisi ile aynı olduğunu gördüğünü ifade eden Koca, "Tezcan Kızılelma'ya, 'sıkıyönetim mesajını imzalayanı tanıyor musunuz?' şeklinde 2 kez sormama rağmen cevap vermedi. Daha sonra bu mesajın saçma ve uygulanamaz olduğunu söyledim. Karargah Komutanı Albay Ali Yılancı da aynı tavrı sergiledi." diye konuştu.

Darbe girişimi nedeniyle üssün kapılarının iş makineleriyle kapatıldığını, hazır kıta askerlerinin buralara sevk edildiğini aktaran tanık Serhat Koca, şöyle konuştu:

"Askerlere, 'normal durumda değiliz, şarjörlerinizi takın' emrini verdim. Askerler silahlarını yarım doldurup beklemeye başladı. Ortalık sakinleşince hazır kıtayı normale çevirdik. Herhangi bir hava faaliyetinden haberim olmadı. Tezcan Kızılelma'nın Cengiz Topel Havaalanı'nın kontrol altına alınması yönünde herhangi bir talimatını duymadım. Kızılelma'nın emir astsubayı İsmail Kara'nın üzerinde silah vardı."

- Tanık albay Ender Alev

Darbe girişimi sırasında Değerlendirme ve Denetleme Başkanı olarak görev yapan, halen Deniz Hava Ana Üs Komutanlığı Kurmay Başkanı olan Albay Ender Alev, tanık olarak verdiği ifadesinde, televizyondan kalkışmanın olduğunu öğrenmesi üzerine  Deniz Hava Kontrol Kısım Amiri Albay Asım Beşli'yi arayarak bilgi edinmeye çalıştığını, daha sonra 23.00 gibi üsse geldiğini belirtti.

Tezcan Kızılelma ile görüştüğünü anlatan Alev, "Kızılelma bana, Albay Ömer Faruk Gülbahçe'ye bakarak, 'biz seni çağırmış mıydık?' dedi. Sonra bana sıkıyönetim mesajını verdi. Ben de okudum. Kızılelma ve emir astsubayı İsmail Kara'da silah vardı. 01.30'da toplantı için komutanın odasına geçtik. Kızılelma, sıkıyönetim mesajını oradaki diğer birlik komutanlarına da okuttu. Üssün güvenliği için birer saat devriye atmamızı emretti." ifadelerini kullandı.

Üsse doğru bir tankın geldiği yönünde telsiz anonsu geldiğini, albay Gülbahçe'nin bunun bir iş makinesi olduğunu bildirdiğini anlatan Alev, iş makinesinin üssün kapılarının önüne çekilerek, çıkışların engellenmeye çalışıldığını kaydetti.

Alev, birlikteki uçak ve helikopterlerin bakımının ve yakıt ikmalinin yapıldığını sonradan öğrendiğini belirterek, hava araçlarının uçması için herhangi bir emir verilmediğini dile getirdi.

Sabah 08.00 sıralarında üs komutanı Tezcan Kızılelma'nın polisler tarafından gözaltına alınarak, götürüldüğünü ifade eden tanım Ender Alev, kendisinin de daha sonra lojmana gittiğini sözlerine ekledi.

Mahkeme heyeti, diğer tanıkların dinlenilmesi için duruşmaya yarına kadar ara verdi.

- İddianameden

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 1 numaralı şüpheli olduğu iddianamede, eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı Gürel Kaynak, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan, eski Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanı Murat Erdem ile Donanma Komutanlığında görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18 sivil ve 1 asker öğretmenin de aralarında yer aldığı 87 sanık bulunuyor.

İddianamede, terör örgütü elebaşı Gülen hakkında, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "silahlı örgüt kurma veya yönetmek" ve "silahla birden fazla kişiyle birlikte yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altı aya kadar hapis cezası isteniyor.

Şüpheli askerlerle irtibatlı olan, onları darbe toplantılarına götüren ve kaçtıkları dönemde saklayan, Donanma Komutanlığında görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18'i sivil, 1'i asker öğretmen ile Donanma Komutanlığında darbe girişimini yönettiği belirtilen tutuklu sanıklar Hakan Üstem, Hayrettin İmren, Ömer Faruk Harmancık, Nazmi Ekici, Süleyman Yarayan, Tezcan Kızılelma, Gürel Kaynak, Muharrem Aslan ve Murat Erdem ile firari sanık Ayhan Bay hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer sanıkların ise ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6 aydan yirmi dokuzar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

21 May 2018 - 21:01 - Gündem --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 9.262.150 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


ÇELİKAN MÜHENDİSLİK ELEMAN ARIYOR

Kartepe Sanayi sitesindeki Çelikan Mühendislik firmamıza İMALAT-KAYNAK USTASI VE YARDIMCI alınacaktır. Tel:0535 353 30 82

KAMYON ŞOFÖRÜ ARANIYOR

Kocaeli Gölcük’te alt yapıda çalışacak, Tecrübeli damperli KAMYON ŞOFÖRÜ alınacaktır. Emeklide olabilir. Maaş: 24.000 TL Tel: 0532 280 24 09

USTA VE ELEMANLAR ARANIYOR

Firmamızda çalıştırılmak üzere ahşap ve mobilya işlerinden anlayan USTA VE ELEMANLAR alınacaktır. Maaş + Ssk + Yemek +Ulaşım İrtibat: Recep Kılıç -...

BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

KOCAELİ / KARTEPE şubemizde çalışmak üzere YÜKLEME ve BOŞALTMA YAPABİLECEK BEDEN İŞÇİSİ personel arıyoruz. TEL: 0 534 274 06 48

PANSİYONDA ÇALIŞACAK PERSONEL ARANIYOR

İzmit'te bulunan pansiyonumuzda çalışacak aşağıdaki niteliklerde elemanlar alınacaktır. *18-30 yaş VASIFSIZ İŞÇİ *Yeni emekli olmuş 30-60 yaş arası...

BAŞOLSAN MAKİNA ELEMANLAR ARIYOR

Fabrikamızda çalıştırılmak üzere, askerliğini yapmış, *MANUEL TORNA OPERATÖRÜ, *CNC TORNA OPERATÖRÜ ve *SOLİD CAD CAM ELEMANLARI alınacaktır. BA...

PERSONEL ARANIYOR

Körfez‘deki Basınçlı Kap imalatı sektöründe faaliyet gösteren fabrikamızda çalıştırılmak üzere *Askerliğini yapmış, *45 yaşını aşmamış GAZALTI, ELE...

İDDAA MP SAYISAL BAYİİ ELEMAN ARIYOR

İDDAA MP SAYISAL BAYİİ için, merkez de ikamet eden 30-50 yaş arası sigortalı/emekli Özgeçmiş için [email protected] Tel:0552 590 95 48

KOCAELİ KERESTE PERSONEL ARIYOR

Palet Fabrikasında çalışabilecek VASIFLI VASIFSIZ ELEMANLAR aranıyor. Ayrıca, *80’LİK ŞERİT MAKİNA USTASI, *TOMRUK ARABALI USTASI, *ŞERİT BİLEME US...

ORKA DONATIM ELEMANLAR ARIYOR

Orka Donatım firmasında Tersanede çalışacak *KAYNAKÇI, *MONTAJCI, *YARDIMCI VE VASIFSIZ ELEMAN alınacaktır. Tel: 0536 618 52 10 - 0544 963 75 26...