TOPLU TAŞIMADA DA YENİ DÖNEM

11 Mart’ta Türkiye genelinde başlayan koronavirüs pandemisi ile birlikte toplu taşımada büyük düşüş yaşandı. Kocaeli’de günlük ortalama 580 bin kişinin kullandığı toplu taşıma yüzde 85 oranında düştü. Günlük 90 binin altına inen toplu taşıma rakamları normalleşme ile birlikte yükselmeye başladı. 1 Haziran’da başlayan normalleşmede ilk günde toplu taşıma rakamları 191 bin 325’e yükseldi. Normalleşme döneminde toplu taşımada alınan önlemlerin büyük bölümü kalktı, yüzde 50 taşıma sadece ayakta yolcular için geçerli olacak.

HIZLI ARTIŞ OLDU

Koronavirüs pandemisinin başlaması ile birlikte Kocaeli genelinde toplu taşımada büyük düşüş yaşandı. Çalışmak zorunda olan vatandaşlar toplu taşımayı tercih etmedi. Pandemi öncesi günlük ortalama 580 bin olan yolcu sayısı koronavirüsün başlamasının ardından yüzde 85 oranında düşerek 90 binin altına indi. Mayıs ayının başında başlayan kontrollü normalleşme ile birlikte toplu taşımada artışlar başladı. Mayıs ayının sonunda ortalama 140 bine çıkan yolcu sayısı 1 Haziran’da yeni normalleşme dönemi ile birlikte 191 bin 135’e yükseldi.

TÜM KOLTUKLARDA OTURMA İZNİ

Toplu taşımada başlayan normalleşme ile birlikte taşımada alınan önlemler de azaltıldı. Pandeminin ilk döneminde araçlarda yüzde 50 yolcu taşıma kapasitesi kaldırıldı ve sadece ayakta taşınan yolcularda yüzde 50 kotası olacak. Halk otobüslerinde karşılıklı olmamak kaydıyla arka arkaya gelen koltukların tamamında oturma izni verildi. Ancak halk otobüslerinde ayakta yolculuk sadece 10 kişi ile sınırlandırıldı.

AYAKTA TAŞIMA YÜZDE 50’DE KALDI

İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile yapılan sınırlama belediye otobüsleri ve tramvay içinde geçerli olacak. Belediye otobüslerinde ve tramvayda karşılıklı olan koltuklarda çapraz yüzde 50 oturma izni verilecek. Tramvayda 180 olan ayakta taşıma kapasitesi 90 kişiye, 12 metrelik belediye otobüslerinde 60 olan ayakta kapasitesi 30’a, 18 metrelik otobüslerde ise 110 kişilik ayakta taşıma kapasitesi 55’e düşürüldü.

SEFERLER ARTTI

Toplu taşımada başlayan normalleşme dönemi ile ilgili açıklama yapan Kocaeli Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt, Kocaeli genelinde pandemi öncesi 2 bin araçla verdikleri hizmetin yüzde 85 oranında düştüğünü kaydetti. Normalleşmenin ilk gününde toplu taşımaya mevcut otobüslerin yüzde 50’sinin tekrar ulaşıma katıldığını söyleyen Kurt, şunları dile getirdi:

“- Sabah ve akşam saatlerinde seferleri artırdık. Yolcu taşıma ile ilgili il pandemi kurulunun kararlarını harfiyen yerine getiriyoruz.

KURALLARI İHLAL ETMİYORUZ

Ancak vatandaşlar kurallara uymamıza rağmen bizi şikayet ediyor. Pandemi süresince alınan tüm kararlara biz uyduk. Koltukların kapasitesini ve ayakta yolcu taşıma kapasitesini yüzde 50 indirin dediler indirdik. Ancak ayakta birkaç kişiyi gören fotoğrafını çekip bizi şikayet ediyor. Ayakta yolcu taşımak yasak değil. Sadece kapasiteyi aşmamız gerekiyor. Hiçbir arkadaşımız kuralları ihlal etme lüksüne sahip değil. Çünkü cezası 300 liranın üzerinde. Biz bu parayı kazanmak için en az 3 gün çalışıyoruz”