İlksen ÇAĞLAYAN

İlksen ÇAĞLAYAN

Yazarın Tüm Yazıları >

Kış geldi

A+A-
2015 yılı dondurucu bir soğukla birlikte geldi. Karlı, yepyeni, bembeyaz,saf ve  umut dolu bir yıl başladı. Elbette çetin hava koşulları her zaman yaza göre daha zordur. Soğuğa dayanmak, ona göre giyinmek, yemek- içmek, barınmak  biraz daha meşakatlidir, özen gerektirir. Ben de bu hafta sağlığımıza yararlı olabilecek bir kaç besinden bahsetmek istedim. Kış aylarında bizi daha dinç tutacak, sağlıklı bu besinleri elbette ölçülü ve dengeli yemek veya içmek gerektiğine, herhangi bir sağlık problemi olanların da bilinçli tüketmesi gerektiğine  inanıyorum. Aynı zamanda ben bir uzman veya doktor değilim sadece bunları araştırdım ve faydalı olması adına  sizlere sunmak istedim. :) 
Kestane 
Kışın geldiğini sokaklardaki seyyar satıcılarda satılan kestanenin kokusundan rahatlıkla anlayabiliriz. Mısırdan sonra kestane alır yerini bu tezgahlarda.  Kışın geldiğini müjdeleyen sıcak sıcak, elinizle tuttuğunuzda içinizi ısıtan, mis gibi kestaneler. Kestanenin o kadar çok faydası var ki.. Hafıza eksikliğine , kolayca öğrenmeye  birebir çünkü içerisinde omega 3 ve omega 6 yağları  var.  Besleyici ve kalori değeri olarak yüksek bir besin olduğundan kış mevsiminde olabilecek olumsuz şartlara ve bunun yanı sıra zihinsel ve fiziksel yorgunluklara da iyi geliyor kestane.  
Portakal
Bazen suyunu içtiğimiz, bazense dilim dilim tükettiğimiz portakal en çok C vitamini deposu olarak biliniyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların kolayca atlatılmasını sağlıyor. Vücuda enerji veriyor, yorgunluğu gideriyor. Aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudumuzu koruyor. 
Bal Kabağı 
 Alzheimer, erken yaşlanma ve kansere karşı koruyucu olarak bilinen antioksidanları içerir. Göz ve beyin sağlığı açısından çok faydalıdır. Bol miktarda lif içerir.İçeriğinde bulunan maddeler nedeniyle ruh sağlığımıza da ayrıca iyi gelir.  Kalbi ve cildi korur, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Ayva
Bir inanışa göre ayva ne zaman bol olursa o kış oldukça sert geçer diye söylenir. Bunun doğru olup olmadığını tam olarak bilmesem de ayvanın çok yararlı olduğunu biliyorum. Vücudu zinde tutuyor, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyor, varisi önlüyor. Çiğ yenilmesinden ziyade hoşafı, kompostosu yapılarak veya közde pişirilerek yenilmesi tavsiye ediliyor. Yapraklarından yapılan çayın ise sakinleştirici özelliği bulunuyor. 
Zencefil
Kan şekerini dengede tutması nedeniyle diyabet hastaları için önemi büyüktür. Soğuk algınlığı ve solunum yolu hastalıklarında ateş düşürücü etkiye sahiptir. Balla karıştırılıp yendiğinde öksürüğe iyi gelir. Ayrıca ödem giderici etkisi zencefilin yararları arasındadır. Mide bulantısına iyi gelir.
Turp
Yüksek oranda potasyum içeren turp, yüksek tansiyon hastaları için yararlıdır. Kırmızı turptaki antioksidan madde kansere karşı yüksek koruma sağlar ve bu özelliği ile kırmızı turp beyaz turptan daha faydalıdır.
Salep 
Göğsü yumuşatan, öksürüğe iyi gelen salep kış aylarının içimizi ısıtan içeceklerindendir.Zihni çalıştırır, ayrıca kalbi kuvvetlendirir. Vücut sıcaklığını arttırır ve ayrıca hazmı da kolaylaştırır.
Altın Elma Hikayesi
*Okuduğum,beğendiğim ve bir yarışmada birinci olan bu güzel hikayeyi sizlerle paylaşmak istedim.
Kıtlıkla ve ümitsizlikle savaşan bir ülkenin kralı, son çare olarak, ülkenin en yaşlı ve en bilge kişisine danışmaya karar verir. Yaşlı adam krala, çok eskilerden söylenegelen bir hikâyeden bahseder. Hikâyeye göre, bir zamanlar o ülkede meyveleri altından olan bir elma ağacı bulunmaktadır. Sahibi çok bilgili, çok okuyup çok yazan bir âlimdir. Bu ağacın yanlış kimselerin eline geçip büyük savaşlara neden olmasından korkmaktadır. Bu yüzden yerini, ancak gerçek değerini anlayacak insanların bulabilmesi için şifreleyip kitaplara gizler. Artık çaresi kalmayan kral, bu hikâyenin duyurulmasını ve herkesin bu ağacın bulunması için elinden geleni yapmasını ister.
Önceleri öfkeli ve bitkin halk böyle bir şeyin vakit kaybından başka bir işe yaramayacağını düşünür. Çoğu hiçbir şey yapmadan öylece otururken, bir kısmı tozlu raflarda buldukları kitapları karıştırmaya başlar. Bazı çiftçiler, belki yine “altın meyve” verir diye elma ağaçları dikmeye başlar. Bazı ressamlar hayallerinde canlandırdığı görülmemiş güzellikte altın elma tabloları yaparlar. Zamanla herkes bu amaç uğruna okumaya, araştırmaya, çalışmaya ve ellerinden geldiğince bir şeyler yapmaya başlar. Gün gelir bu değişim, güzel gelişmelere neden olur. Artık ülke fakirlikten kurtulmaya başlar. Çünkü insanlar bilgilendikçe farklı alanlarda çalışmaya, üretmeye, satmaya başlamıştır. En güzel elmalar ihraç edilmekte en güzel tabloların birçok alıcısı çıkmaktadır.
Bu gelişmelerden çok memnun olan kral, yaşlı bilgeyi tekrar çağırır ve ona bunun nasıl olduğunu sorar. Yaşlı adam: 
“Kralım, bazen hayatta yorulduğumuz, yolumuzu kaybettiğimiz, tutunacak bir dal aradığımız anlar vardır. İşte böyle anlarda doğru bir kitap en iyi yol göstericidir. Aradığımız ipuçlarını, sorularımızın doğru cevaplarını, değişim için gereken cesareti verir bize. Aslında ‘altın elma ağacı' hayatın ta kendisidir. Gereken çabayı gösterdikçe, hayalle, ümitle, bilgi ve sevgi ile besledikçe bize nice altın elmalar sunar” der.
Bu yazı toplam 271 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.