Dünyanın en büyük kağıt müzesi açıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin endüstriyel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla oluşturduğu Türkiye'nin ilk, Dünya’nın en büyük kâğıt müzesi SEKA Kâğıt Müzesi, bugün açıldı.

ilk-kagit-fabrikasi,-6-kasim-1936da-acildi-001.jpg
1936-yilinda-fabrikada-uretilen-ilk-kagit.jpg
+5
Haber albümü için resme tıklayın

Türkiye’nin ilk kâğıt fabrikası ve Cumhuriyet tarihinin en önemli sembollerinden biri olan SEKA Kâğıt Fabrikası, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürüldü

TÜRKİYE’DE İLK KEZ
Açılışa Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu, İlyas Şeker, Zeki Aygün,  EDOK Komutanı Metin Gürak, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ali Kurt, İl Emniyet Müdürü Necati Denizci,  KOÜ Rektörü Sadettin Hülagü, İzmit İlçe Kaymakamı Ersin Emiroğlu, AK Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay, belediye başkanları, SEKA eski çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı. 

GENÇLİĞİM SEKA’DA GEÇTİ

Açılış öncesi konuşma yapan eski SEKA çalışanı Salim Uludağ, “Henüz çocuk denilecek bir yaşta 15 yaşında kendimi SEKA makinaları arasında buldum. Gençliğim burada geçti. Burada evlendim, askere gittim. Çocuklarım ben burada çalışırken doğdu. Her çocuk gibi SEKA’da basılan kağıtlarla okudular. Burası sadece bir fabrika olmadı. Bizim yuvamızdı. Emeğin kutsallığını, sevgiyi ve kardeşliği burada öğrendim. Tam 20 yıl burada çalıştım. ‘SEKA halkındı, halkın olacak’ dedik ve öyle oldu. ” ifadelerini kullandı.  

SEKA, OKUL DEFTERİ VE HASRETTİ

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, geçirdiği operasyon sonrası törene katılamazken, yerin katılım sağlayan Başkan Vekili Zekeriya Özak, “SEKA’nın 80’inci yıl dönümünde büyük hayal gerçekleştiriyoruz. Hayal etmeyen yöneticiler halına iyilik götüremez. Büyük yatırımların temelinde daima hayaller vardır. Hayallerin içinde bugün hep birlikteyiz. SEKA Türkiye’nin en büyük kalkınmasıydı, devlet geleneğiydi. SEKA, okul defteri, hasretti, biraz hürmetti. SEKA Türkiye’nin en büyük sanayisi olarak tarihe geçti. Kağıt lobileri Mehmet Ali Kağıtçı’ya ‘vazgeç’ dedi. Ama o hayallerin adamıydı. Yılmadı ve Kocaeli’yi kağıt şehri yaptı. Binlerce kişiye ekmek verdi. ” şeklinde konuştu.

ANILARIN SUNULACAĞI MERKEZ

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “SEKA’nın kurumsal kültüründen, kent kültürüne kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. SEKA kavramsal bağlığı en üstte çıkaran bir kimliktir. Herkesin ya dedesinin, ya babasının ya da amcasın anıların sunulduğu bir merkez olacak. Kenttin genç kuşaklarının geçmişi tanımasına yardımcı olacak” diye konuştu.

İZMİTLİ OLMAK AYRICALIKTIR

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık şunları söyledi: “Bu şehrin insanı olarak gerçekten bu şehirde yaşamanın çok büyük ayrımcılık olduğunu düşünüyorum. Dünyada çok güzel şehirler var ama Kocaeli ve İzmit kadar güzel şehir az. Allah bütün güzellikleri bu şehre varmış. Kağıt denilince akla SEKA geliyor. Cumhuriyetin sembollerinden biride SEKA fabrikasıdır. 1980’lerin başından beri SEKA‘nın kapatılması konuşuldu. O süreç den sonra SEKA sürekli çağın gerisine düştü ve zararı arttı. Kocaeli İl başkanı olduğum dönemlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Bu fabrikayı Kocaeli halkına vereceğiz. Çalışan kimse mağdur olmayacak’ dedi.

30 MİLYONU AŞAN YATIRIM

Büyükşehir Belediyesi 30 milyonu aşan yatırımla SEKA’ya uygun bir müzenin açılmasını sağladı. Müze bizim kültürümüzde çok önemlidir. SEKA Kağıt Müzesi’nde 3 unsur önemli. Birincisi, tarih bilincinin güçlü şekilde devam etmesi. İkincisi, müzelerin eğitim fonksiyonu vardır. Kağıt nedir? Kağıdın serüveni nasıl gelişmiştir. Üçüncüsü SEKA Kağıt Müzesi, Kocaeli’nin kentlilik hüviyeti açısından büyük işlev görecek. Eğer bu kentlilik bilinci oluşmazsa, hızla mesafe almak için sadece belediye yatırımları olmaz. Bugün yine bir tarihe tanıklık ediyoruz. En büyük türbülansı yaşıyoruz. Ülke dengeleri değişiyor. Bu yüzden her türlü çalışmaları yapıyoruz. Türkiye artık dünyaya kayıtsız kalan bir ülke değil. Bölgede ki her gelişmeyi takip ediyor.”

2005 YILINDA KARAR VERİLDİ

Türkiye’nin ilk kâğıt fabrikası ve Cumhuriyet tarihinin en önemli sembollerinden biri olan SEKA Kâğıt Fabrikası, Kocaeli’de yaşayan herkesin hayatında bir iz bıraktı. SEKA, İzmit’i küçük, kendi halinde bir şehir olmaktan çıkararak önemli bir ‘Sanayi Kenti’ne dönüştürdü.  Aş oldu, iş oldu, gelecek oldu. Aradan yıllar geçti SEKA, teknolojisini yenileyemedi, zarar etmeye başladı. SEKA, hayata tutunamadı ve denizle şehir arasına duvar oldu. Ömrünü tamamlamasının ardından SEKA’nın yeniden doğuşu için beklenen karar 2005 yılında verildi.

80 YIL SONRA İLK KEZ

SEKA arazisi Kocaeli halkına armağan edildi. Bu büyük değeri korumaya karar veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; yeniliğin yolunu açan ve tarihe sahip çıkan Endüstriyel Dönüşüm Projesi’ni hayata geçirdi. Eski SEKA fabrikası bugün bilimin, teknolojinin ve öğrenmenin merkezi haline geldi. İlk olarak Kocaeli Bilim Merkezi, 7’den 70’e tüm bilim tutkunlarına kapılarını açtı. Şimdi sıra Kâğıt Müzesi’ne geldi. SEKA’nın ilk açıldığı yıldan tam 80 yıl sonra bu kez kapılar Türkiye’nin hafızasına açıldı.

GEÇMİŞ VE GELECEK BULUŞTU

Türkiye’nin ilk kâğıt mühendisi Mehmet Ali Kâğıtçı tarafından kurulan SEKA Kâğıt Fabrikası tarihe gömülmedi. Hamurdan başlayan yolculuğun yüzyıllarca devam edebilmesi için kollar sıvandı. Geçmişin izlerinin, geleceğin müjdecileriyle yan yana aynı koridorda durmasına karar verdi ve yoğun bir çalışma döneminin ardından, eski kâğıt fabrikası dünyanın en büyük kâğıt müzesi olarak hayata geri döndü. SEKA Kâğıt Fabrikası artık SEKA Kâğıt Müzesi olarak geçmiş ve geleceği buluşturdu.

5 ADET MATBAA

12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 19 farklı salondan oluşan müzede ziyaretçiler, Cumhuriyet Dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli’den Türkiye’ye yayılan kâğıdın hayat hikayesini görüntüler eşliğinde izleyebilecek.  SEKA ruhunu taşıyan ve bugüne kadar kâğıt üretim sürecinde kullanılan tüm makina ve ekipmanları barındıran müzede, 5 adet matbaa makinası da sergilenmek üzere bakım ve onarımı yapılarak çalışır hale getirildi. Korunan makinalar içerisinde en önemli olanı 1936 yılında açılan SEKA 1’inci Kâğıt Fabrikası’na ait 2 no’lu Kâğıt Makinası’dır. Bu makinenin en önemli özelliği, fabrikanın kurulduğu günden kapandığı güne kadar 70 yıl boyunca hiç durdurulmadan sürekli olarak çalışmış olmasıdır.

ONLİNE ERİŞİM SAĞLANABİLİYOR

Müzede bugüne kadar kâğıt üretim sürecinde kullanılan makine ve ekipmanların yanı sıra sergilenecek örnekler, on binlerce fotoğraf, belge ve objenin içinden titizlikle seçildi. Sergide, Roma Dönemi sikkeleri, SEKA tarihine ait belgesel videolar, kâğıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor. Müze koleksiyon ve arşivi, devam eden bağışlarla giderek genişliyor. Ayrıca, müze arşiv ve koleksiyonuna online olarak erişim sağlanabiliyor.

KAĞITÇI ANI SALONU

Türkiye’de kâğıt denilince, ilk akla gelen isim Mehmet Ali Kâğıtçı. Türkiye’nin ilk kâğıt mühendisi ve SEKA’nın kurucusu. Yaşamını kağıda ve SEKA’ya adayan Kâğıtçı’nın hayatının dönüm noktaları, yazdığı çok sayıda kitap, belgeler ve bilgiler Mehmet Ali Kağıtçı Anı Salonu’nda yer alıyor.  İzmit’te SEKA’lı olmak, SEKA’da çalışmak büyük bir anlam taşıyordu. SEKA’nın uzun yıllar süren tarihi boyunca neler yaşandı? Fabrikadan kimler geldi? Kimler geçti? 

O DÖNEME AİT OBJELER

Müzenin SEKA’lılık ruhunu günümüze taşıyan bölümünde, SEKA’da çalışanların yemek yediği tabaklar ve kahve içtiği fincanlar yer alıyor. Sekasporlu sporcuların Dünya, Avrupa şampiyonaları ve olimpiyatlarda kazandıkları altın madalyalar, yazları güneşin batışını izledikleri SEKA Kampı’nda nasıl vakit geçirdikleri, hem o dönemden hatıra kalan objelerle hem de çalışanlarının anılarını anlattıkları sözlü tarih çalışmalarıyla ziyaretçilere aktarılıyor.

TANIKLIK EDİYORLAR

SEKA Kâğıt Müzesi’nin içerisinde geleneksel yöntemle kâğıt yapma atölyeleri,  ebru gibi kâğıt sanatlarına ilişkin atölye ve sergiler yer alıyor. Müze içerisinde düzenlenecek olan atölye çalışmaları sayesinde çocuklar kâğıt ile nelerin yapılabileceğini görebilecek ve kâğıdın yapım süreçlerine tanıklık etme şansı yakalayabilecekler.  Müze içerisinde yer verilen geçici sergi salonları ise sergilerini açmak isteyen herkese kapısını açık tutuyor. Ayrıca müzede özel olarak ayrılan etkinlik bölümüyle “El yapımı Kâğıt Atölyesi”nde kendi kâğıdını yapabilecek, Origami, Kirigami, Kâğıt Boyama, Hüsn-i Hat, Minyatür, Tezhip ve Ebru gibi kağıt sanatları ile buluşabilirsiniz.

Çiğdem ARMAĞAN

SEKA’nın kısa tarihçesi:

14 Ağustos 1934 İzmit Kâğıt Fabrikası’nın temeli atıldı.

18 Nisan 1936 Cumhuriyet Döneminin ilk kâğıdı üretildi.

06 Kasım 1936 İzmit Kâğıt Fabrikası’nın açılışı yapıldı.

10 Mart 2005 SEKA, Kocaeli Büyükşehir Belediyesine devredildi.

19 Kasım 2006 SEKAPARK açıldı.

18 Nisan 2015 Kocaeli Bilim Merkezi açıldı.

06 Kasım 2016 SEKA Kâğıt Müzesi açıldı.

06 Kas 2016 - 08:58 - Gündem --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 8.498.575 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

07

canan - Kesinlikle super olmus herkez gidip gormeli emegi gecen herkeze tesekkurler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Kasım 08:58
06

tasarruf devri - Okulları da kapatalım.İnternet ten eğitim.bir sınav,sonra mülakat...Müthiş tasarruf ederiz.Hastaneleri de kapatalı.Eczaneler yeter.Bir şurup bir iğne .Oldu oldu olmadı mukadderat...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Kasım 08:58
05

izmitli41 - Bisekalılar orda yoktuk olmamaklada çok mutluyduk

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Kasım 08:58
04

kocaeli41 - hazır fabrikayı kapatın.kağıdı dışarıdan alın. müze olsa ne olur olmasa ne olur...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Kasım 08:58
03

Aslan daim - Ya şu fabrikanın son döneminde Suriyeyede bazı çalışan aletlerin hibe edildiği söyleniyordu aslımvarsa keşke onları da alabilseler.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Kasım 08:58
02

Yurttaş - Suriye'ye fabrika yeni kapandığında 1 adet kağıt üretim makinası satıldı.Bir arkadaş montajına gitti ,Şam'a 100 km. mesafede bir yere.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Kasım 08:58
01

izmitli41 - Biz seka'lılar olarak bu açılışa katılmıyoruz kendi kendinize açılışınızı yapabilirsiniz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Kasım 08:58

TESİS ŞEFİ ARANIYOR

Köseköy de kurulmakta olan H.Beton Tesisi için aşağıdaki niteliklerde TESİS ŞEFİ aranıyor. *İnşaat Mühendisi veya Mimar Mühendis *veya Jeoloji Mühe...

KAMYON ŞOFÖRÜ ARANIYOR

Kocaeli Gölcük’te alt yapıda çalışacak, Tecrübeli damperli KAMYON ŞOFÖRÜ alınacaktır. Emeklide olabilir. Maaş: 30.000 TL Tel: 0532 280 24 09

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

YUFİ UNLU MAMÜLLERİNE, Mikro programı kullanan bilen, Tecrübeli BAYAN ELEMAN alınacaktır. Tel: 0539 848 15 34

ERDEM DOĞRAMA ELEMANLAR ARIYOR

Maaş+ Sgk+ Servis+ Yemek    Servisimiz Bekirdere-Yeşilova-Kandıra sapağı güzergâhından geçmektedir. BAY ELEMAN alınacaktır Fabrikamızda palet, sand...

PERSONEL ARANIYOR

Köseköy’de bulunan firmamıza, askerliğini yapmış, 3 vardiya çalışabilecek PERSONEL alınacaktır. Başvurular şahsen yapılacaktır Başlangıç ücreti: 20....

GÜNAYDIN VİNÇ PERSONELLER ARIYOR

Günaydın Vinç Hizmetlerine; *Bakım onarım işlerinde YARDIMCI PERSONELLER, *Yıkama ve çevre düzeni yapabilecek PERSONELLER, *ELEKTRİK VE MEKANİK UST...

SERVİS ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

Körfez-Derince-İzmit bölgelerinden, SRC belgesi olan genç emekli SERVİS ŞOFÖRLERİ aranıyor. Tel: 0262 322 70 57

ŞOFÖRLER ARANIYOR

*B sınıfı ehliyete sahip, *En az 1 yıllık aktif sürüş deneyimi olan, *En az ortaokul mezunu, *Askerliğini yapmış, *40 yaşını aşmamış, BAY ŞOFÖRLE...

KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

SAYLOG LOJİSTİK bünyesinde değerlendirilmek üzere, İzmit/Kocaeli/Kartepe/Gebze bölgesi oturumlu KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ aranmaktadır. İlgili kişi:...

ÇELİKAN MÜHENDİSLİK ELEMAN ARIYOR

Kartepe Sanayi sitesindeki Çelikan Mühendislik firmamıza İMALAT-KAYNAK USTASI VE YARDIMCI alınacaktır. Tel:0535 353 30 82