Mürsel Yaylalı'ya, "Projenin önünü aç" çağrısı

Kandıra Belediye Başkanı Ünal Köken ve Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (GİOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Başol, proje alanı içerisindeki 2 dö...

f5-003.jpg
Haber albümü için resme tıklayın

Kandıra Belediye Başkanı Ünal Köken ve Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (GİOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Başol, proje alanı içerisindeki 2 dönümlük arazisini satmamakta direnen ve açtığı davayla projeyi durduran Mürsel Yaylalı'ya, "Projenin önünü aç" çağrısı yaptı.

Kocakaymaz Mahallesi'nde gazetecilere açıklama yapan Belediye Başkanı Köken, Kandıra'nın gelişemediği için yıllardır göç verdiğini söyledi.

İlçenin kalkınması için 2008'de Gıda Organize Sanayi Bölgesi kurulması için proje hazırladıklarını fakat bir türlü hayata geçirilemediğini anlatan Köken, Kandıra'da yaşamayan birinin projenin önüne taş koymasının 50 bin Kandıralı'yı üzdüğünü kaydetti.

Arazisini satmamakta direnen Yaylalı'ya seslenen Köken, "Yeşili çok sevebilirsiniz. Doğada yaşamak isteyebilirsiniz. Kandıra'nın alanı 933 kilometrekare. Eğer iyi niyetliyseniz, gerçekten samimiyseniz gelin anlaşalım. Kandıra'nın 933 kilometrekaresinde deniz kenarında mı yaşamak istiyorsunuz, ormanda mı? Nerede yaşamak istiyorsanız size buradaki şartlardan daha iyisini sunalım. Samimi olarak bu işi çözelim." ifadelerini kullandı.

Köken, Kandıra'nın bu OSB'ye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kandıra'ya yatırımcı gelmesi için tüm imkanlar seferber edildi ve bunun için büyük mücadeleler verildi. Devlet sanayiyi ve üretimi artırmak için kanun çıkarıyor. Üreticiye 'Sizler bizim için değerlisiniz, önünüzdeki engelleri kaldıracağız.' diyor. Biz 'Kandıra için bulunmaz fırsat, Kandıra'nın kurtuluş projesi' diyoruz. Bir beyefendi çıkmış diyor ki 'Ben yeşili seviyorum, doğayı seviyorum. Burada OSB olmaz...' Biz burada Gıda Organize Sanayi Bölgesi kuruyoruz, plastik veya boya fabrikası kurmuyoruz. O zaman sizin derdiniz nedir? Kanunlara, insanlara saygımız var fakat onlar da şunu düşünsünler, 50 bin nüfuslu bir yerin önünü açacak projeye engel olmasınlar. Sıkıntı yok, biz iki ay daha bekleriz. Allah'ın izniyle biz bu davayı kazanacağız çünkü bu memleket yürümek zorunda."

"Bir an önce fabrikalarımızı kursak, 8 bin insanımızı buralarda istihdam etsek iyi olmaz mı? Biz Mürsel Yaylalı Bey'den bunu istiyoruz." diyen Köken, "Mürsel Bey 'Ben davayı çekiyorum' desin, yarın bu projeyi başlatalım. Mürsel Yaylalı Bey yarın hayırla yad edilmek istiyorsa hep beraber birlik beraberlik içinde bu güzel projeyi başlatalım, Kandıra'mızın önünü açalım. Hem sanayisi hem turizmi hem tarımı ile gerçekten büyüyen, gelişen kaliteli bir ilçe haline getirelim." şeklinde konuştu.

- "En az 10 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak"

GİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Başol ise yaklaşık 2 bin dönümlük arazinin anlaşma yoluyla alındığını, Mürsel Yaylalı'nın 2,3 dönümlük arazisini satmaması nedeniyle projenin geciktiğini söyledi.

Proje geciktiği için bölge halkına "Ürün ekmeye devam edin." dediklerini fakat 2 bin dönüm alan içerisinde sadece 50 dönüme ekim yapıldığına dikkati çeken Başol, "Arazi yukarıya çıktıkça daha da verimsiz hale geliyor. Burada yapılacak fabrikaların çevreye hiçbir zararı yok. Hepsi şekerleme, çikolata, süt, et, gıda ile alakalı konularda üretim yapacak." dedi.

Başol, GİOSB'nin doğrudan en az 10 bin, dolaylı olarak ise 30 bin kişiye istihdam sağlayacak bir proje olduğuna işaret etti.

Kandıra'da yaşayan herkesin bu projenin hayata geçmesini istediğini söyleyerek, "Bana göre bu proje Kandıra için altın bir proje, mükemmel bir proje, Kandıra'mızı diğer ilçelerimizin seviyesine çıkarabilecek bir proje. Burada 60 yatırımcı var. Bu yatırımcıların en az 40'ı biz alt yapıyı yapar yapmaz tesisini kuracak ve işçilerini de bu bölge insanından alacak. Bir kişi 'Burada OSB olmaz' diye dava açıyor. 'Burada turizm yapılmalı.' diyor. Bir bakın burada turizm olur mu? Ne turizmi yapacaksınız bu bölgede. Biz sanayiciler olarak bu işi yapmak için mücadele ediyoruz." ifadelerini kullandı.

- Dava süreci

İstanbul'da yaşayan ve geçimini elektrikçilik yaparak sağlayan Mürsel Yaylalı, ailesiyle şehrin gürültüsünden uzaklaşıp, hafta sonlarını geçirebileceği doğa içinde bir ev yapmak için 2005 yılında Kandıra ilçesinden 2,8 dönümlük tarla olarak kullanılan boş bir arazi satın aldı. Arsanın etrafını kapatıp, 150 metrekarelik 2 katlı ev yaptıran ve bahçesine 600 ağaç diken Yaylalı, hafta sonlarını ve yaz tatillerini ailesiyle burada geçirmeye başladı.

Bu süre zarfında, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi il geneli imar planlarını hazırlarken, üzerinde Yaylalı'nın evinin de bulunduğu 2 bin dönümlük alanı, bölgenin kalkınmasına katkı sağlaması amacıyla bir Organize Sanayi Bölgesi kurulması için ayırdı. Bu değişiklik üzerine 60 yatırımcıyla kurulan GİOSB, 2 bin dönümlük alan üzerindeki parselleri kamulaştırmaya başladı.

GİOSB yönetimi, yerini satması için Yaylalı'ya 2008 yılında arsasının değeri kadar para teklif etti ancak Yaylalı, tarım alanlarına fabrika kurulmasına karşı olduğunu ve 600 ağaç diktiği arazisinden vazgeçmeyeceğini söyleyerek, olumsuz yanıt verdi. Yapılan görüşmelerden sonuç alamayan GİOSB yönetimi, 2011 yılında dava açtı. Yaylalı da idare mahkemesinde karşı dava açarak, hukuki süreci başlatmış oldu.

Dava sürecinin başlamasının ardından GİOSB yönetimi, Yaylalı'ya "1 milyon lira", "deniz kenarında villa" gibi çok sayıda teklif götürdü fakat Yaylalı'yı arsasını satmaya ikna edemedi. İki dosyayı birleştiren mahkeme, "GİOSB'nin istimlak yetkisi olmadığına" hükmederek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay, yapılan itiraz üzerine davanın yeniden görülmesi için dosyayı mahkemeye iade etti.

Yeniden görülmeye başlanan davada mahkeme bu sefer, "Kurulacak organize sanayi bölgesinin Namazgah Barajı'nın uzak mesafeli mutlak koruma havzası içerisinde olduğu" gerekçesiyle GİOSB Projesini tamamen iptal etti.

Danıştay, temyiz edilen kararı alt mahkemeye gönderse de mahkeme yeniden projenin iptaline karar verdi.

22 Haz 2017 - 14:03 - Gündem --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 9.262.150 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

22

izmitli - satmamakta direnen şahsı kutluyorum. doğayla savaşınız bir türlü bitmedi. gelişime o kadar meraklıysanız gidin doğuyu kalkındırın

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
21

izmitli - SAKİN SATMAYİN SAKİNNNNNNNNNNNNNNN tam destek ne sanayisi herkes varlikli kandirada orasi dogal kalacak hava alinacal bir orasi var.DESTEKCİNİZ SAKİN SATMAYİN KANDİRADA SANAYİİİ İSTEMİYORUZ......

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
20

kocaelili - Birtek kandira dogal kaldi birakinda orasi bari kalsin helal olsun yerini satmayana destekliyoruz..... Heryer sanayi olmamali sanayi alanlari ayri olmali bu ulkede birtek kocaeli yokkkkk diger illere yatirim yapilmali....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
19

kemalettin şentürk - Vatandaşa Namazgah Barajı havzası diye yıllardır bir çivi çaktırmıyorlar kendileri OSB kuracaklar hemde barajı besleyen derenin doğduğu noktaya ?? Helal olsun Mürsel Bey bir kandıralı olarak osb istemiyoruz.osb olursa başka illerden göç olacak Kandıraya hiç bir faydası olmayacak.yeter artı sanayi istemiyoruz gidin çok memleket sevdanız varsa doğuya yapın osb

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
17

Camel - Kandıra'nın gelismesini istemeyen, köylüyü sömürüp köylü üzerinden geçinen o Kandıra'nın bazı godamanların oyunudur

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
16

izmitli - SAKIN SATMA, KANDIRAYIDA MAHVEDECEKLER, DİLOVASI GİBİ GEBZE GİBİ ÇORLU GİBİ FAKİR KİRLİ KALABALIK KALİTESİZ İNSANLARIN YAŞADIGI BİR İLÇE HALİNE GETİRMEK İSTİYORLAR, SANAYİYLE HİÇBİR BÖLGE GELİŞMEZ GELİŞMEDİDE, ENFAZLA SANAYİ OLAN YERLERE BAKIN HEPSİ EN GERİ KALMIŞ YERLER.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
15

safmanav - Mürselbey sakınsatmayin dünyanın londurası var bizim birtek kandıramızvar sakın satmayın

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
14

kandıralı - bazılarının cebi dolacak diye kandıraya giosb istemiyoruzz havamız suyumuz insanlarımız kirlensin istemiyoruz dısardan göç gelsin kandıra karıssın istemiyoruz..kandırada iş var iş yok değill gidin bakın köylere her kapının önunde bi traktör bi araba var evde çamasır bulasık makinesi var eskiden di yokluk..kandıradan elinizi cekin birilerine peşkeş cekmeyin kandırayı..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
13

İzmitli - Güzelim Kocaeli'mizin 11 ilçesini sanayi adı altında mahvettiniz şimdi sıra gdo su bozulmamış olan tek ilçe kandıra ya geldi değil mi? Kandıra göç alsın hsvası suyu bozulsun sonra hırsızlık zina kol gezsin çok iyi bravo size.. helâl olsun mürsel bey!!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
12

Dr ERSOY KANDEMİR - Adamın malı değilmi satar satmaz kime ne,koskoca Kandıra da bulmuşunuz sorunlu arazi ona laf etmeyeceniz,pehhh,keşke bizim Mürsel efendi de azıcık bu adam gibi doğru işler karşısında dik durabilse tam anlamıyla.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
11

İZMİTLİ - BU KAFAYLA GİDERSENİZ HİÇBİRŞEY OLMAZ.KÖYLÜ OLSA ANLARIM BABA TOPRAGIM DER AMA ADAM BASKA YERDEN GELMİŞ O BOLGEDEKI 50 BİN İNSANIN HAKKINI YIYECEK SATMIYORUM DIYECEK ZORLA ISTEYEN YOK AC ONUNU PROJENIN SANA RUSVET VERMIYORKI ALTERNATIF SUNULUYOR. YAZIK GUNAH ULKE GELISMESI ICIN HERSEY YAPILMALI DUBLE YOL BASLADI KUZEY MARMARA BASLADI GEL GOR KI 2 DONUM ARAZI ICIN ADAM HERSYEI SIKINTIYA SOKUYOR.BU ZIHNIYET KIMSE EKMEK YEMESIN HICBISEY DUZGUN OLMASIN BEN KEYFIME BAKAYIM ZIHNIYETİ

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
10

izmitli - haziran ayında dolu yağmasına neden olan doğa düşmanları, tabiat feryat ediyor duyun artık. şehir insan yığını. göün durmasını istiyorsanız doğu bölgeleri canlandırın.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
09

MILLIYETCI.....KANDIRALI. - Oncelikle. Yeteeer.... diyorum yeter artik maf ettiniz izmitimizide kandiramizida ...tutdurdunuz sanayide sanayi ulan dune kadar kandiraninin yolunu bilmezdiniz deyer vermez diniz ne oldu simdi hee Sn UNAL BASKAN sende bir kandiralisin zamaninda kandirali genclerin goc etmesi durumunda kimsenin sesi cikmiyordu fabrika koselerinde bogaz tokluguna calismaya giderdi gencler buna bende dahil ...bizlere o gunde. Bu gunde hic deyer verilmedi SN BASKAN. INSANIMIZA KANDIRAMIZA SAHIP CIK GEC OLMADAN..?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
08

C.K - Sayın Ali bey İzmitli rumuzla yazan arkadaşın yazdığını bir daha okumanı tavsiye ediyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
06

erol - helal olsun adama tarım arasisinin değerini önemini biliyor bilmeyenler utansın

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
05

baran - mürsel bey tebrikler taviz vermediğin için gitsin çankırıya yapsınlar fabrikyi doğuya yapsınlar adam köyün yollarını yaptıramıyo fabrika peşinde

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
04

gencnesil - Valla onu bunu bilmem kandıra bu sanayiyi gerçek anlamda hak ediyo şu kafanızı çıkarın toprak altından deve kuşu gibi biraz önünüzü görün artık iş imkanı olsun gelişsin şu memleket

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
03

izmitli - izmit'in - kandıra'nın gelişmeye ihtiyacı yok gencnesil nicki vatandaş. türkçe'de ediyo diye kelime de yok. ediyor yazmayı öğren sonra kandıra'yı korumaya çalış.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
02

Ayşe - Bu projenin halka yarar hiç bir yönünü göremiyorum.Osb yada başka bir adla toprakları karşılaştırıp mahvettiniz ! Kandıranın sanayiye değil tarıma turizme ihtiyacı vardır !! Ben kutluyorum bu yürekli insanı 1 milyon teklife dahi dik durabilmiş bir kişi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03
01

Avrupalı - Ne biçim yorumlar bunlar slm ben almanyada yaşıyorum ama böyle yorumlar hiç okumadım tabiki yapsınlar GOSB KANDIRA ey Türk milleti siz böyle devam ederseniz TURKIYMEZ gelişmez.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Haziran 14:03

ÇELİKAN MÜHENDİSLİK ELEMAN ARIYOR

Kartepe Sanayi sitesindeki Çelikan Mühendislik firmamıza İMALAT-KAYNAK USTASI VE YARDIMCI alınacaktır. Tel:0535 353 30 82

KAMYON ŞOFÖRÜ ARANIYOR

Kocaeli Gölcük’te alt yapıda çalışacak, Tecrübeli damperli KAMYON ŞOFÖRÜ alınacaktır. Emeklide olabilir. Maaş: 24.000 TL Tel: 0532 280 24 09

USTA VE ELEMANLAR ARANIYOR

Firmamızda çalıştırılmak üzere ahşap ve mobilya işlerinden anlayan USTA VE ELEMANLAR alınacaktır. Maaş + Ssk + Yemek +Ulaşım İrtibat: Recep Kılıç -...

BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

KOCAELİ / KARTEPE şubemizde çalışmak üzere YÜKLEME ve BOŞALTMA YAPABİLECEK BEDEN İŞÇİSİ personel arıyoruz. TEL: 0 534 274 06 48

PANSİYONDA ÇALIŞACAK PERSONEL ARANIYOR

İzmit'te bulunan pansiyonumuzda çalışacak aşağıdaki niteliklerde elemanlar alınacaktır. *18-30 yaş VASIFSIZ İŞÇİ *Yeni emekli olmuş 30-60 yaş arası...

BAŞOLSAN MAKİNA ELEMANLAR ARIYOR

Fabrikamızda çalıştırılmak üzere, askerliğini yapmış, *MANUEL TORNA OPERATÖRÜ, *CNC TORNA OPERATÖRÜ ve *SOLİD CAD CAM ELEMANLARI alınacaktır. BA...

PERSONEL ARANIYOR

Körfez‘deki Basınçlı Kap imalatı sektöründe faaliyet gösteren fabrikamızda çalıştırılmak üzere *Askerliğini yapmış, *45 yaşını aşmamış GAZALTI, ELE...

İDDAA MP SAYISAL BAYİİ ELEMAN ARIYOR

İDDAA MP SAYISAL BAYİİ için, merkez de ikamet eden 30-50 yaş arası sigortalı/emekli Özgeçmiş için [email protected] Tel:0552 590 95 48

KOCAELİ KERESTE PERSONEL ARIYOR

Palet Fabrikasında çalışabilecek VASIFLI VASIFSIZ ELEMANLAR aranıyor. Ayrıca, *80’LİK ŞERİT MAKİNA USTASI, *TOMRUK ARABALI USTASI, *ŞERİT BİLEME US...

ORKA DONATIM ELEMANLAR ARIYOR

Orka Donatım firmasında Tersanede çalışacak *KAYNAKÇI, *MONTAJCI, *YARDIMCI VE VASIFSIZ ELEMAN alınacaktır. Tel: 0536 618 52 10 - 0544 963 75 26...