"Vatan hainliği ile yargılanacaksın"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 52'si tutuklu, 13'ü firari 92 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesince, Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde özel olarak yapılan 250 kişi kapasiteli salondaki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ve bazı yakınları katıldı.

Donanma Komutanlığı'nda darbeci Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ile birlikte hareket ettiği, İmren'in kurallara aykırı tüm talimatlarını sorgulamadan uyguladığı, darbenin başarılı olması yönünde gayret ve çaba içerisinde olduğu, İmren'in talimatlarıyla Merkez Komutanlığında diğer askerlerin gözaltına alınmaları ve etkisiz hale getirilmelerini sağladığı, Donanma Komutanlığı'nda gözaltına alınarak etkisiz hale getirilen Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Yalçın Payal ve Harp Filo Komutanı Tümamiral Ahmet İskender Yıldırım'ın cezaevi aracına konularak İstanbul'a gönderilmesi olayında aktif olarak bulunarak bu araçlara komutanlık yaptığı belirlenen Güvenlik Taburu Komutanlığı İnzibat Karakol Komutanı tutuklu sanık yüzbaşı Harun İlaslan savunma yaptı.

- "Orduevinde içki içiyorduk"

Savunmasında vatanını milletini seven, halkın seçtiği hükümete saygılı, Atatürkçü biri olarak FETÖ terör örgütü ile hiçbir bağının olmadığını ileri süren İlaslan, darbeci olmadığını ve darbeye destek vermediğini iddia etti.

İlaslan, 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Albay Uğur Çelikten ile orduevinde içki içtikleri sırada saat 23.30 sularında Albay Muharrem Aslan'ın telefonla aradığını, Tuğamiral İmren'in üsse gelmesini emrettiğini söyledi.

Birinci amiri olan Çelikten'e bilgi vererek üsse geldiğini kaydeden İlaslan, "Tuğamiral Payal'ı araçla alarak Merkez Komutanlığına getirdik. İmren, Payal'ın nezarete atılmasını emretti. Daha sonra Payal ve Tümamiral Yıldırım, İmren'in talimatıyla cezaevi nakil aracına kondu. Araçta 5 asker, bir astsubay vardı. Önde eskortluk yapan araçta ise iki asker vardı. Ben amirallerin olduğu cezaevi nakil aracına bindim ve İstanbul'a doğru yola çıktık." diye konuştu.

Büyük bir terör saldırısı olduğunu ve sıkıyönetim ilan edildiğini sandığını öne süren İlaslan, Mahkeme Heyeti Başkanı Yusuf Sevimli'nin, "Cep telefonun yok muydu? Neler olup bittiğini öğrenmek için internete girip bakmadın mı?" şeklindeki sorusuna, "O sırada çok yoğunluk vardı. Aklıma gelmedi bakamadım. Biraz alkollüydüm, onun da etkisi olabilir." yanıtını verdi.

- "Çarpışın, çatışın, teslim olmayın"

İmren'in kendisine, "İstanbul'a doğru yola çıkın, ben sana daha sonra amiralleri nereye götüreceğinizi söyleyeceğim" dediğini aktaran İlaslan, yolda polislerin "dur" ikazı yaptıklarını, bu nedenle İmren'i telefonla aradığını belirterek, şöyle konuştu:

"İmren bana, 'Sakın durmayın. Çarpın, çarpışın, çatışın, teslim olmayın' emrini verdi. Ben de emirlerini uygulamayacağımı söyleyerek telefonu kapattım. Çünkü terör olsa, sıkıyönetim ilan edilse halk ve polisle birlikte olurduk, karşı karşıya gelmezdik. Tabiri yerindeyse jetonum geç düştü. Gebze'de yolumuzu polisler ve halk kesti. Askerlere teslim olacağımızı söyledim. Araçlardan indik ve silahlarımızı polise vererek, teslim olduk. Teslim olmasaydım, İmren'in emirlerini dinleseydim çok kötü şeyler olurdu."

- "Vatan hainliği ile yargılanacaksın"

Sevimli'nin, "Amiraller Yıldırım ve Payal sana bu yaptığının suç olduğunu söylemedi mi?" şeklindeki sorusuna İlaslan, "Amirallerden darbe yapılıyor diye bir şey duymadım. Sadece 'İmren'e yanlış yapıyorsun' dediler. Bana da nakil aracında anayasaya aykırı işler yaptığımı, vatan hainliği ile yargılanacağımı söylediler." ifadelerini kullandı.

Amirlerinin sıralamaya göre Albay Uğur Çelikten, İmren ve Donanma Komutanı Veysel Kösele'nin olduğunu ifade eden İlaslan,  "Kösele, Çelikten'i arayıp, İmren'in darbeci olduğunu ve emir komuta zincirinden çıkarıldığını söylemiş. Çelikten bana bu konudan bahsetmedi. Söyleseydi, İmen'in emirlerini uygulamazdım." diye konuştu.

İmren'in, nakil aracıyla amirallerin götürülmesi yönündeki yerine getirdiği emrinin kanunsuz olduğunu kabul eden İlaslan, "İmren, terör olduğunu ve sıkıyönetim ilan edildiğini söyleyerek beni kandırdı. Kendisinin sonradan darbeci olduğunu öğrendim. Suçsuzum." dedi.

- İddianameden 

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu iddianamede, eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı Gürel Kaynak, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan, eski Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanı Murat Erdem ile Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18 sivil ve 1 asker öğretmenin de aralarında yer aldığı 92 şüpheli bulunuyor.

İddianamede FETÖ elebaşı Gülen hakkında, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ve "silahla birden fazla kişiyle birlikte yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Şüpheli askerlerle irtibatlı olan, onları darbe toplantılarına götüren ve kaçtıkları dönemde saklayan, Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18'i sivil, 1'i asker öğretmen ile Donanma Komutanlığı'nda darbe girişimini yönettiği belirtilen tutuklu sanıklar Hakan Üstem, Hayrettin İmren, Ömer Faruk Harmancık, Nazmi Ekici, Süleyman Yarayan, Tezcan Kızılelma, Gürel Kaynak, Muharrem Aslan ve Murat Erdem ile firari sanık Ayhan Bay hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer sanıkların ise ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altışar aydan yirmi dokuzar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

26 Eyl 2017 - 00:10 - Asayiş --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 9.262.150 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

SAYLOG LOJİSTİK bünyesinde değerlendirilmek üzere, İzmit/Kocaeli/Kartepe/Gebze bölgesi oturumlu KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ aranmaktadır. İlgili kişi:...

ÇELİKAN MÜHENDİSLİK ELEMAN ARIYOR

Kartepe Sanayi sitesindeki Çelikan Mühendislik firmamıza İMALAT-KAYNAK USTASI VE YARDIMCI alınacaktır. Tel:0535 353 30 82

KAMYON ŞOFÖRÜ ARANIYOR

Kocaeli Gölcük’te alt yapıda çalışacak, Tecrübeli damperli KAMYON ŞOFÖRÜ alınacaktır. Emeklide olabilir. Maaş: 24.000 TL Tel: 0532 280 24 09

USTA VE ELEMANLAR ARANIYOR

Firmamızda çalıştırılmak üzere ahşap ve mobilya işlerinden anlayan USTA VE ELEMANLAR alınacaktır. Maaş + Ssk + Yemek +Ulaşım İrtibat: Recep Kılıç -...

BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

KOCAELİ / KARTEPE şubemizde çalışmak üzere YÜKLEME ve BOŞALTMA YAPABİLECEK BEDEN İŞÇİSİ personel arıyoruz. TEL: 0 534 274 06 48

PANSİYONDA ÇALIŞACAK PERSONEL ARANIYOR

İzmit'te bulunan pansiyonumuzda çalışacak aşağıdaki niteliklerde elemanlar alınacaktır. *18-30 yaş VASIFSIZ İŞÇİ *Yeni emekli olmuş 30-60 yaş arası...

BAŞOLSAN MAKİNA ELEMANLAR ARIYOR

Fabrikamızda çalıştırılmak üzere, askerliğini yapmış, *MANUEL TORNA OPERATÖRÜ, *CNC TORNA OPERATÖRÜ ve *SOLİD CAD CAM ELEMANLARI alınacaktır. BA...

PERSONEL ARANIYOR

Körfez‘deki Basınçlı Kap imalatı sektöründe faaliyet gösteren fabrikamızda çalıştırılmak üzere *Askerliğini yapmış, *45 yaşını aşmamış GAZALTI, ELE...

İDDAA MP SAYISAL BAYİİ ELEMAN ARIYOR

İDDAA MP SAYISAL BAYİİ için, merkez de ikamet eden 30-50 yaş arası sigortalı/emekli Özgeçmiş için [email protected] Tel:0552 590 95 48

KOCAELİ KERESTE PERSONEL ARIYOR

Palet Fabrikasında çalışabilecek VASIFLI VASIFSIZ ELEMANLAR aranıyor. Ayrıca, *80’LİK ŞERİT MAKİNA USTASI, *TOMRUK ARABALI USTASI, *ŞERİT BİLEME US...