1. HABERLER

  2. PERDE ARKASI

  3. Üç önemli lezzet
Üç önemli lezzet

Üç önemli lezzet

Saatlerin de geri alınmasıyla, bir saat daha uzayan, büyük olasılıkla evinizde geçireceğiniz bu tipik sonbahar pazarında size farklı bir yazı sunmak istedim. Geçen hafta içinde tattığım üç

A+A-

Saatlerin de geri alınmasıyla, bir saat daha uzayan, büyük olasılıkla evinizde geçireceğiniz bu tipik sonbahar pazarında size farklı bir yazı sunmak istedim. Geçen hafta içinde tattığım üç önemli lezzetten söz edeceğim.

Özellikle kış mevsimlerinde hemen her yıl sıcak sabah çorbası ile ilgili bir veya birkaç yazı yazarım. Kış aylarında sıcak çorbanın çok önemli olduğuna inanır, fırsat buldukça sabah-akşam çorba içerim.

Günümüzde ev yapımı çorba bulmak çok zor. Artık, hazır paket çorbalara mahkumuz. Hatta lokantaların bile bir kısmı, çorbalarını bu hazır toz çorbaları kullanarak yapıyorlar. Bu çorbaların çok fazla lezzet sorunu yok. Hatta bazıları gayet iyi. Ama mekanik.

Eskiden ben çocukken, İhsaniye’de oturan anneannem yapar, gönderirdi. Ev tarhanasından söz ediyorum. Yıllardır, ev tarhanası da bulunmuyor. Şehir hayatı, günümüzün hanımlarına paket toz çorbaların kolay ve pratik geliyor olması bu ev tarhanasının neredeyse neslini tüketti.

Ama benim bir Nesrin Ablam(Nesrin Efe) var. Tam bir şehirlidir. Şıktır, zariftir. Ama gelenekleri yaşatmaya, özel yemekler hazırlayıp, dostlarını ağırlamaya bayılır. Yaptığı her işi çok güzel, çok temiz yapar.

Nesrin Ablam üşenmemiş, ev tarhanası hazırlamış. Bana da verdi. Sabahları, kendim tencereye suyu koyuyor, iki kaşık da bu ev tarhanasından içine atıp, kendime çorba yapıyorum. Tarhananın dumanı tüterken, akşamdan kalan bayat ekmekten iki dilim kesiyor, küçük parçalar halinde ufalayıp, bunları tavada kızartıyor, bir başka köşede de ok az pul biberli tereyağı eritiyorum.

Çorba, izine, kıtır küçük ekmek, sonra da hepsinin üzerine, biraz biberli tereyağı. Mükemmel bir lezzet.

Nesrin Abla’ya bu tarhananın yapılışı sordum. Malzemeleri süzme yoğurt, un, azar miktarda domates, kırmızıbiber, soğan ve ekmek yasayıymış. “10 gün süreyle her gün yoğurdum. Sonra güneşte kurumaya bıraktım. Tarhana hamuru kuruduktan sonra, robotta toz haline getirdim. Hepsi bu “ dedi.

Bence bütün hanımlar ev tarhanası yapmayı öğrenmeli. Gerçek çorbanın tadını unuttuğunuzu anlıyorsunuz.

Geçen hafta içinde tattığım ikinci etkileyici lezzet Kandıra Yoğurdu oldu. Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan, ilçe ile özdeşleşen, ama neredeyse unutulmaya başlanan Kandıra Yoğurdunu yeniden canlandırmak, tanıtmak için yoğun bir çaba içinde. 1. 5-2 kiloluk şirin, toprak kase içinde özel Kandıra yoğurdu yaptırıyor. Genlerde, bir kase yoğurt da bana göndermiş. O akşam, bir grup dostumla dışarıda yemek yiyecektik. Kan’ın hediyesi yoğurdu, eve götürmedim, o yemekte masaya koydum. Tadına bakanların, gözleri açıldı, “Bu nasıl yoğurt. Bu nasıl lezzet?” diye bağırdılar.

Cengiz Kan, yoğurt kabının üzerine Kandıra Yoğurdu ile ilgili bilgi içeren bir de küçük broşür koymuş. Kandıra yoğurdu, üçte iki oranında Manda(günümüzde çok azaldı) sütü, üçte bir oranında inek sütü ile yapılıyormuş. Masaya koyduğumuz Kandıra yoğurdu kısa sürede bitti. Ertesi gün, Cengiz Kan’ı arayıp, teşekkür ettim. Balıkesir’de bir firmaya bu yoğurt için özel toprak kaplar sipariş ettiğini, Kandıra köylerinde işinin uzmanlarına bu kapları dağıtıp, hakiki Kandıra yoğurdu yaptıracağını, daha sonra da Kandıra’da ve İzmit’te bu yoğurdu çeşitli marketlere dağıtıp, pazarlatacaklarını söyledi. Kandıra’da hala Kandıra Yoğurdu yapanlar için çok önemli bir kazanç kapısı. Günün birinde, gerçek Kandıra yoğurdu bulursanız, üstelik üzerinde Başkan Cengiz Kan’ın adı varsa, mutlaka alın, tadına bakın. Böyle bir yoğurt bulamazsınız. Günümüzde yoğurt da fabrikasyon oldu. Üzerinde incecik, tatsız yapay kaymak bulunan, uzun süre dayansın diye katkı maddeleri ile yapılan mika kaplardaki yoğurtlar yerine, üçte iki manda sütü ile toprak kasede üretilen hakiki Kandıra yoğurdu arasındaki farkı hemen anlayacaksınız.

Bugünkü üçüncü övgüm, bir mekan için. İzmit’teki en ilginç, en kendine has özellikleri olan, çevresindeki insanların yardımına koşmak adına, kendi işlerini ihmal etmekten çekinmeyen adamlardan biri bence Cem Şakoğlu’dur.

Cem Şakoğlu, pek çok işe girip çıktı. Biraz ayran gönüllüdür. Çoğundan bir süre sonra vazgeçti. Şakoğlu, son olarak N City Alışveriş Merkezi’nde hemen girişte, Kent Sofrası isimli bir lokanta açtı.

Lokanta işi, Şakoğlu’na yabancı değil. Daha önce yakın arkadaşı Muhmut Emil’le ortak olmuş, İzmit’in en lezzetli yemek yapan lokantalarından Saray Lokantası’nın işletmesine katılmıştı. Saray Lokantası’ndan tanıdığı İzmitli lezzet ustalarını yanına almış. Kent Sofrası çok şık, çok özel bir mekan. Belli ki Cem, büyük yatırım yapmış. Hafta başında telefon etti, “Abi bi gel de yemeklerimizin tadına bak” dedi. Ertesi gün öğlen vakti, eşimle birlikte gittik.

Kent Sofrası, içkisiz lokanta. Sabah erkenden kahvaltı ve çorba ile servis başlıyor. Gece saat 22. 00’ye kadar açık. Tezgahtaki yemeklere imrenerek bakıyorsunuz. Ben, az pilavın yanına tandır istedim. Eşim taze fasulye ile, yumurtalı ıspanağı aynı tabakta istedi.

Yemeğe düşkün adamımdır. Çok yerde, pek çok lüks ve iddialı lokantada yemek yedim. Tandır’ı İstanbul Ataköy’deki Gelik’ten, uzun yıllar Adapazarı’nda yol kenarında faaliyet gösteren Kuyu’dan bilirim. Cem Şakoğlu’nun Kent Sofrası’da yediğim tandırın lezzetinde bir tandır, bugüne kadar yememiştim. Eşim de ıspanak ve taze fasulye için aynı şeyleri söyledi.

Cem Şakoğlu’nun Kent Sofrası’na uğrayın. Yemeğin kalitesi ve lezzeti konusunda kendisine bir tarz yaratmış. Eminim, Şakoğlu bu işten sıkılmazsa, hem kendisi kazanacak, hem İzmit’te dostlarınızı, ahbaplarımızı götürüp, yemek ikram etmekten zevk alacağınız  bir lokantanın bulunmasını sağlayacak.

Bu yazıyı sabahtan okuduysanız öğlen için; geç okuduysanız akşam için kendinize özel yemek hazırlayın. Becerikli bir ahbabınız varsa, ev tarhanası yaptıysa yüzsüz olun, isteyin, Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan’la tanışıklığınız varsa, yine yüzsüzlük yapın, bir kase Kandıra yoğurdu talep edin. Hiç biri olmuyorsa, gidin N City girişindeki Kent Sofrası’na mükemmel yemeklerin lezzetine varın. Kent Sofrası’nda fiyatlar da uygun. Cem’i görürseniz benden selam söyleyin, indirim de yapacaktır.

İyi pazarlar.

Bu haber toplam 1662 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.