1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. On gün sonra vira bismillah!
On gün sonra vira bismillah!

On gün sonra vira bismillah!

Denizlerdeki avlanma yasağı 1 Eylül’de sona erecek. Son hazırlıklarını yapan balıkçılar yeni sezondan umutlu. Balıkçılar özellikle hamsi bolluğu bekliyor

A+A-

180 KİŞİ ÇALIŞACAK

Ekmeklerini denizden çıkaran balıkçılar için yeni av sezonu geldi. Karamürsel Ereğli Balık Hali'nde ve balıkçı limanında, yasağın kalkmasına günler kala balıkçıların çalışma temposu iyice arttı. “Vira Bismillah” diyecek olan balıkçılar yeni sezonu büyük bir heyecanla karşılamaya hazır. 31 Ağustos gecesi saatler 24.00’ü gösterdiğinde her zaman olduğu gibi dualarla denize uğurlanacak olan balıkçılar yeni sezonda 6 büyük gırgır ve bunlara bağlı 5 adet küçük ölçekli tekne ile ekmeklerinin peşine düşecek. Yaklaşık 180 kişilik tayfanın çalışacağı sezon öncesi balıkçılar özellikle hamsi bolluğu beklediklerini ifade ediyor.

 

bakimlar-yapildi.jpg

BAKIMLAR YAPILDI: Yeni sezonda denize açılacak olan gırgırların boyama bakımları Altınova limanında yapıldı. Ardından da İzmit Körfezi’ne indirildi.

 

HAMSİ BOL OLUR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ereğli Balık Halinde yazıhanecilerinden, Has Balık personeli Murat Alptekin, Mustafa Akın ve Cumhur Demirtürk, yeni sezonda hamsinin bol olacağını ifade etti. Yazıhaneciler "Hamsi bu yıl bol olacak o yönde söyleniyor. Sardalya ve istavrit de öne çıkıyor. Palamut geçen seneye oranla daha zayıf bekleniyor. Sezonun iyi geçmesini bekliyoruz. Son hazırlıklarımızı yaptık. Ağlar ve tadilatlar yapıldı. Heyecanlıyız" dedi.

 

omur-bayraktar.jpg

ÖMÜR BAYRAKTAR: S.S Ereğli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömür Bayraktar, balıkçılığın her yıl geriye girdiğini vurguladı. Bayraktar’a göre en büyük sebep, bilinçsiz avlanma.

 

GERİYE GİDİŞ VAR

Eskisi gibi balıkçılığın değerinin kalmadığını vurgulayan S.S. Ereğli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömür Bayraktar ise, “Bizim balıkçılığın değeri kalmadı. İnsanın balıkçılık yapabilmesi için avlanma tezkeresinin, yeşil ruhsatlı teknesinin olması lazım. Her şeyimiz nizami. Sertifikalarımız tazeleniyor. Bilinçsiz avlanma yüzünden balıkçılık her geçen sene geriye gidiyor. Bu yıl hamsi, istavrit var ama ya nasip. Seneyi kurtarır mı kurtarmaz mı belli değil. Masraflarımız ağır. Balıkçılar denize borçla çıkacak. Ağlara zam geldi. Dışardan gelen ithal ağ 100 lira ise yerli ağ 300 lira. Ağlarımız denizde parçalanıyor. Sanayileşmeden dolayı balık ağı atamıyoruz” ifadesini kullandı.

 

eregli-limani.jpg

EREĞLİ LİMANI: Karamürsel Ereğli Limanı’nda 6 büyük gırgır ve bunlara bağlı olarak 5 küçük ölçekli tekne denize açılmayı bekliyor.

 

SANAYİLEŞME SORUNU

Keyifler Balıkçılık’ın balık ağı tamircileri Muhammet Mert ve Birol Seğmen de eskiyi özlemle ananlardan. İkili, “Bin metre uzunluğunda ağ tamir ediyoruz. 90 metre derinliğe iniyor. Hamsi bol görünüyor. Palamuttan ses yok. Lüfer, sardalya senesi olabilir. Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyoruz. Ağ bakımları yaklaşık 4 ay sürüyor. Erken bitirmek ekibin fazla veya az olmasına bağlı. Balık türü azaldı. Eski günleri arıyoruz. Sanayileşme, balığı sıkıntıya soktu. Lezzeti bile yok. Çalıştığımız yerin tavanı delik deşik. Sac uçtu az daha kafamıza düşecekti. Bakım onarım yapılması lazım” dedi.

 

4-aydir-calisiyorlar.jpg

4 AYDIR ÇALIŞIYORLAR: Dışarıdan kolay gibi görünüyor. Ancak Muhammet Mert ve Birol Seğmen, yaklaşık 1000 metre uzunluğundaki ağı 4 ayda ancak onarabildiklerini belirtti.

 

LİMAN BÜYÜMELİ

Keyif Balıkçılık Reisi Barbaros Keyif ve kardeşi Hasan Keyif ise şunları söyledi: “Denizde hamsi gözüküyor. Karadeniz'de palamut yok diyorlar. Geçen sene hamsi inseydi bu sene iri olurdu. Masraflar ağır. Dedelerimizden gelen meslek. 20 yıldır kendimiz uğraşıyoruz. Yaklaşık 25 kişiden oluşuyor. Önce Marmara’ya açılacağız. Balık bulamazsak Karadeniz'e gideriz. Limanımız eskidi ve büyütülmesi gerekli. Kayıklar sığmıyor. Kayıklar eskiden 20 metreydi. Şimdi 35-40 metre.”

 

keyif-kardesler.jpg

KEYİF KARDEŞLER: Keyifçiler Balıkçılık Reisi Barbaros Keyif ve kardeşi Hasan Keyif, Marmara’da balık bulamazlarsa rotayı Karadeniz’e çevireceklerini söyledi.

 

hobi-olarak-yapiyor.jpg

HOBİ OLARAK YAPIYOR: Yaklaşık 6 yıldır limandaki teknelerde hobi olarak bakım onarım yaptığını söyleyen Turan Taşçı, “Bu yıl bereketli olur inşallah” temennisinde bulundu.

 

sona-gelindi.jpg

SONA GELİNDİ: Ağlarda son rötuşlar yapılıyor. Tekneler hazır hale getirildi. Saatler de 31 Ağustos saat 00.01’e kuruldu.

 

yazihaneciler.jpg

YAZIHANECİLER: Ereğli Balık Hali yazıhanecilerinden Murat Alptekin, Mustafa Akın ve Cumhur Demirtürk, yeni sezonda hamsinin bol olacağını ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur.