"E-öğrenme projesi"yle geleceğin dünyasına hazırlanacaklar

- Bursa'da, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Avustralya merkezli açık kaynak kodlu "moodle" sistemini kullanarak geliştirdiği e-öğrenme projesiyle ortaokul ve lise öğrencilerinin geleceğe daha iyi hazırlanması amaçlanıyor - Karaman Güzel Sanatlar Lisesi Müdür

BURSA (AA) - CEM ŞAN - Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü, Avustralya merkezli açık kaynak kodlu "moodle" sistemini kullanarak geliştirdiği "e-öğrenme projesi" ile öğrencileri geleceğin dünyasına hazırlamayı hedefliyor.

Karaman Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü ve bu alanda uzman eğitimci Zeki Tuman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, e-öğrenme kursu için Bursa'da bulunduğunu, bu proje için seçilen formatör öğretmenlere eğitim verdiğini söyledi.

Nesneye dayalı modüler öğrenme ortamı diye Türkçeye çevrilen "moodle"ın Avustralya'da bir bilgisayar öğretmeninin hazırlandığını belirten Tuman, bu e-öğrenme platformuyla ders anlatma, ödev verme, akran değerlendirmesi gibi sınıftaki bütün etkinliklerin dijital ortamda da gerçekleştirilebileceğini aktardı.

Tuman, bu sistemle öğrencilere ödev verilebildiğini ve değerlendirmelerin "moodle"da yapılabildiğini belirterek, "Moodle ile yapabildiğimiz en kolay işlerden biri elektronik sınavdır (e-sınav). Belirlediğimiz saatte sınavı başlatıp soru bankamızdan istersek sıralı bir şekilde istersek rastgele soruları çekerek öğrencilere sınav yapabiliyoruz hatta kağıtla yapamadığımız derecede istediğimiz kadar maliyetsiz bir şekilde sınav yapabiliriz" dedi.

Şu anda okullarda yapılan sınavların genelde çoktan seçmeli olduğunu hatırlatan Tuman, e-öğrenme platformunda klasik yazılı sınavdan eşleştirmeye, boşluk doldurmadan kısa cevaba kadar 12 soru tipi bulunduğunu, bunun dışında daha da geliştirilebilir modüller olduğunu dile getirdi.

- "Çocuklarınızı sizin dünyanıza değil, kendi dünyalarına hazırlayın"

Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesinde, Türkiye'nin doğru bir tercihle tableti seçtiğini belirten Tuman, şöyle devam etti:

"Özellikle tabletin altını çiziyorum. Bazı öğretmenlerimiz ve eğitimle ilgili yazarlar, 'Tablete hayır, tahtaya evet' diyordu, ben de tam tersini söylüyorum. Çünkü klasik eğitimin gelebileceği en son nokta etkileşimli tahta. Oysa dünyanın bugün geldiği nokta itibarıyla öğrencilerin hepsi cep telefonunu çok rahat kullanıyor. Tablet kullanmada da bir sıkıntı çekmiyorlar. Aksine tabletle aynı anda birden fazla işte yapabiliyorlar. Hazreti Ali'nin çok güzel bir sözü var; 'Çocuklarınızı sizin dünyanıza değil, kendi dünyalarına hazırlayın.' Geleceğin dünyası bu. Teknolojinin gittiği yer burası. Dolayısıyla bizim de buna uygun olarak içerik üretmemiz ve dersi tabletlerde işleyebilmemiz gerekiyor."

- "FATİH Projesi ile altyapısı en iyi olan ülkelerden biri olacağız"

Tuman, eğitimde tabletin de internetin de bir araç olduğuna dikkati çekti.

Tablete karşı çıkılmasını mantıklı bulmadığını dile getiren Tuman, şunları kaydetti:

"FATİH Projesi'nin getirdiği imkanla dünyada altyapısı en iyi olan ülkelerden biri olacağız. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerekiyor fakat FATİH Projesinde içerikle ilgili çok fazla çalışma yapılmıyor. İçeriğin eğitimde literatür olarak kabul edilebilmesi için öğrenci ile öğretmen arasında etkileşim olması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığının sitesindeki birkaç cılız projeyi dışarıda bırakırsak e-öğrenme ile ilgili çalışma yok. Bursa'daki bu çalışmayla birlikte hedefimiz gelecek yıl 5'inci ve 9'uncu sınıflar arasındaki öğrencilerin tableti ellerine aldıklarında bütün müfredatın hazır ve yüklü olması. İkinci bir hedefimiz de öğretmenlerin hazırladığı içerikleri kendi aralarında paylaşabilmeleri. İnternette pek çok sitenin materyal sitesi ve içerik paylaşıyor. Düşündüğümüz modelde ise yazılısından sınavına, ödevinden akran değerlendirmesine, video görüntülerinden sesli anlatıma kadar dersi bir paket haline getirip paylaşmayı düşünüyoruz. Projemizin nihai hedeflerinden biri bu." 

Microsoft Türkiye'nin altyapı desteği, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) da teknik destek sunduğunu aktaran Tuman, gelecek yılki tabletler hazırlandığında 5-9'uncu sınıfların bütün içeriklerini hazırlamış olmayı hedeflediklerini belirtti.

Tuman, "moodle"ın web tabanlı bir program olduğunu, IOS ve android telefonlar ile tabletler için "moodle mobil" diye ayrı uygulamalarının bulunduğunu sözlerine ekledi.

26 Şub 2015 - 11:45 - Gündem --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 8.567.901 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


BAYAN ELEMAN ARANIYOR

YUFİ UNLU MAMÜLLERİNE, Mikro programı kullanan bilen, Tecrübeli BAYAN ELEMAN alınacaktır. Tel: 0539 848 15 34

ERDEM DOĞRAMA ELEMANLAR ARIYOR

Maaş+ Sgk+ Servis+ Yemek    Servisimiz Bekirdere-Yeşilova-Kandıra sapağı güzergâhından geçmektedir. BAY ELEMAN alınacaktır Fabrikamızda palet, sand...

PERSONEL ARANIYOR

Köseköy’de bulunan firmamıza, askerliğini yapmış, 3 vardiya çalışabilecek PERSONEL alınacaktır. Başvurular şahsen yapılacaktır Başlangıç ücreti: 20....

GÜNAYDIN VİNÇ PERSONELLER ARIYOR

Günaydın Vinç Hizmetlerine; *Bakım onarım işlerinde YARDIMCI PERSONELLER, *Yıkama ve çevre düzeni yapabilecek PERSONELLER, *ELEKTRİK VE MEKANİK UST...

SERVİS ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

Körfez-Derince-İzmit bölgelerinden, SRC belgesi olan genç emekli SERVİS ŞOFÖRLERİ aranıyor. Tel: 0262 322 70 57

ŞOFÖRLER ARANIYOR

*B sınıfı ehliyete sahip, *En az 1 yıllık aktif sürüş deneyimi olan, *En az ortaokul mezunu, *Askerliğini yapmış, *40 yaşını aşmamış, BAY ŞOFÖRLE...

KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

SAYLOG LOJİSTİK bünyesinde değerlendirilmek üzere, İzmit/Kocaeli/Kartepe/Gebze bölgesi oturumlu KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ aranmaktadır. İlgili kişi:...

ÇELİKAN MÜHENDİSLİK ELEMAN ARIYOR

Kartepe Sanayi sitesindeki Çelikan Mühendislik firmamıza İMALAT-KAYNAK USTASI VE YARDIMCI alınacaktır. Tel:0535 353 30 82

BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

KOCAELİ / KARTEPE şubemizde çalışmak üzere YÜKLEME ve BOŞALTMA YAPABİLECEK BEDEN İŞÇİSİ personel arıyoruz. TEL: 0 534 274 06 48

OLUK TEMİZLİĞİ YAPILIR

Çatı tamiratı, Özellikler çatıların OLUK TEMİZLİĞİ YAPILIR Sinan Ünver Tel: 0535 346 87 29