1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Ramazan sonrası beslenme önerileri
Ramazan sonrası beslenme önerileri

Ramazan sonrası beslenme önerileri

-Edirne Keşan Devlet Hastanesi Diyet Uzmanı Dege: -"Bayramın ilk gününden itibaren hedeflerimizden biri yavaşlayan metabolizmamızı harekete geçirmektir"

A+A-

EDİRNE (AA) - Edirne Keşan Devlet Hastanesi Diyet Uzmanı Gökhan Dege, ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanın ramazan sonrası azar azar yenilerek hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Dege, yaptığı açıklamada, bayram sabahına sağlıklı bir kahvaltıyla başlamanın önemli olduğunu söyledi.

Tuz oranı yüksek yiyeceklerden uzak durulması gerektiğine vurgu yapan Dege, "Bayramın ilk gününden itibaren hedeflerimizden biri yavaşlayan metabolizmamızı harekete geçirmektir. Metabolizmayı hızlandırmak için azar azar ve sık beslenmenin önemi unutulmamalıdır. Bayram sabahına sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak, metabolizmamızı hızlandırabilecek önemli etkenlerden bir diğeridir. Kahvaltıda sucuk, salam, sosis gibi kolesterol ve tuz oranı yüksek işlenmiş besinler yerine yumurta, peynir, söğüş, ceviz veya zeytin, bal, tam tahıllı ekmek ve yarım yağlı süt veya bitki çayları tercih edilmelidir" dedi.

 

-Tüm besin gruplarından tüketilmeye özen gösterilmeli

 

Kahvaltı sonrası diğer öğünler içinde dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Dege, şunları kaydetti:

"Hafif ve dengeli bir kahvaltı sonrası güne yine çok ağır olmayan bir öğle yemeği, ikindi gibi bir ara öğün, hafif bir akşam yemeği ile devam edilmelidir. Akşam yemeğinden 2.5- 3 saat sonra yapılacak bir ara öğün ile sağlıklı bir beslenme biçimi elde edilebilir. Öğle ve akşam öğünlerinde yeterli ve dengeli olması açısından tüm besin gruplarından tüketilmeye özen gösterilmelidir. Bu öğünlerde et yemeği, kuru baklagiller veya etli sebze yemekleri gibi protein içeriği yüksek yemeklerin yanında, yoğurt veya ayran, mevsim sebzeleri ile hazırlanmış salata ve tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir.

Tatlı tercihlerimiz hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan yana olmalıdır. Kalp- damar hastalığı, şeker hastalığı ve tansiyon gibi sağlık sorunları olan bireyler et ve tatlı tüketimine ayrıca dikkat etmelilerdir. Ara öğünlerde; meyve ve süt ile sağlıklı bir seçim yapabileceğimiz gibi, 2 kaşık yulaf ezmesi eklenmiş 1 bardak süt veya yoğurt, 1 dilim tam tahıllı ekmek ile 1 dilim az yağlı peynir gibi farklı seçenekler ile de doğru seçimler yapmış oluruz."

Sıvı tüketiminin de önemine değinen Dege, "Günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Gün boyu tüketilen çay ve kahveler suyun yerine geçmemekte, vücuttan sıvı atılmasına neden olmaktadır. Sağlıklı bireylerin yanında özellikle yaşlılar ve tansiyon hastaları çay ve kahve tüketimlerine dikkat etmeli, bitki çayları tercih etmeli ve günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmalılardır" dedi.

Bu haber toplam 371 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.