Kocaeli'den 68 ülkeye reaktör ve transformatör ihracatı

Kocaeli'de ithal edilen transformatörlerin bakım ve onarımı amacıyla 1976 yılında kurulan Sönmez Transformatör Sanayi AŞ, Amerika'dan Afrika'ya, Avrupa'dan Asya'ya kadar farklı kıtalarda 68 ülkeye özel tip transformatör ve reaktör satıyor.

20171222_2_27661267_29099487.jpg
20171222_2_27661267_29099495.jpg
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Gebze ilçesinde başlayan üretim faaliyetlerini, Dilovası'ndaki İMES Organize Sanayi Bölgesi'nde 20 bin metrekarelik kapalı alanda yaklaşık 90 çalışanla sürdüren şirket, atom altı parçacık fiziği konusunda bilimsel araştırma ve buluşlar yapan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN) onaylı tedarikçileri arasında yer alıyor.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sönmez Trafo'nun 1976 yılında babası Süreyya Sönmez tarafından Türkiye'nin elektrifikasyonuna hizmet etmek amacıyla kurulduğunu söyledi.

Türkiye'de o dönem elektriksiz köy kalmaması için yapılan çalışmalar kapsamında yılda 20 bin adet trafo ithal edildiğini anlatan Sönmez, şirketin, kurulumu yapılan dağıtım transformatörlerinin bakım ve onarımı amacıyla kurulduğunu, 1980 yılında bu ürünlerin imalatına başladıklarını bildirdi.

Sönmez, 1998'de Türkiye'nin elektrifikasyonunun tamamlanmasıyla dağıtım transformatörü talebinin giderek azaldığını belirterek, "2000'li yıllarda sektörde arz fazlalığı başladı. Biz de bu durumdan çıkmak için ihracata yöneldik. Bakışımızı dünyaya açtık, çeşitli fuarlara katıldık. Dağıtım transformatörlerinde de dış pazarda rekabetin yoğun olduğunu görünce misyonumuzu değiştirdik ve çeşitliliği artırmak üzere yeni bir yol izledik. Ar-Ge ve ürün çeşitliliği konusunda kendimizi geliştirerek özel tipte transformatörler yapmaya başladık." diye konuştu.

"Yılda ortalama 750 transformatör üretiyoruz"

Şu anda farklı sektörlere yönelik transformatörleri üretebilecek kabiliyete sahip olduklarını vurgulayan Sönmez, ilk ihracata 2002'de başladıklarını söyledi.

Yılda ortalama 750 transformatör ürettiklerini belirten Sönmez, şöyle devam etti:

"Üretimimizin yüzde 85'ini ihraç ediyoruz. Bu yıl 15-20 milyon dolar civarında ihracat gerçekleşecek. Bu da bizi sanırım Türkiye'de en fazla ihracat yapan ilk bin firma arasına sokacaktır. Dünyada teknoloji, kalite isteyen tüm ülkeler bizim müşterimiz sınıfında. Dolayısıyla ABD'den başlayıp Avrupa'nın tüm ülkeleri, Uzakdoğu, Hindistan, hatta Japonya'ya ihracatımız gerçekleşiyor. Son bilgilere göre Amerika'dan Afrika'ya, Avrupa'dan Asya'ya farklı kıtalarda 68 ülkeye ihracat yapıyoruz."

40 milyon dolarlık hedef

Üretimlere temmuzda taşındıkları 20 bin metrekarelik yeni fabrikalarında devam ettiklerini anlatan Sönmez, "Kapasite olarak da beklentimiz, geçen yıla göre iki kat daha fazla üretim. Bu üretim bizi ihracatta 40 milyon dolarlara taşıyacak. Şu anda hedeflerimiz ihracatı ve ürün çeşitliliğimizi sürdürülebilir şekilde ve Ar-Ge'ye dayalı artırmak. Bir ülkenin kalkınması için ihracat şart. İhracat için de katma değeri yüksek ürünler satmak lazım. Şu anda ürünlerimizin kilogram satış fiyatı minimum 10 dolar ve bu rakam 150 dolarlara kadar çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sönmez, ürün çeşitliliği ve kalitenin iyileştirilmesi için Ar-Ge'nin kendileri açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Ar-Ge ve inovasyon neticesinde yerli sermayeli ilk kuru tip transformatörü imal ettik. El değmeden döküm reçinesi hazırlayıp, dökümü yapabiliyoruz. İlk lokomotif transformatörünü imal ettik. Türkiye'de proton veya elektron hızlandırıcısı kullanacak magnet ve bobinleri üretiyoruz." dedi.

Sönmez, proton hızlandırıcı cihazlar için radyasyona dayanıklı mıknatıs bobini üreterek CERN'in onaylı tedarikçileri arasına girdiklerini söyledi.

22 Ara 2017 - 11:20 - Ekonomi --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 8.567.901 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


BAYAN ELEMAN ARANIYOR

YUFİ UNLU MAMÜLLERİNE, Mikro programı kullanan bilen, Tecrübeli BAYAN ELEMAN alınacaktır. Tel: 0539 848 15 34

ERDEM DOĞRAMA ELEMANLAR ARIYOR

Maaş+ Sgk+ Servis+ Yemek    Servisimiz Bekirdere-Yeşilova-Kandıra sapağı güzergâhından geçmektedir. BAY ELEMAN alınacaktır Fabrikamızda palet, sand...

PERSONEL ARANIYOR

Köseköy’de bulunan firmamıza, askerliğini yapmış, 3 vardiya çalışabilecek PERSONEL alınacaktır. Başvurular şahsen yapılacaktır Başlangıç ücreti: 20....

GÜNAYDIN VİNÇ PERSONELLER ARIYOR

Günaydın Vinç Hizmetlerine; *Bakım onarım işlerinde YARDIMCI PERSONELLER, *Yıkama ve çevre düzeni yapabilecek PERSONELLER, *ELEKTRİK VE MEKANİK UST...

SERVİS ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

Körfez-Derince-İzmit bölgelerinden, SRC belgesi olan genç emekli SERVİS ŞOFÖRLERİ aranıyor. Tel: 0262 322 70 57

ŞOFÖRLER ARANIYOR

*B sınıfı ehliyete sahip, *En az 1 yıllık aktif sürüş deneyimi olan, *En az ortaokul mezunu, *Askerliğini yapmış, *40 yaşını aşmamış, BAY ŞOFÖRLE...

KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

SAYLOG LOJİSTİK bünyesinde değerlendirilmek üzere, İzmit/Kocaeli/Kartepe/Gebze bölgesi oturumlu KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ aranmaktadır. İlgili kişi:...

ÇELİKAN MÜHENDİSLİK ELEMAN ARIYOR

Kartepe Sanayi sitesindeki Çelikan Mühendislik firmamıza İMALAT-KAYNAK USTASI VE YARDIMCI alınacaktır. Tel:0535 353 30 82

BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

KOCAELİ / KARTEPE şubemizde çalışmak üzere YÜKLEME ve BOŞALTMA YAPABİLECEK BEDEN İŞÇİSİ personel arıyoruz. TEL: 0 534 274 06 48

OLUK TEMİZLİĞİ YAPILIR

Çatı tamiratı, Özellikler çatıların OLUK TEMİZLİĞİ YAPILIR Sinan Ünver Tel: 0535 346 87 29