1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Türk halkı ayda 5 bardak süt içiyor
Türk halkı ayda 5 bardak süt içiyor

Türk halkı ayda 5 bardak süt içiyor

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Olkun Kopal ve yönetimi, 21 Mayıs Dünya Süt Günü ile ilgili bir etkinlik yaptı.

A+A-

Sütün tüketimi konusunda farkındalık yaratmak için ilkokul öğrencilerine yönelik yapılan etkinliğe Darıca Aslan Çimento Lisesi Gıda Teknolojisi Bölümü Öğrencileri de hazırladıkları “Dünya Süt Günü Kutlu Olsun” yaka kartları ve sütlü balonlarla destek verdiler. Etkinlikte konuşan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Olkun Kopal Türk halkının Türk halkı günlük ortalama yalnızca 69 gr yani ayda yalnızca 5 bardak süt içtiğini söyledi. 

Dünya Süt Günü ile ilgili konuşan Kopal, “Bugün 21 Mayıs Dünya Süt Günü. Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun 1956 yılında aldığı bir karar gereğince, 21 Mayıs Federasyona üye tüm ülkelerde “Dünya Süt Günü” olarak kutlanmaktadır. Sütün faydaları, süt içmenin gerekliliği ve teşviki konusunda farkındalık sağlamak hedeflenmektedir. Ülkemiz süt üretiminde dünyanın ilk 10 üreticisi arasında yer alırken, süt içme oranına bakımından Avrupa ülkelerinin bir hayli gerisinde kalmaktadır. Türk halkı neredeyse Avrupa ülkelerinin dörtte biri kadar süt içiyor. Euromonitor 2016 verilerine göre, Kuzey Avrupa ülkeleri dünyada süt tüketiminin en yüksek olduğu ülkeler durumunda. Estonya, İrlanda, Finlandiya, İngiltere ve İzlanda’da kişi başına içme sütü tüketimi yıllık 100 litrenin üzerinde. Bunlardan çok daha güzeli Küba’da yaşanıyor. Küba’da devlet 7 yaşından küçük tüm çocuklara her gün 1 litre ücretsiz süt veriyor. Türkiye’de ise yıllık kişi başı süt tüketimi 25 litre düzeyinde. 

SÜT TÜKETİMİ AZALIYOR, OBEZİTE ARTIYOR
Türk halkı günlük ortalama yalnızca 69 gr süt içiyor. Yani ayda yalnızca 5 bardak süt içiyor. Bu durum en fazla geleceğimiz olan çocuklarımızı etkiliyor. Ülkemizde süt üreticileri ürettikleri sütü maliyetini karşılamayacak fiyatlara satmak zorunda kalıyor. Tüketiciler de sağlıklı ve güvenli sütü pahalıya tüketiyorlar. Üretici de tüketici de kaybediyor. Çocuklarımız süt ve süt ürünleri tüketmeye değil, Uluslararası Gıda Tekelleri tarafından NBŞ olarak bilinen nişasta bazlı şeker (glukoz şurubu gibi) tüketmeye teşvik ediliyor. Bu yüzden Obezite ve buna bağlı diğer rahatsızlıklar çocuklarımız arasında gittikçe yaygınlaşıyor. Süt son derece değerli bir protein kaynağıdır. Bu yüzden çocukların beyin ve kemik gelişimi, büyüme hormonları açısından çok değerlidir. Ayrıca yaşlılıkta da önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Bu özellikleriyle de günlük beslenmenin vazgeçilmez bir parçası olması gerekiyor. Süt ürünleri proteinleri aynı zamanda yağsız vücut kitlesini artırma ve obeziteyi azaltma aracılığıyla dolaylı yoldan metabolik sağlığı iyileştirmektedir” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur.
2 Yorum