"Kimyasal saldırı var, topları doldurun" emri

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 51'i tutuklu, 11'i firari 92 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki 250 kişi kapasiteli salonda görülen duruşmaya, tutuklu, tutuksuz sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı.

Duruşmaya, müdahil olarak Başbakanlık avukatları Halit Çokan ve AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceyhan'ın avukatı Hüseyin Coşkun katıldı. AK Parti Gölcük İlçe Başkanı İdris Alp ve yönetim kurulu üyeleri de duruşmayı takip etti.

Tutuksuz sanık TCG Yavuz'un eski Silah Elektronik Subayı Teğmen M.H.B, darbe girişimi sırasında "Darbeci amiral Ayhan Bay tarafından gemi komutanı Sezayi Özgür Öztürk'e verilen kurallara aykırı tüm emir ve talimatları sorgulamadan uyguladığı, darbecilerle hareket ettiği, gemi komutanından aldığı talimat doğrultusunda geminin toplarını atışa hazır hale getirttiği, SABKOR dolabının anahtarını himayesindeki askerlere vererek gerek toplara yüklenecek mühimmatın gerekse diğer silah ve mühimmatın dolaptan çıkartılmasını sağladığı, Sezayi Özgür Öztürk ve diğer sanıklarla Donanma Komutanı Veysel Kösele ve Komodor Kerim Uça'nın kamaraya kapatılarak etkisiz hale getirilmesi, yine silah zoruyla Donanma Komutanı'nın Emir Astsubayı Yalçın Gül'ün ve Koruma Astsubayı Ebubekir Öztürk'ün etkisiz hale getirilmesi, Koruma Astsubayı Ebubekir Öztürk'ü etkisiz hale getirirken silah kullanılması ve silahla 2 kez ateş edilerek etkisiz hale getirilmesi olayında bulunduğu, Donanma Komutanı'nın kamarasının kapısının önünde nöbet tutan sanıklardan olduğu, darbe girişimini öğrendiği halde darbe tarafında yer alanlarla hareket etmeye devam ettiği" suçlamalarıyla ilgili savunma yaptı.

Devlet okullarında okuduğunu, Deniz Harp Okulu'nu yedinci olarak bitirdiğini belirten sanık M.H.B, FETÖ ile hiçbir bağının olmadığını ve bu yapıyla hiç işinin olmadığını öne sürdü.

- "Kimyasal saldırı var, topları doldurun" emri

İstanbul'daki etkinlikten dönerken, gelen emirle geminin yeniden Marmara Denizi'ne dönüş yaptığını anlatan M.H.B, "Komodor Uça, emrin neden kendisine değil de gemi komutanına geldiğini söyleyerek kızdı. Sitem etti. Bize eğitim yapılacağı söylenmişti. Sonra terör saldırısı olacağı aktarıldı. Gölcük'teki gemilerin de bu nedenle kaldırıldığını duyduk. Sezayi Öztürk bize uçaktan kimyasal saldırı olabileceğini söyleyerek, geminin toplarının doldurulması emrini verdi. Bu emri personele ben iletmedim. Yüzbaşı Gürhan Gürsoy vermiş olabilir." şeklinde konuştu.

- "Denizde boş boş dolanıyoruz"

Gemiye sıkıyönetim direktifi ve atama mesajının geldiğini belirten M.H.B, şöyle devam etti:

"Mesajı komodor ve gemi komutanı okudu. Komodor Uça'nın, atama listesiyle ilgili 'Benim adım yok. Kesin beni görevden almışlardır.' dediğini duydum. Bu sırada uçakların alçak uçuş yaptığını duyduk. Bir kalkışma olduğunu öğrendik. Gemide herhangi birinin darbe yanlısı bir söylemine ve hareketine şahit olmadım. 01.00'de nöbetim bitti, subay salonuna geçtim. Anneme telefonla 'Bizi merak etme, biz bir şey yapmıyoruz. Denizde boş boş dolanıyoruz.' şeklinde mesaj attım. Bir süre sonra kamarama giderek uyudum. Bir süre sonra herkesin görev yerine gitmesi konusunda anons yapıldı. Köprü üstüne gittim. Gürkan Yüzbaşı bana, 'Sen git kamarana, uyu dinlen.' dedi. Kamaramdayken silah sesleri duydum. Birkan Teğmen geldi. Korkmuştu ve titriyordu. Neler oluyor diye sorduğumda ağlamaya başladı. Onu sakinleştirmeye çalıştım." 

- "X- Band uydu sisteminin kesilmesi emri verildi"

Silahlı olan gemi komutanı Öztürk'ün X- Band uydu sisteminin kesilmesini ve sinyal gönderen tüm cihazların kapatılmasını istediğini ifade eden M.H.B, komutanın darbe karşıtı olduğunu, gemi ve personelin güvenliği için bu emirleri verdiğini düşündüğünü ileri sürdü.

Gemi komutanının, Donanma Komutanı ile görüştüğünü sandığı kişiye, "Komutanım, Genelkurmay Başkanı ve Deniz Kuvvetleri Komutanı'ndan emir aldım. Sizi bir süre kamarada misafir edeceğiz." dediğini duyduğunu belirten sanık M.H.B, "Komutan, telefon çekmeyeceği kadar geminin açığa seyretmesini istedi. Bir süre gittikten sonra bana, 'Murat, bak telefonlar çekiyor. Hesabını sorarım sana.' dedi. Bu arada telsizden Gölcük Donanma Komutanlığı limanına gelen gemilere ateş edileceği anonsunu duydum." ifadelerini kullandı.

- "Siz sadece komutanlarınıza itaat ettiniz"

Sabaha karşı her şeyin normale döndüğünü anlatan M.H.B, gemi komutanının, "Yaptıklarımdan ve yapmadıklarımdan ben sorumluyum. Siz sadece komutanlarınıza itaat ettiniz. Gölcük'e üsse dönüyoruz." şeklinde anons yaptığını kaydetti.

Sanık M.H.B, darbe davasında tutuklu yargılanan Yavuz Gemisi 2. Komutanı Meftun Metin'in kendisine tam sicil puanı vermesinin suç oluşturmadığını savunarak, öğrencilik yıllarında ve mesleğinde çok çalışkan ve başarılı biri olduğunu, bugünlere kendi emeğiyle geldiğini ileri sürdü.

Tutksuz sanık M.H.B, "Donanma Komutanı ve komodorun kamaraya kapatılmasından, koruma astsubayının derdest edilip kelepçelenmesinden haberim yoktu. Olaylar yaşandığında ben görev yerimde, daha sonra kamaramdaydım. Bunları sonradan öğrendim. Kanunsuz ve suç teşkil edecek bir emri uygulamadım. Darbeci değilim. Suçsuzum." dedi.

Duruşma, diğer sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.

17 Kas 2017 - 15:08 - Asayiş --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 9.262.150 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


MOBİLYA USTALARI ARANIYOR

Deneyimli ve titiz çalışabilecek, MOBİLYA USTALARI aranıyor. Tel: 0532 671 81 36.

KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

SAYLOG LOJİSTİK bünyesinde değerlendirilmek üzere, İzmit/Kocaeli/Kartepe/Gebze bölgesi oturumlu KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ aranmaktadır. İlgili kişi:...

ÇELİKAN MÜHENDİSLİK ELEMAN ARIYOR

Kartepe Sanayi sitesindeki Çelikan Mühendislik firmamıza İMALAT-KAYNAK USTASI VE YARDIMCI alınacaktır. Tel:0535 353 30 82

USTA VE ELEMANLAR ARANIYOR

Firmamızda çalıştırılmak üzere ahşap ve mobilya işlerinden anlayan USTA VE ELEMANLAR alınacaktır. Maaş + Ssk + Yemek +Ulaşım İrtibat: Recep Kılıç -...

BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

KOCAELİ / KARTEPE şubemizde çalışmak üzere YÜKLEME ve BOŞALTMA YAPABİLECEK BEDEN İŞÇİSİ personel arıyoruz. TEL: 0 534 274 06 48

PANSİYONDA ÇALIŞACAK PERSONEL ARANIYOR

İzmit'te bulunan pansiyonumuzda çalışacak aşağıdaki niteliklerde elemanlar alınacaktır. *18-30 yaş VASIFSIZ İŞÇİ *Yeni emekli olmuş 30-60 yaş arası...

BAŞOLSAN MAKİNA ELEMANLAR ARIYOR

Fabrikamızda çalıştırılmak üzere, askerliğini yapmış, *MANUEL TORNA OPERATÖRÜ, *CNC TORNA OPERATÖRÜ ve *SOLİD CAD CAM ELEMANLARI alınacaktır. BA...

PERSONEL ARANIYOR

Körfez‘deki Basınçlı Kap imalatı sektöründe faaliyet gösteren fabrikamızda çalıştırılmak üzere *Askerliğini yapmış, *45 yaşını aşmamış GAZALTI, ELE...

İDDAA MP SAYISAL BAYİİ ELEMAN ARIYOR

İDDAA MP SAYISAL BAYİİ için, merkez de ikamet eden 30-50 yaş arası sigortalı/emekli Özgeçmiş için [email protected] Tel:0552 590 95 48

ORKA DONATIM ELEMANLAR ARIYOR

Orka Donatım firmasında Tersanede çalışacak *KAYNAKÇI, *MONTAJCI, *YARDIMCI VE VASIFSIZ ELEMAN alınacaktır. Tel: 0536 618 52 10 - 0544 963 75 26...