Ücretli poşete talep yok

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Yönetimi Dairesi Başkanı Varır, ücretli poşet uygulamasına ilişkin, "İlk günün refleksi olsa gerek bazı noktalarda poşet kullanımında yüzde 70'lere varan azalmalar olduğunu görüyoruz" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Yönetimi Dairesi Başkanı Ahmet Varır, Bakanlıkça yapılan düzenlemeyle hayata geçirilen ücretli plastik poşet uygulamasının başlamasıyla ilgili yaptığı açıklamada, halktan eleştirilerin yanı sıra olumlu tepkilerin de geldiğini söyledi.

Türk milletinin bilinçli bir toplumun olduğunu ifade eden Varır, konunun daha da anlaşılmasıyla tepkilerin giderek azalacağını düşündüğünü aktardı.

Uygulamanın başlamasından bu yana bazı rakamları elde etmeye başladıklarını belirten Ahmet Varır, şunları kaydetti:

"'Daha önce müşteriye yüz birim poşet veriliyordu' denen yerlerde bu rakamın aşağı yukarı 40'a 50'ye düştüğünü görüyoruz. Tabii ki daha az rakamlarda var. Önümüzdeki süreç içerisinde daha da azaldığını göreceğimizi düşünüyoruz. İlk günün refleksi olsa gerek bazı noktalarda poşet kullanımında yüzde 70'lere varan azalmalar olduğunu görüyoruz. Bu verileri daha sağlıklı hale getirdiğimizde, 10-15 günlük verileri açıkladığımızda daha somut olarak göreceğiz."

"Poşetlerden kar elde edilmesi söz konusu değil"

Ahmet Varır, poşetlerin farklı fiyatlarda satılabileceğini, ancak asgari olarak 25 kuruşa satılması gerektiğini vurgulayarak, "Bakanlığımıza yatırılması gereken bir geri kazanım katılım payı var. Bunun üzerinde bir gelir elde ediliyorsa o fazla gelirin de geri kazanım katılım payı olarak Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesaplarına yatırılmasına gerekiyor. Marketlerin poşet üzerinden bir kar elde etmesi söz konusu değil. Böyle bir şeye, getirilen düzenleme müsaade etmiyor." diye konuştu.

"Aldıklarımı elimle götürürüm" diyorlar

Bir markette kasiyer olarak çalışan Aybüke Güneş de uygulamanın başlamasından bu yana vatandaşların ücretli poşeti tercih etmediğini söyledi.

Vatandaşlara "Poşet ister misiniz?" diye sorduğunda "Hayır" cevabını aldığını dile getiren Güneş, "Vatandaşlar, 'Poşet istemiyorum. Aldıklarımı elimle götürürüm, arabam var' diyor. Önceden bir ürün almış, 3-4 tane poşet kullanıyordu. Şimdi öyle değil. Aldıklarını, yanında getirdiği kutu ya da poşetle götürüyor." dedi.

Uygulamayı beğenen de var beğenmeyen de

Markette alışveriş yapan Neriman Göçmen, uygulamayı beğendiğini ama marketlerde ücretli poşet yerine ücretli file dağıtılmasının daha iyi olacağını ifade etti.

Nuriye Özçelik ise uygulamanın iyi yönleri olduğu gibi kötü yönlerinin de bulunduğunu, aldıkları ürünü taşımak için poşet almalarının zorunlu olduğunu söyledi.

Muhammed Güler, ücretli poşet uygulamasını beğenmediklerini vurgulayarak, "İnsanları resmen kazıklıyorlar. Bu uygulama yüzünden toplu poşet aldık. Evde çöp poşeti olarak da kullandığımız için de bu yöntemi seçtik." dedi.

02 Oca 2019 - 17:29 - Gündem --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 8.567.901 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

14

Avrupadan - ben ne solcuyum ne sağcı, hiç bir parti tutmam,nebiçim insalarsiniz almanyada hollandada poşet 11 senedir 25 euro cent kuruş, sizede bu yakışır her yer poşet sokaklar yolar araziler, temizlik imandan gelir, çok sevindim belesciler.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 17:29
13

Burak - en ayar olduğum tipler. Başka ülkeye git yerleş, oradan bizim yaşam tarzımıza yorum yap. Gel burada yaşa çok bilmiş. Orada kırmızı ışıkta geçmezsin burada kırmızı ışıkta geçersin dimi uyanık.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 17:29
12

alp - Çevre bakanın sormak iştiyorum sadece market poşetlerimi çevreyi kirletiyor çok merak ediyorum?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 17:29
11

Avrupadan - sence,heralde değil bunu 5 yaşındaki çocuk bile biliyor, allah akıl versin.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 17:29
10

Avrupadan - yok neymiş tek maaşla evim olsun arabam olsun,para yetmiyor, bunu unutmayın tek maaşla turkiyede yanlız değil her yerde zor, allahtan eşimde çalışıyor biz çok rahat yaşıyoruz, bayanlara sesleniyorum çalışın.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 17:29
09

ercan - iş yerlerine neden zorunlu geri dönüşüm yok? her gün tonlarcası çöpe gidiyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 17:29
08

Yenikentli - Sayın bakana biri çıksın da şunu da anlatsın bari. gıda maddeleri ile deterjan grubu olan ürünlerin aynı poşette veya aynı yerde bulunmaları da insan sağlığı açısından uygun değildir. buna ne gibi bir çözüm bulmuş ki bu bakan çevre konusuna çözüm bulmaya çalışıyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 17:29
07

vatan sever - herseye cozum buldunuz bı poşet kaldı dimi cebimizde 5 kuruş para kalmadı işsizsiz önce işsizliğe çare bulun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 17:29
06

İşçi - Poşete para verince kirlilik kalkıcakmı?size oy moy yok artık tokat yeme zamanınız gelıo haberınız olsun.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 17:29
05

Ersoy Pissöver - Millet ekmek alacak parayı zorla buluyor acaba umrunda olan var mı,millet ne yer içer be birimin yapar 20 bin lira maaş alanların haberi var mı?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 17:29
04

deniz - İnsanların kafasını karıştırmakta üstünüze yok kimi yerlerde paralı kimi yerlerde parasız kesinlikle heryerde yasak hemen kesekağıdına dönebiliyor musunuz onu anlatın

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 17:29
03

Birinci - Ne olacak bunca poşet fabrikaları. Devlet teşviğinle yaptım ben burdan ilan ediyorum konkordata ilanları başlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 17:29
02

Neziroğlu - Bakana birisi desin ki o poşetlerin maliyeti 0,019 kuruş milleti enayi yerine koyup cebinden 0,25 kuruşu indirmekte ne ola. Ne kadar doğru bilinmez büyük marketlerin sahipleri İkitelli tarafında poşet fabrikaları açmış. Marketten kazandıkları yetmezmiş gibi poşetten de deli para kaldırıyorlar. Eğer gerçekten bir şey yapılacaksa evlerde, iş yerelerinde toplanıp geri dönüşüme verenlere kg karşılığı bedel verilsin neden milletin cebinden alıyorlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 17:29
01

Vatanperver - O değilde vergisiz birşey kaldımı artık kıytırık poşetede ödüyoruz biraz nefes aldırın be artık.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Ocak 17:29

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

YUFİ UNLU MAMÜLLERİNE, Mikro programı kullanan bilen, Tecrübeli BAYAN ELEMAN alınacaktır. Tel: 0539 848 15 34

ERDEM DOĞRAMA ELEMANLAR ARIYOR

Maaş+ Sgk+ Servis+ Yemek    Servisimiz Bekirdere-Yeşilova-Kandıra sapağı güzergâhından geçmektedir. BAY ELEMAN alınacaktır Fabrikamızda palet, sand...

PERSONEL ARANIYOR

Köseköy’de bulunan firmamıza, askerliğini yapmış, 3 vardiya çalışabilecek PERSONEL alınacaktır. Başvurular şahsen yapılacaktır Başlangıç ücreti: 20....

GÜNAYDIN VİNÇ PERSONELLER ARIYOR

Günaydın Vinç Hizmetlerine; *Bakım onarım işlerinde YARDIMCI PERSONELLER, *Yıkama ve çevre düzeni yapabilecek PERSONELLER, *ELEKTRİK VE MEKANİK UST...

SERVİS ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

Körfez-Derince-İzmit bölgelerinden, SRC belgesi olan genç emekli SERVİS ŞOFÖRLERİ aranıyor. Tel: 0262 322 70 57

ŞOFÖRLER ARANIYOR

*B sınıfı ehliyete sahip, *En az 1 yıllık aktif sürüş deneyimi olan, *En az ortaokul mezunu, *Askerliğini yapmış, *40 yaşını aşmamış, BAY ŞOFÖRLE...

KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

SAYLOG LOJİSTİK bünyesinde değerlendirilmek üzere, İzmit/Kocaeli/Kartepe/Gebze bölgesi oturumlu KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ aranmaktadır. İlgili kişi:...

ÇELİKAN MÜHENDİSLİK ELEMAN ARIYOR

Kartepe Sanayi sitesindeki Çelikan Mühendislik firmamıza İMALAT-KAYNAK USTASI VE YARDIMCI alınacaktır. Tel:0535 353 30 82

BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

KOCAELİ / KARTEPE şubemizde çalışmak üzere YÜKLEME ve BOŞALTMA YAPABİLECEK BEDEN İŞÇİSİ personel arıyoruz. TEL: 0 534 274 06 48

OLUK TEMİZLİĞİ YAPILIR

Çatı tamiratı, Özellikler çatıların OLUK TEMİZLİĞİ YAPILIR Sinan Ünver Tel: 0535 346 87 29