1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Kocaeli'nin unutulan lezzetleri gün yüzüne çıkacak
Kocaeli'nin unutulan lezzetleri gün yüzüne çıkacak

Kocaeli'nin unutulan lezzetleri gün yüzüne çıkacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl ilk kez düzenlediği  “Yemekte Şehrin Bilgeleri Yöresel Yemek Festivali’nde final programı bugün ve yarın 41 Burda AVM’de gerçekleşiyor.

A+A-

Osmanlı saray mutfağının kileri olarak adlandırılan Kocaeli'nin unutulan yöresel lezzetlerini gün yüzüne çıkarmak amacıyla düzenlenen Yöresel Yemek Festivali başladı. 

İzmit'teki bir alışveriş merkezinde "Yemekte şehrin bilgeleri" sloganıyla düzenlenen festivalde, 421 yarışmacı tarifi unutulmuş yöreye özgü çorba, ana yemek, hamur işi, salata, tatlı, pilav ve konserve gibi lezzetleri jürinin beğenisine sunuyor.

Başkanlığını Türk Aşçı Milli Takım Direktörü Naif Bagi'nin yaptığı ve Artun Ünsal, Yalçın Manav, Osman Uluışık ve Nevin Halıcı gibi Türkiye'nin ünlü gurme ve şeflerinden oluşan 50 kişilik jüri, festival alanında pişirilen yöresel lezzetleri tadarak puan veriyor.

Değerlendirmelerin yarın akşama kadar devam edeceği festivalin sonunda 9 kategoride en güzel yöresel lezzetlerin yanı sıra en güzel hikayesi olan yemek de seçilecek.

"Ortaya çıkan tarifler kitaplaştırılacak"

Jüri Başkanı ve Türk Aşçı Milli Takım Direktörü Şef Naif Bagi, yaptığı açıklamada, festivalde Kocaeli yöresine özgü yemekleri gün yüzüne çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.

Çok büyük bir çalışma gerçekleştirdiklerini dile getiren Bagi, ilk etapta 12 ilçeden bin 100 kişinin katıldığı bir yarışma düzenlediklerini ve yapılan eleme sonucu 400'ün üzerinde kişinin finale katılmaya hak kazandığını ifade etti.

Bagi, bugün ve yarın finale kalanların yeniden yarışacağını ve 9 kategoride aralarından en iyilerinin seçileceğini anlatarak, "Şu anda bölgemizde yapılan tüm yemekler fotoğraflanarak kayıt altına alınıyor, bunlar kitap haline getirilecek." diye konuştu.

Kocaeli'nin yemek kültürü açısından çok zengin bir il olduğunu vurgulayan Bagi, şunları kaydetti:

"Kocaeli aslında Osmanlı saray mutfağının kileri. Saraya giden birçok ürün Kocaeli'den temin edilmiş. Ayrıca, sarayda çalışanların Kocaeli'deki Saraylı köyüne yerleştiğini ve saray mutfağını kendi köylerine taşıdığını biliyoruz. Şu anda onunla ilgili de ciddi bir çalışma var. Bu çalışmayla beraber Kocaeli Mutfak Müzesini kurmayı ve ortaya çıkan yemekleri tescil ettirmeyi amaçlıyoruz."

yor.jpg

KÖKTÜRK: “MUTFAK ZENGİNLİĞİMİZİ SOFRALARA TAŞIYACAĞIZ”
Kocaeli Kent Konseyi Başkanı ve aynı zamanda yemek yarışmasında jüri Abdullah Köktürk, “Kocaeli’de bir ilke imza atıyoruz, kentimizin mutfak zenginliğini sofralara taşıyacağız. Bu proje için belki de çok geç bile kalındı. Mesela Gaziantep bu işi çok önceden yaptığı için Türkiye’de insanların kafasında Gaziantep yemekleri algısı iyice yerleşti ve her şehirde Gaziantep yemekleri adı altında sunumlar yapıldı, restoranlar açıldı, otellerde Gaziantep yemekleri köşesi oluşturuldu.  Oysa Kocaeli’de yerli yöresel yemekleri ve Osmanlı kültüründen kaynaklanan yemeklerinde birleşimiyle Gaziantep yemeklerinden çok da farkı yok. Kocaeli’nin bir zenginliği de yurdumuzun her köşesinden gelen insanların getirdikleri yemek kültürleriyle apayrı rengindik kazanmıştır. Kocaeli’nin yerli yemekleri yok diyenler bu alanda eksikliğini dile getirmektedirler. Ve bu yerli yemekler bu yarışmayla da gün yüzüne çıkarak yerli yabancı herkesin tanıtımına vesile olmuştur. Özellikle bizim yemeklerimiz doğal, organik ve yerel olması bir yana sağlık acısından çok faydalı. Sebzenin en fazla yemek çeşitlerinde kullanıldığı ildir” ifadelerini kullandı. 

yor1.jpg

12 İLÇEDEN 1009 KİŞİ
Kocaelili kadınların büyük ilgi gösterdiği ‘Yemekte Şehrin Bilgeleri Yöresel Yemek Yarışması’na 12 ilçeden 1009 kişi başvuru yaptı. Zorlu geçen ve birbirinden lezzetli yemeklerin jüri tarafından değerlendirildiği yarışmada ilçe elemelerinin ardından 421 yarışmacı belirlendi. Yarışmanın en dikkat çeken bölümü ise ‘En Yöresel Yemek Hikayesi’ kategorisi oldu. Özel bir anlamı ve hikayesi olan yemeklerde, asker uğurlama, nişan, söz kesilmesi veya bayrama özgü tarifler ön plana çıktı.

ÖDÜL TÖRENİ  YARIN
Yarışmada Kocaeli’nin yöresel yemekleri oluşturulan 50 kişilik jüri tarafından belirlenecek. Dereceye girenlere ödülleri yarın (Pazar) saat 18.30-19.00 arasında düzenlenecek törenle Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu tarafından verilecek. 

yor2.jpg

KİTAP YAYINLANACAK
Kocaeli’nin gizli kalmış hazinesi niteliğindeki yöresel tatları için düzenlenen etkinlik; ‘En Yöresel Çorba, ‘ En Yöresel Yemek’, ‘En Yöresel Hamur İşi’, ‘En Yöresel Pilav’, ‘En Yöresel Tatlı’, ‘En Yöresel Salata’, ‘En Yöresel Kışlık Konserve’, ‘En Yöresel Yemek Hikayesi’, ‘En Yeni Yöresel Tat’ kategorilerinden oluştu. Yapılan yarışma sonucu elde edilen bilgelerle ‘Kocaeli’nin Yemek Kültürü’ kitabı yayınlanacak.

YEMEK MENÜSÜ OLUŞTURULACAK
‘Yemekte Şehrin Bilgeleri Yöresel Yemek Yarışması, bir yemek yarışması olmanın ötesinde anlam taşıyor. Yemekte Şehrin Bilgeleri organizasyonuyla geçmişte Osmanlı mutfağının deniz ve tarım ürünlerini temin eden Payitaht’ın sofralarındaki en önemli sebze ve meyvelerin yetiştirildiği Kocaeli’ye ait çok az bilinen veya unutulmaya yüz tutan yemek tarifleri ortaya çıkacak. Bir yandan da ‘Bilge Şehir Kocaeli’ kimliğinin temelleri atılacak. Festivalin sonunda restoran ve otellerde Kocaeli’nin yöresel yemek menüleri oluşacak.

Şennur YILDIZ

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur.