• BIST 107.041
  • Altın 143,530
  • Dolar 3,5635
  • Euro 4,1526
  • Kocaeli 18 °C

Ev yapımı konservelere dikkat

Ev yapımı konservelere dikkat
Adana'da aynı aileden üç kişinin domates konservesi yedikten sonra yaşamını yitirdiği iddiaları üzerine uzmanlar ev yapımı sebze konservelerinin sağlık açısından tehlikeli olabileceğine dikkati çekti.

Adana'da aynı aileden üç kişinin domates konservesi yedikten sonra yaşamını yitirdiği iddiaları üzerine uzmanlar ev yapımı sebze konservelerinin sağlık açısından tehlikeli olabileceğine dikkati çekti.

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Meyve Sebze İşleme ve Teknolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikret Pazır, patlıcan, taze fasulye ve domates gibi sebzelerin ev yapımı konservelerinin sağlık açısından ciddi riskler taşıdığını vurguladı.

Pazır, şunları kaydetti:

"Evde konserve yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Onun yerine sebzelerin kurutulmasını ya da dondurulmasını öneriyoruz. Meyve konservesi dışında konserveler sağlık açısından ciddi risk. Adana'da aynı aileden 3 kişinin yaşamını yitirmesi, ev yapımı konservelerdeki tehdidi daha net ortaya koydu. Ekonomik olduğunu da düşünmüyorum. Ayrıca çok kaynatıldığı için besin değerleri de kayboluyor."

İlkbahar ve yaz döneminde yine birçok evde konserveler yapılacağına işaret eden Pazır, "Çok riskli, yüksek derece ısıya dayanıklı, gıda zehirlenmelerine neden olan clostridium botulinum, evlerde yapılan konservelerde görülebiliyor ve sağlık açısından kötü sonuçlara yol açabiliyor. Bu tehlikeli mikroorganizma evlerde yapılan kaynamalarda tamamen yok edilemiyor." bilgisini aktardı.

"Nadir görülüyor ama ciddi"

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Üyesi Gıda Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Öznur Cumhur da konserve gıdaların uygun olmayan koşullarda yapılması durumunda ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabileceğine işaret etti.

Clostridium botulinum bakterisinin en çok konservelerde görüldüğünü belirten Cumhur, şunları kaydetti:

"Uygun olmayan koşullarda hazırlandığında genel olarak bu bakterinin sporları konservede kalabilir. Bu bakteriden zehirlenmeler çok nadir görülüyor ama çıktığında ölüm oranı yüksek oluyor ve semptomlar yaklaşık 12-36 saat sonra görülmeye başlıyor. Bulantı, kusma, karın ağrısı, çift görme, görme bozukluğu, kaslarda güçsüzlük ile ortaya çıkabiliyor. Fakat bu durum, haftalar sonra da oluşabiliyor. Adana'daki ailede baba ve oğulda daha önce ortaya çıkıp annede daha sonra görülmesi gibi."

"Marketten aldıklarımıza da dikkat etmemiz gerekiyor"

Ev yapımı konservelerin sağlık açısından risk taşıdığına dikkati çeken Cumhur, şu uyarılarda bulundu:

"Daha tehlikesiz olan dondurma ve kurutma yöntemlerini öneriyoruz. Marketten aldığımız konservelere de dikkat etmek gerekiyor. Kapakları şişmiş, kenarı kırık olan konserve gıdaların alınmaması, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izin verdiği ürünlerin tüketilmesi gerekiyor. Tüketiciler, bozulduğunu, tadından, kokusundan veya dokusundan anlayabileceğini düşünüyor ama her zaman bozuk tadı almak mümkün olmuyor. Bu yüzden tedbirlerimizi almak gerekiyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 965 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İşte kan vermenin faydaları24 Temmuz 2017 Pazartesi 22:51
  • Sıcak havalarda tüketilmesi gereken 11 besin!24 Temmuz 2017 Pazartesi 19:57
  • Çölyak Derneği Glutensiz Kampa katıldı24 Temmuz 2017 Pazartesi 15:06
  • Diş eti kanaması neden olur?24 Temmuz 2017 Pazartesi 14:06
  • Kanseri önlemenin 7 yolu23 Temmuz 2017 Pazar 22:40
  • Doğru sandığımız yanlış bilgiler23 Temmuz 2017 Pazar 19:11
  • Medikalin ham maddesi geri dönüşümden sağlanacak23 Temmuz 2017 Pazar 19:05
  • Dr. Çeşmeci’ye veda töreni22 Temmuz 2017 Cumartesi 14:40
  • Seka Devlet’in fizik tedavi ünitesi yenilendi22 Temmuz 2017 Cumartesi 11:24
  • Kalp krizi riskini azaltan 14 gıda21 Temmuz 2017 Cuma 22:08
  • ÖNE ÇIKAN MARKALARIMIZ
    • TUANA EVLERİ 3. ETAP
    • TUANA EVLERİ 2. ETAP'TA YÜZDE 5 İNDİRİM
    • ROMATEM Kocaeli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi
    • Özgür Kocaeli mobil uygulamamız yayında
    1/20
    Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür Kocaeli | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0262 331 11 11 Faks : 0262 321 21 37