1. HABERLER

  2. HER ŞEYDEN BİRAZ

  3. Sarı altın 'zeytinyağı mucizesi'
Sarı altın 'zeytinyağı mucizesi'

Sarı altın 'zeytinyağı mucizesi'

Doğanın en güzel mucizelerinden biri olan zeytinyağı Antik çağlarda ‘’sarı altın’’ olarak adlandırılırmış.

A+A-

Yemeklerimize kattığı lezzetin yanı sıra insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Hele de en doğalını en saf halini temin ederseniz sağlıklı yaşamanın anahtarını buldunuz demektir. Zeytinyağının en çok yetiştiği ve kullanıldığı Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların kalp damar hastalıklarına yakalanma oranının düşük olduğu gözlemlenmiştir. Fakat yüksek kalori içerdiği için günde en fazla 2 yemek kaşığı tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

1-zeytinyagi.jpg

Şifa kaynağı zeytinyağının en çok bilinen faydaları ise;

1-Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Damar sertleşmesi gelişimini engelliyor. Ayrıca hipertansiyon, kötü huylu kolesterol yüksekliği ve yüksek trigiliserit riskini de azaltıyor.

2-Diyabet riskini düşürüyor. Zeytinyağı, vücutta karbonhidrat metabolizmasını da düzenliyor. Bu özelliğiyle de şeker hastalığı riskini en aza indiriyor.

3-Depresyonla mücadele de etkili. Trans yağlarla beslenenlerin depresyon riski artıyor. Ancak yapılan çalışmalarda zeytinyağının içerisindeki biyoaktif bileşiklerin depresyon riskini azalttığı görülüyor.

4-Meme kanseri riskini aza indiriyor. Zeytinyağının içerisinde normal hücreleri kanserli hücreye çeviren onkogen adlı yapının aktivitesini azaltıyor. Bu özelliğiyle DNA hasarını önlüyor ve tümör hücrelerinin ölümünü tetikleyerek meme kanserini önlüyor.

5-Alzheimer'a karşı önemli bir silah. Zeytinyağının içerisinde “oleokantal” isimli doğal bir bileşim bulunuyor. Bu bileşim Alzheimer hastalığının sebebi olduğu düşünülen beta-amiloid birikimini azaltmaya yardımcı oluyor ve böylece hastalığa yakalanma riskini de azaltıyor.

2-zeytinyagi.jpg

6-Gençleştirici etkisi bulunuyor. Zeytinyağı yüksek oranda E vitamini içeriyor. Ayrıca K vitaminiyle, kalsiyum, demir, potasyum ve sodyum gibi mineralleri de barındırıyor. Tüm bu vitamin ve mineraller vücutta antioksidan etki gösteriyor, özellikle de cildin yenilenmesi ve gençleşmesine katkıda bulunuyor.

7-Ülseratif kolit gelişimini engelliyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada düzenli ve daha yüksek miktarlarda zeytinyağı tüketenlerde ülseratif koliti geliştirme riskinin daha az olduğu gösteriliyor. Zeytinyağının içerdiği oleik asit, bu hastalıkta görülen iltihaplanmayı arttıran bazı kimyasalları bloke ediyor.

8-İnme riskini azaltıyor. Zeytinyağının, yaşlılarda inmenin nedenlerinden biri olan kötü kolesterol yüksekliğini düşürerek inme oranını yüzde 41 oranında azalttığı görülüyor.

9-Akut pankreatit oluşumunu önlüyor. Oleik asit ve hidroksitirozolden zengin zeytinyağı yani rafine olmayan sızma saf zeytinyağları, bu maddelerin vücutta iltihaplanmayı önleyici etkileri sebebiyle, iltihabi bir kronik hastalık olan akut pankreatit gelişimini de engelliyor.

10-Karaciğeri hücre hasarından koruyor. Zeytinyağı, vücutta serbest radikaller olarak adlandırılan ve hücre hasarına sebep olan maddelerin oluşumunu antioksidan özelliği sayesinde engelleyerek karaciğeri hücre hasarından koruyor. Bu hastalıklardan korunmak ve zeytinyağından maksimum fayda sağlamak için ekstra sızma ve saf zeytinyağlarını tüketmek gerekiyor.

3-zeytinyagi.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur.