Nereden belli?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener

’in “anahtar partiyiz” açıklamasına…

Recep Tayyip Erdoğan ile Meral Akşener’in samimi pozlarına…

Bilal Erdoğan ile Akşener’in el sıkışmasına…

Hepsinden önemlisi İYİ Parti Grup Başkan Vekili ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın söylediklerine bakınca…

Durum belli…

***

Lütfü Türkkan gazetemize yaptığı ziyarette CHP’ye olan mesafesini net biçimde koymuştu:

“Yerelde arkadaşlarımız bir uyum içindeler ama ben genel siyasete bakarım.”

Sevgili Mevlüt’e de benzer şeyleri anlatmış:

“İlkelerimizin tavizsiz arkasında durmaya devam ediyoruz. Çünkü CHP ile sadece seçim ittifakı yaptık. Ne AK Parti’ye ne CHP’ye yanaşacağız.”

Türkkan özellikle CHP ve HDP arasındaki diyalogdan rahatsız. Bunu ulusal basına anlattı:

“Kimse bizi HDP ile anayasa hazırlamaya çalışan CHP ile yan yana koymasın. Kimse bizi CHP ile koalisyon yapan bir parti olarak göstermesin. Biz CHP ile aynı görüşe sahip bir parti değiliz. Biz CHP ile seçim ittifakı yaptık. Bizi HDP ile birlikte anayasa yapmaya davet ettiler. CHP’li isim bize bir mail attı. Anayasa hazırlamaya, mail yoluyla bildiri atıyorlar. Biz başladık, siz de gelin demek çok gayri ciddidir. Biz kendimiz çalışma içerisindeyiz.”

***

Mevlüt Soysal bu durumu “Kimi İYİ Partililerin aksine Türkkan, seçimsiz dönemdeki ittifak algısının partisine zarar verdiğini görüyor; Türkiye’de çoğunlukta olan sağ ve muhafazakar kitlenin CHP ile birliktelik görüntüsü nedeniyle İYİ Parti’ye yönelme konusunda kaygı taşıdığını biliyor; aynı zamanda, terörle mücadele, sınırlarımızdaki hareketlilik, Doğu Akdeniz gibi meselelerin Türkiye’de milliyetçiği güçlendirdiğini de fark ediyor.

Bu yüzden mesajlarını güçlü veriyor

” diye yorumlamış.

Ben daha ziyade bu söylemi genel merkezdeki tutum değişikliğini anlatma kaygısı olarak görüyorum.

***

İYİ Parti genel merkezi neden bir tutum değişikliği içinde?

Bence üç temel nedeni var:

Bir- Millet İttifakı CHP’ye yaradı. Oysa başarının altında ciddi bir İYİ Parti desteği var. Ama anlaşılmıyor. Parsayı CHP topladı, gitti…

İmamoğlu, konuşuluyor, Yavaş konuşuluyor ama İYİ Parti yok ortada

. Bu durum bir sonraki seçimde İYİ Parti için zafiyet anlamına gelebilir.

İki-HDP ile ilişkiyi İYİ Parti tabanına anlatmak mümkün değil. Laik çağdaş ama milliyetçi bir çizgi var İYİ Parti’de…

Oda TV

’de bu duruma dikkat çekilmiş:

Karar gazetesi yazarı Fuat Keyman, geçen haftaki köşesinde, "Milliyetçilik mi? Vatanseverlik mi" başlıklı bir yazı kaleme almıştı.

Keyman'ın yazısına; CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ile CHP PM Üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan'dan destek gelmişti. Bekaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sağ ol sayın Keyman; ben aynen yazdığınız gibiyim, sıkı bir vatansever ama milliyetçi değil..." derken, Kılıçaslan ise, daha ileri gitti. Kılıçaslan, AKP sonrasında; içerisinde İYİ Parti'nin de olduğu aşırı milliyetçi bir cephenin geleceğini iddia ederek, "AKP yerine daha da otoriter/milliyetçi bir rejimin kurumsallaşması hesabı ve hazırlıkları yapılıyor. Yelpaze Eski rejim artıklarından, Avrasyacılardan, Ağar, Soylu, Bahçeli, İYİ Parti’den bazı kesimlere kadar uzanıyor..." diye belirtmişti. CHP'li Kılıçaslan ayrıca, "Aşırı Milliyetçi (kavmiyetçi) bir ortam oluşturarak Millet ittifakını bölmek ve Erdoğan sonrası bu yolla otoriter/milliyetçi rejimi kurumsallaştırmak isteyenlerin AKP içindeki, Cumhur ittifakı içindeki bürokrasideki güçleri bir araya geliyor" diye de eklemişti

.

Tabu bu duruma İYİ Parti’den tepkiler de var.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in basın danışmanı Murat İde

, “Benim konum, o yazıyı paylaşıp, ‘Milliyetçi değilim’ diyen, ve bunu yaparken de milliyetçilik kötü bir şeymiş izlenimi veren iki CHP'li; Mehmet Bekaroğlu ve Zeki Kılıçaslan..

Sadece ‘Milliyetçi değilim’ demiyorlar.. Vatanseverliğe işaret ederken, milliyetçilik tu-kakaymış gibi bir hava yaratıyorlar.. Mecbur da değiller elbette.. Ama o algı incitici..” diye yazdı.

Üç-AK Parti’den olası kopmalardan sonra bir koalisyon kurabilmenin anahtarı haline İYİ Parti gelecek. İYİ Parti bu fırsatı elinin tersi ile itmek istemiyor.

***

Şimdi alt alta toplayın.

Türkkan’ın açıklamalarının anlamının ne kadar pekiştiğini göreceksiniz.

Şimdi başlığa geri dönelim:

Millet İttifakı’nda işler harbiden “

İYİ

” gitmiyor.