İzmitli genç tarihe geçti! Dünya onu konuşuyor...

İzmitli Dr. Mehmet Kanık, araştırma görevlisi olarak görev yaptığı Amerika MIT Üniversitesi’nde yaptığı buluş ile dünya tarihine geçti. Türk Bilim adamı, kendi ağırlığından 650 kat fazlasını kaldırabilen yapay kas geliştirdi.

haber-oldu.jpg
muteber-kaya.jpg
+4
Haber albümü için resme tıklayın

Dünya Tıp Çevresini şaşırtan Kanık’ın İzmit Ayazma Mahallesi’nde oturan annesi Muteber Kaya, oğlu ile gurur duyduğunu söyledi.

NAMIK KEMAL LİSESİ MEZUNU

Geliştirdiği ‘yapay kas’ projesiyle dünya tıp tarihine geçen İzmitli Türk Bilim Adamı Dr. Mehmet Kanık, 1986 yılında İzmit Mehmet Ali Paşa Mahallesi’nde doğdu. İbni Sina İlk Okulu ve Namık Kemal Lisesi’nde okudu. Sakarya Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’ni bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nde bilimsel araştırmalar yaptı. Kanık, daha sonra Almanya’nın Karlsruhe Üniversitesi, İtalya ve Güney Kore’deki Üniversitelerde araştırmalar yaptı. 2013 yılında Amerika MIT Üniversitesi’ne araştırma görevlisi olarak gitti. Kanık, burada geliştirdiği ‘yapay kas’ projesiyle dünya tıp tarihine geçen Türk Bilim insanı oldu.

HABER OLDU- Fizik alanında yaptığı araştırmalarla Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi üyeliğine seçilen Körfezli Canan Dağdreviren’in ardından İzmit Mehmet Ali Paşalı Dr. Mehmet Kanık da geliştirdiği yapay kas projesiyle dünya tıp tarihine geçen ikinci Kocaelili Bilim insanı oldu.

“OĞLUM İLE GURUR DUYUYORUM”

Mehmet Kanık’ın kazandığı başarıyla gurur duyduğunu söyleyen anne Muteber Kaya, duygularını gazetemizle paylaştı. Anne Muteber Kaya şunları söyledi. “Oğlumu zor koşullarda büyüttüm. İzmit Mehmet Ali Paşa’da doğdu. Aynı bölgede okuttum. Liseden sonra Sakarya Üniversitesini kazandı. Sonrasında benim oğlum dünyanın en iyi üniversitelerinde araştırmalar yaptı. Bugün Amerika’nın en iyi üniversitesinde bilim adamı olarak görev yapıyor. Bir annenin çocuklarıyla ilgili görmek istediği mutlulukların en büyüğünü oğlum bana yaşattı. Geliştirdiği proje ve kazandığı başarıdan sonra kaç gündür sevincimden mutluluktan gözyaşı döküyorum.”

ANNESİ GURURLU- Mehmet Kanık’ın annesi Muteber Kaya, oğluyla gurur duyduğunu söylüyor ve onun her adımını uzaktan takip ediyor. Muteber Hanımın, kızı Hacer Kanık inşaat mühendisi, oğlu Yasin Kanık da makine mühendisi…

KENDİ AĞIRLIĞININ 650 KAT FAZLASI

Amerika Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde(MIT)bilimsel çalışmalarını yürüten Dr. Mehmet Kanık, aynı üniversitede görev yapan Türk doktora öğrencileri Sırma Örgüç ve Dr. Cem Taşan ile birlikte ‘fiber temelli yapay kas’ projesi geliştirdi. Buluşuyla Tıp dünyasını altüst eden Kanık, bu çalışmasıyla dünyanın saygın bilim dergilerinden Science’ın kapak konusu oldu. Geliştirdiği projeyi Hürriyet gazetesine anlatan Kanık, “Yapay kaslar, çok daha hafif ve verimli protezlerin yapılmasına imkân veriyor. Kendi ağırlığının 650 katını kaldırabilecek kadar güçlü. Yapay kas teknolojisi, bilim kurgu filmlerinde gördüklerimizi gerçek kılabilir” diyor.

PROJE ÜZERİNDE 10 YILDIR ÇALIŞIYOR

ABD merkezli dünyanın en saygın bilim dergilerinden Science’ta makale projelerinin yer alması için sırada bekliyor. Çalışmalarını MIT’ de sürdüren Dr. Mehmet Kanık ve ekibi tarafından geliştirilen fiber temelli yapay kas projesi, zorlu inceleme sürecinin ardından, Science dergisinin 12 Temmuz sayısının kapağı oldu. Çoğunluğu MIT’nin mühendislik fakültelerinde olan 11 bilim insanının imzasını taşıyan proje, iki yıllık yoğun multidisipliner Ar-Ge çalışmalarının ardından ortaya çıktı. Projesini anlatan Dr. Mehmet Kanık, “10 yıla varan çalışmalarının sonuçlarını görmekten mutluyum” dedi.

GÜNEY KORE’DE- Yapay Kas projesiyle dünya tıp tarihine geçen buluşuyla dikkat çeken Türk Bilim adamı İzmitli Mehmet Kanık, Güney Kore’deki üniversitelerde de araştırma görevlisi olarak görev yaptı.

YAPAY KASLAR HAYALİMDİ

Kanık, Hürriyet gazetesine şunları anlattı. “2008’de Bilkent Üniversitesi’nde fiber tabanlı cihazlar ve yeni fiberler geliştirmek üzerine başladığım çalışmalarıma MIT’de devam ediyorum. İnsan kasına benzeyen fonksiyonları olan bir fiber geliştirmek her zaman hayalimdi. Bu amaçla uzun süredir farklı stratejiler deniyor, malzemeler kullanıyordum. Benle aynı hayali paylaşan Prof. Polina Anikeeve’nin MIT’deki ekibine katıldığımda biyolojik uygulamalarda kullanılabilecek yapay kaslar oluşturmak için mükemmel bir motivasyon ve çalışma ortamı buldum. Diğer ekip üyelerinin de yardımıyla, yapay kaslarımızı birkaç yıl içinde ürettik ve karakterize ettik. Bu araştırmayı bitirmek için dört farklı disiplinden araştırmayı bir araya getirerek, multidisipliner çalışma ortamı oluşturdum. Doktora öğrencimiz Sırma Örgüç ve Dr. Cem Taşan ile birlikte Türkiye’den üç bilim insanı olarak makale ve araştırmalarda önemli görevler üstlendik” ifadesini kullandı.

KAPAK OLDU- İzmit Dr. Mehmet Kanık, geliştirdiği ‘yapay kas’ projesiyle ABD merkezli dünyanın en saygın bilim dergilerinden Science dergisinin 12 Temmuz sayısının kapağı oldu.

SCIENCE’TA KAPAK OLMAK ÇOK ZOR

Dr. Mehmet Kanık, sözlerini şöyle sürdürdü. “Nature gibi Science dergisi de sadece en iyi makaleleri kabul ediyor. Bu nedenle yer almak çok zor. Dünyada alanında en iyi isimlerden oluşan jüriler makalenizi ve projelerimizi değerlendiriyor. Onlarca soru soruyorlar. Bunlara vereceğiniz cevaplar çok önemli. Projemizde tüm bu süreci başarıyla geçtik. Bilim adamlarından oluşan jüri üyelerinden tam not aldık. Bu çalışmamız dünya tıp alanın en saygın dergisi Science’ta kapak oldu. Gurur duyuyoruz.”

DENEY BAŞINDA- Dr. Mehmet Kanık, Amerika MIT üniversitesinde geliştirdiği yapay kas projesini 10 yıl içerisinde geliştirdi.

FİBER TEKNOLOJİ NEDİR?

Kanık, sözlerini şöyle sürdürdü, “Yapay kas çalışmaları dünyanın dört bir yanında sürüyor. Ancak bizim geliştirdiğimiz fiber temelli yapay kaslar, insandakilere çok benziyor. Benzer boyut ve ağırlıkta. Polimer tabanlı olduğu için çok hafif ve kendi ağırlığının 650 katını kaldırabilecek kadar da güce sahip. Ayrıca minyatür boyutlarda oldukları ve çok düşük sıcaklık değişimlerinde çalıştıkları için, tepki süreleri milisaniye düzeyinde. Dolayısıyla yüksek hızlı kasılma ve gevşeme gereken uygulamalarda tercih edilebiliyor. Yapay kaslarımızın robotik ve protez uygulamalarında kullanılabileceğine inanıyoruz. Mevcut protez kollar ortalama 10-15 kilogram. Bunlarda kullanılan ağır motorları, hafif fiberlerle değiştirerek ağırlığı azaltmak mümkün. Ayrıca minyatür yapay kasları kalp damar cerrahisi başta olmak üzere cerrahi uygulamalarda ve tıbbi robotlarda da kullanabilir. Yapay kas teknolojisi, bilim kurgu filmlerinden gördüklerimizi gerçek kılabilir” ifadelerini kullandı.

21 Ağu 2019 - 21:53 - Gündem --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 9.262.150 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

23

İzmitli - Bir yakını olarak sevinçliyiz gururluyuz. İsterdimki bu buluşları burada yapmak. Cumhurbaşkanımızında sahip çıkmasını istiyoruz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Mart 05:06
22

Sinan d - Tebrik ederim. Son zamanlarda okuduğum en güzel haber. Başarılarının devamını dilerim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 21:53
21

Fatih - İyide siz niye bu kadar seviniyorsunuz abd de buldu orda yaşıyor buraya ne faydası varki en fazla annesine fazla para yollar o kadar

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 21 Ağustos 21:53
20

Ahmet - Vay be Namık kemalden bilim adamı çıkması çok güzel olmuş. Bende o okulda okumuştum. Allah yolunu açık etsin başarılar diliyorum genç kardeşime...

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 21:53
24

Mehmet Ünsal - @Ahmet 20 nolu yoruma cevabı: Allah yolunu açık etsin başarılar diliyorum . Allaha Emanet Olunuz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 29 Ocak 14:15
19

Hmmm - Demek ki İzmit'te Namık Kemal lisesinin adı boşuna çıkmamış aferin çocuğa okul zamanında bayağı sıkıştırmış..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 21:53
17

Mehmet A. - Mehmet Bey’e tebrikler! Amerikan ordusu Mehmet bey’in sayesinde çok yakın gelecekte artık insan değil robot askerler kullanabilir. Yapay zeka var nasıl olsa, bir kas sistemi lazımdı. O da var şimdi. Terminatörler yakında dünyanın en problemli bölgelerinde görev başı yapacaklar gibi görünüyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 21:53
16

Selma kurtuluş - Başarılarının devamını dilerim tebrikler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 21:53
15

Hakan Kiper - Bilkent'te başlayan yolculuk Amerika'da devam etmiş. Ülkemiz'deki bilimsel çalışmalara biraz daha kaynak artırıp bilim ve teknoloji üreten ülke konuma gelmeliyiz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 21:53
14

F - Bravo gercekten

Tabi bu ekip ve imkan isi. Turkiyede bunlar yok. Kisitli kaynaklar da futbolda fantastik projelerde israf ediliyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 21:53
13

Çorum lu - Rabbim yolunu açık Eylesin

Gururumuz Sun

ALLAH Yâr ve Yardımcın olsun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 21:53
12

Fatih kasikci - Allah daha büyük buluşlar nasip etsin inşallah. Aynı semtte büyüdüğumüz kardşimizin e başarılařının devamını dilerim RABBİM yar ve yardimcin olsu daha büyük projeleri Türkiyede yapman dileğiyle kardsim . Sagılar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 21:53
11

aAASDASD - aha da sana yapay asker teknolojisi için atılmış bir adım daha

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 21:53
10

Muhtar Yaşar DOĞAN - TEBRİKLER. Ülkemiz, İlimiz ve Mehmet Ali Paşa Mahallemizin gururu oldu. Allah sayılarını arttırsın. Yetiştiren annesine ve hocalarına minnettarız.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 21:53
08

Laz - Aziz sancar demekki tarihe geçen ilk türk bilimi adamı değilmiş birilerinin şişirmesi ile nobel aldığı belli oluyor,yok kürttü yok milliyetçiydi bilmem ne şişirdiler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 21:53
07

Hakan - Bizde amerikaya ucuza bor satıp pahalıya geri alalım

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 21:53
06

Pınar Eldem - Tebrik ederim. Başarıları daim olsun...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 21:53
04

Zafer Çakır - Tebrik ediyorum . Olağanüstü bişey...

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 21 Ağustos 21:53
03

ilke sayiner - Eski öğrencim.Onunla gurur duyuyorum.Amerikaya gitmeden önce Toefl sınavına beraber hazırlanmıştık.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 21:53
02

Haluk arslan - Bir Türk olarak vede İzmit li olarak gurur duyduğumu başarılarının da devamını diliyerek tebrik ediyorum kardeşimizi Allah yolunu açık etsin inşallah

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Ağustos 21:53
01

MİRAY - BAŞARILARINIZ DAİM OLSUN . BİRİLERİNİN BEĞENMEDİĞİ BAŞ ÖRTÜLÜ ANADOLU ANALARIN EVLATLARI NELER YAPIYOR BOŞ İŞLERLE UĞRAŞMIYOR

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 21 Ağustos 21:53

KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

SAYLOG LOJİSTİK bünyesinde değerlendirilmek üzere, İzmit/Kocaeli/Kartepe/Gebze bölgesi oturumlu KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ aranmaktadır. İlgili kişi:...

ÇELİKAN MÜHENDİSLİK ELEMAN ARIYOR

Kartepe Sanayi sitesindeki Çelikan Mühendislik firmamıza İMALAT-KAYNAK USTASI VE YARDIMCI alınacaktır. Tel:0535 353 30 82

USTA VE ELEMANLAR ARANIYOR

Firmamızda çalıştırılmak üzere ahşap ve mobilya işlerinden anlayan USTA VE ELEMANLAR alınacaktır. Maaş + Ssk + Yemek +Ulaşım İrtibat: Recep Kılıç -...

BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

KOCAELİ / KARTEPE şubemizde çalışmak üzere YÜKLEME ve BOŞALTMA YAPABİLECEK BEDEN İŞÇİSİ personel arıyoruz. TEL: 0 534 274 06 48

PANSİYONDA ÇALIŞACAK PERSONEL ARANIYOR

İzmit'te bulunan pansiyonumuzda çalışacak aşağıdaki niteliklerde elemanlar alınacaktır. *18-30 yaş VASIFSIZ İŞÇİ *Yeni emekli olmuş 30-60 yaş arası...

BAŞOLSAN MAKİNA ELEMANLAR ARIYOR

Fabrikamızda çalıştırılmak üzere, askerliğini yapmış, *MANUEL TORNA OPERATÖRÜ, *CNC TORNA OPERATÖRÜ ve *SOLİD CAD CAM ELEMANLARI alınacaktır. BA...

PERSONEL ARANIYOR

Körfez‘deki Basınçlı Kap imalatı sektöründe faaliyet gösteren fabrikamızda çalıştırılmak üzere *Askerliğini yapmış, *45 yaşını aşmamış GAZALTI, ELE...

İDDAA MP SAYISAL BAYİİ ELEMAN ARIYOR

İDDAA MP SAYISAL BAYİİ için, merkez de ikamet eden 30-50 yaş arası sigortalı/emekli Özgeçmiş için [email protected] Tel:0552 590 95 48

ORKA DONATIM ELEMANLAR ARIYOR

Orka Donatım firmasında Tersanede çalışacak *KAYNAKÇI, *MONTAJCI, *YARDIMCI VE VASIFSIZ ELEMAN alınacaktır. Tel: 0536 618 52 10 - 0544 963 75 26...

ŞAFAK GEMİ ELEMAN ARIYOR

ŞAFAK GEMİ DONATIM Şirketimiz bünyesinde, meslek öğrenebilecek kapasitede olan 18-50 yaş arası VASIFSIZ YARDIMCI ELEMAN alınacaktır. Tel: 0262 323...