PAZARLAR ÇOCUKLARIN MERAKINI GIDIKLAR

Alışveriş kültürünün tarihi dokusunu oluşturan semt pazarları, her gün bir yenisi açılan 'kapalı alışveriş merkezlerine' karşı hala dimdik ayakta duruyor.

Türkiye’nin yaklaşık 300 bini aşkın  noktasında kıyafetten sebze meyveye, kuru gıdadan ev gereçlerine kadar uzanan çeşit çeşit ürünlerin satıldığı, her ürünün zengin çeşidi, rengarenk görüntüsü, enerjisi ile semt pazarları kurulmaya devam ediyor.

Her türlü rengi, sesi, kokuyu içinde barındıran ve sokak alışverişi kültürünü yansıtan pazarlar, önemli bir  uğrak yeri.

Pazar alışverişi, Türkiye’deki hemen hemen her evin vazgeçilmez rutinlerinden biri sayılıyor. Geleneksel semt pazarları, yıllardır başta gıda olmak üzere her türlü ürününün temin edilebilmesine olanak sağlıyor. Pazarlar tarihten bu yana en önemli değiş tokuş, ihtiyaç temin etme, sosyalleşme, rekabet, ekonomi alanları aynı zamanda.

Pazar ve pazar yeri  kültürü insan için, toplum, üretici, ekonomi, bereket için yaşamalı. Pazarda ürünlerin bir araya gelmesiyle bereketlendiğine inanırım. Düşünün her pazarcı bir kamyonet ile geliyor ve bir semt, bölge insanı, binlerce insan bir haftalık ihtiyacını gün boyu taze ve ucuz olarak  o pazardan karşılıyor. Akşama ancak bitiyor tezgahtaki mallar. Pazarlardaki bolluğun sonsuza kadar sürmesini diliyoruz elbette. Hangi yönden bakarsanız bakın, semt pazarları önemli bir vazife görüyor.

Bu arada pazarcılığın da zor meslek olduğunu hatırlamak gerek. Gece yarısından sonra veya sabaha karşı başlayan mesai, yükleme, boşaltma, haftanın 7 günü devam ediyor. Açık havada ve her türlü hava koşulunda karanlıkta başlayan mesai daima karanlıkta bitiyor. Pazarcı esnafına da gayretleri için daima teşekkür ediyoruz.

Pazar Ortamlarının Çocuklara Katkısı Çok

Bu kültürün  bu güne kadar gelmesinin sebeplerinden biri de çocukların anne/ babalarıyla pazarlara giderek kültürü öğrenmiş, yaşamış olmasından kaynaklanıyor. Bu  zamana kadar anne/ babalar çocuklarını pazarlara götürdüler. Peki ya bundan sonra? Bu günün aşırı korumacı anne ve babası çocuk üşümesin, sıcakta kalmasın, yorulmasın, ayak bağı olmasın diye pazarlara genellikle götürmüyorlar.

Oysa pazarlar bir çok açıdan  iyi bir eğitim yeridir. Çeşit çeşit ürünler, sebze ve meyvenin seçimi, eve giren/ girmeyen sebzeler, saklanma ve satış biçimi, alış veriş, pazarlık usulü, aynı amaç için bir araya gelmiş yüzlerce insan, arada tanıdıklarla sohbetler, bütçenin dengelenerek alış veriş yapılması, alınanların eve taşınması, pazardaki sesler, müşteri çekme yöntemleri, vs. aslında çocuk için hem eğitici hem de eğlenceli bir ortamdır.

Çocuklarını pazara götürmeyen anne babalar sonrasında çocuk yemek yemiyor diye şikayet de ediyorlar. Sebzeyi ve meyveyi pazarda görsün, canı çeksin,  tatma isteği duysun, bir çok insanın o sebze ve meyveyi aldığını fark etsin, tezgahlardaki bolluğu görsün, nasıl yetiştiğine, tezgaha kadar nasıl geldiğine kafa yorsun, soru sorsun, tarla görmek istesin.

Yani pazarlar aslında çocuğun merakını gıdıklayan, eğiten, merak ettiren, sorgulamasını sağlayan, gözlem yapabildiği ortamlar. Pazarda satılan her şeyi satın alamayabilirsiniz. Her şeyin alınamayacağını da öğrenmeli bir çocuk ya da neyin hangi sebeple alınacağını. Aslında başlı başına alışverişi öğreten bir ortam pazarlar.

Sözün özü; Pazarlar çocuklar için iyi bir öğrenme ortamıdır, çocukları bu ortamdan mahrum etmemeli.

Öğr. Gör. Tümay MERCAN

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Tümay Mercan - Mesaj Gönder --- Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


BAYAN ELEMAN ARANIYOR

YUFİ UNLU MAMÜLLERİNE, Mikro programı kullanan bilen, Tecrübeli BAYAN ELEMAN alınacaktır. Tel: 0539 848 15 34

ERDEM DOĞRAMA ELEMANLAR ARIYOR

Maaş+ Sgk+ Servis+ Yemek    Servisimiz Bekirdere-Yeşilova-Kandıra sapağı güzergâhından geçmektedir. BAY ELEMAN alınacaktır Fabrikamızda palet, sand...

PERSONEL ARANIYOR

Köseköy’de bulunan firmamıza, askerliğini yapmış, 3 vardiya çalışabilecek PERSONEL alınacaktır. Başvurular şahsen yapılacaktır Başlangıç ücreti: 20....

GÜNAYDIN VİNÇ PERSONELLER ARIYOR

Günaydın Vinç Hizmetlerine; *Bakım onarım işlerinde YARDIMCI PERSONELLER, *Yıkama ve çevre düzeni yapabilecek PERSONELLER, *ELEKTRİK VE MEKANİK UST...

SERVİS ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

Körfez-Derince-İzmit bölgelerinden, SRC belgesi olan genç emekli SERVİS ŞOFÖRLERİ aranıyor. Tel: 0262 322 70 57

ŞOFÖRLER ARANIYOR

*B sınıfı ehliyete sahip, *En az 1 yıllık aktif sürüş deneyimi olan, *En az ortaokul mezunu, *Askerliğini yapmış, *40 yaşını aşmamış, BAY ŞOFÖRLE...

KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

SAYLOG LOJİSTİK bünyesinde değerlendirilmek üzere, İzmit/Kocaeli/Kartepe/Gebze bölgesi oturumlu KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ aranmaktadır. İlgili kişi:...

ÇELİKAN MÜHENDİSLİK ELEMAN ARIYOR

Kartepe Sanayi sitesindeki Çelikan Mühendislik firmamıza İMALAT-KAYNAK USTASI VE YARDIMCI alınacaktır. Tel:0535 353 30 82

BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

KOCAELİ / KARTEPE şubemizde çalışmak üzere YÜKLEME ve BOŞALTMA YAPABİLECEK BEDEN İŞÇİSİ personel arıyoruz. TEL: 0 534 274 06 48

OLUK TEMİZLİĞİ YAPILIR

Çatı tamiratı, Özellikler çatıların OLUK TEMİZLİĞİ YAPILIR Sinan Ünver Tel: 0535 346 87 29