Kalp ameliyatına götüren 10 neden

Kalp ve damar hastalıklarına neden olan 10 faktör, cerrahi müdahaleyi gerekli kılabiliyor. Genetik mirasın yanı sıra aşırı kilo, sigara kullanımı ve kolesterol gibi faktörler de ameliyatı zorunlu hale getiriyor.

Kalp ve damar hastalıklarına neden olan 10 faktör, cerrahi müdahaleyi gerekli kılabiliyor. Genetik mirasın yanı sıra aşırı kilo, sigara kullanımı ve kolesterol gibi faktörler de ameliyatı zorunlu hale getiriyor. Uzmanlar, ailesinde damar sertliği hikayesi olanların mutlaka uzman hekime görünmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, kalp hastalıklarında en önemli faktörün genetik hikaye olduğuna dikkat çekti. Ailesinde damar sertliği öyküsü olanların 35 yaşından sonra mutlaka doktora gitmesi gerektiğini ifade eden Batur, kalp damar hastalıklarına davetiye çıkaran 10 önemli neden olduğunu kaydetti:

1-GENETİK FAKTÖRLER: Ailesinde erken yaşta damar sertliği problemi olan kişilerde bu hastalık ortaya çıkmışsa; genetik risk bulunuyor. Ayrıca annede veya kardeşte doğumsal kalp hastalığı bulunması yeni doğacak bebekte yüksek ihtimal ile doğumsal kalp hastalığı olacağını gösteriyor.

2-YAŞ VE CİNSİYET: Kadın vücudunun doğal olarak ürettiği östrojen hormonu, damar sertliğini önlüyor. Bu nedenle hastalık erkeklerde daha çok görülüyor. Ayrıca 55 yaş üstü erkek hastalarda gerek koroner kalp hastalığı, gerekse dejeneratif tipte kalp hastalığı çok fazla görülüyor.

3-DİYABET HASTALIĞI: Diyabetik annenin çocuklarında doğumsal kalp hastalığı riski daha fazla oluyor. Erişkin tipi diyabette damar sertliği daha hızlı seyrettiği için koroner damar hastalığı ve koroner by-pass cerrahisi diğer hastalara göre daha sık görülüyor. Ameliyat olan hastaların yüzde 30-40'ını şeker hastaları şeker hastaları oluşturuyor.

4-SİGARA KULLANIMI: Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımına göre günde bir sigara içen kişi bile tiryaki kabul ediliyor. Sadece sigarayı bırakarak ya da azaltarak damar sertliğinin ilerlemesini, koroner kalp hastalıklarını ya da kalp krizi geçirme riskini yüzde 50 oranında azaltmak mümkün.

5-YÜKSEK KOLESTROL: Kolesterolün bir nedeni dışarıdan aldığınız yağlı gıdalar, diğeri ise vücudun kendi ürettiği kolesterol. Vücudun ürettiği kolesterolü engellemenin tek yolu ilaç kullanımı. Bir şekilde damar sertliği saptanmış ise kolesterolün mutlaka 100'ün altında olması gerekiyor. Yüksek değerler diyetle düşürülmezse ilaç tedavisi uygulanıyor.

6-TANSİYON YÜKSEKLİĞİ: İdeal kan basıncı 12/8'dir. Ayrıca 8,5/13,5'lik bir kan basıncı da tolere edilebiliyor. Ancak şeker hastalığı veya damar sertliği olan kişilerde, kan basıncı mutlaka 12/8'e getirilmeli. Hastanın tansiyonunun farkında ve doktorla işbirliği içinde olması gerekiyor.

7-FAZLA KİLO ALIMI: fala kilo kalp hastalığına zemin hazırlıyor. Kilolularda insülin direnci oluyor, kan şekeri yükseliyor. Bu yüzden erkeklerde bel çevresinin 102 cm. altı olması isteniyor. Ameliyat edilen hastaların yüzde 60'ını aşırı kilolu hastalar oluşturuyor.

8-HAREKETSİZ HAYAT: Kalp hastalarının haftada en az üç gün, yarım saati bulan tempolu yürüyüş, yüzme veya bisiklet gibi sporları yapmaları gerekiyor. Bu egzersizler tansiyonu dengelemek ve ideal kiloya ulaşmak için de yararlı aktivitelerden kabul ediliyor.

9-STRESLİ YAŞAM: Stres, kalp krizlerini tetikleyen bir faktör. Stresi yok etmek günümüz şartlarında çok zor. Ancak mümkün olduğunca strese sokan faktörlerden, insanlardan ve ortamlardan uzak durmak, hoşlanacağınız hobilerle uğraşmak kalp hastalıklarını önlüyor.

10-HAMİLELİK SÜRECİ: Anne karnındaki bebeklerde kalbin oluşumu genellikle gebeliğin ilk 12 haftasında tamamlanıyor. Bu süre içerisinde annenin maruz kaldığı viral enfeksiyon, röntgen ışınlarına maruz kalma, ilaç kullanımı, annenin aşırı alkol ve sigara tüketimi kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında önemli rol oynuyor.

13 Nis 2013 - 14:37 - Sağlık --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 8.567.901 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


BAYAN ELEMAN ARANIYOR

YUFİ UNLU MAMÜLLERİNE, Mikro programı kullanan bilen, Tecrübeli BAYAN ELEMAN alınacaktır. Tel: 0539 848 15 34

ERDEM DOĞRAMA ELEMANLAR ARIYOR

Maaş+ Sgk+ Servis+ Yemek    Servisimiz Bekirdere-Yeşilova-Kandıra sapağı güzergâhından geçmektedir. BAY ELEMAN alınacaktır Fabrikamızda palet, sand...

PERSONEL ARANIYOR

Köseköy’de bulunan firmamıza, askerliğini yapmış, 3 vardiya çalışabilecek PERSONEL alınacaktır. Başvurular şahsen yapılacaktır Başlangıç ücreti: 20....

GÜNAYDIN VİNÇ PERSONELLER ARIYOR

Günaydın Vinç Hizmetlerine; *Bakım onarım işlerinde YARDIMCI PERSONELLER, *Yıkama ve çevre düzeni yapabilecek PERSONELLER, *ELEKTRİK VE MEKANİK UST...

SERVİS ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

Körfez-Derince-İzmit bölgelerinden, SRC belgesi olan genç emekli SERVİS ŞOFÖRLERİ aranıyor. Tel: 0262 322 70 57

ŞOFÖRLER ARANIYOR

*B sınıfı ehliyete sahip, *En az 1 yıllık aktif sürüş deneyimi olan, *En az ortaokul mezunu, *Askerliğini yapmış, *40 yaşını aşmamış, BAY ŞOFÖRLE...

KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

SAYLOG LOJİSTİK bünyesinde değerlendirilmek üzere, İzmit/Kocaeli/Kartepe/Gebze bölgesi oturumlu KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ aranmaktadır. İlgili kişi:...

ÇELİKAN MÜHENDİSLİK ELEMAN ARIYOR

Kartepe Sanayi sitesindeki Çelikan Mühendislik firmamıza İMALAT-KAYNAK USTASI VE YARDIMCI alınacaktır. Tel:0535 353 30 82

BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

KOCAELİ / KARTEPE şubemizde çalışmak üzere YÜKLEME ve BOŞALTMA YAPABİLECEK BEDEN İŞÇİSİ personel arıyoruz. TEL: 0 534 274 06 48

OLUK TEMİZLİĞİ YAPILIR

Çatı tamiratı, Özellikler çatıların OLUK TEMİZLİĞİ YAPILIR Sinan Ünver Tel: 0535 346 87 29