Kaç gündür sinyallerini alıyordum.

Konuştuğum hekimlerin tamamı ilimizin bu konuda sıkıntılı bölgelerden biri olduğunu ima ediyorlardı ya da off the record anlatıyorlardı. Elbette resmi bir veri duymadan Kocaeli’nde şu kadar hasta var dememiz mümkün değil. Topluma yanlış bilgi vermek ve paniğe sokmak virüsten de beter. Ama içinden geçtiğimiz süreci kamuoyu önünde söylemeye başlayanlar da oldu. Üç önemli isimden duyduk bu durumu…

***

Bir- Geçtiğimiz Perşembe akşamı 7 Artı programının konuğu Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’tü. Canlı yayında ona sordum, şöyle cevap verdi:

“Sayın Bakanımızın da dediği gibi virüs Türkiye’nin her bölgesinde var artık. Bizim hasta sayısı açıklama gibi bir yetkimiz yok ama İstanbul’un komşusu olduğumuzu ve transit geçişleri düşündüğümüzde bizim yükümüzün bazı Anadolu illerine göre daha ağır olması da normaldir.”

***

İki- En yetkili ağız da naif biçimde durumu bize aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kameraların karşısına geçtiği o önemli konuşmasını şöyle bitirmişti:

“Başta İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli gibi büyükşehirlerimiz olmak üzere 30 büyükşehrimizin tamamında bu tedbirler titizlikle uygulanacaktır…

"

***

Üç- Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap ise açık açık söyledi.  Kişisel olarak genel bir sokağa çıkma yasağını doğru bulmadığını söyleyen Azap, “Her ilde farklı bir tablo var. Bu kapsamda her ilde farklı tedbirler almak gerek. Örneğin Ankara çok kötü değil ama bu işin odağı İstanbul ve Kocaeli görünüyor. 1-2 hafta önde görünüyorlar.”

***

Ve bir istatistiki bilgi bu açıklamaları destekliyor. O açıklamayı İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi sonrası, İl Pandemi Kurulu ilk toplantısı nedeniyle Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy yaptı:

“İlimiz genelinde bugün itibariyle 3 bin 522 temaslı kişiyi, KYK yurtlarında da 905 kişiyi takip altında tutuyoruz.”

***

Sonuç; veriler de açıklamalar da net şekilde ortaya koyuyor ki biz salgının yoğun olduğu bir noktada yaşıyoruz. Kişisel önlemlerimizi daha sert almalıyız.

Evinizden kesinlikle çıkmayın.

Kişisel hijyene dikkat edin.

Sosyal mesafeyi koruyun

Ve elbette biz bunları yaparken beklentimiz ilimizdeki devlet tedbirlerinin de ülke geneline göre daha keskin uygulanmasıdır