Yine “En Az Üç Çocuk” Önerisi

Geçen hafta başka konulara değinmiş, Başbakan Erdoğan’ın bu yanlış düşüncesine karşı görüşlerimi dile getirememiştim. Aylar önce de çocuk sahibi olma konusuna değinen Başbakan, şimdi ilginç

Geçen hafta başka konulara değinmiş, Başbakan Erdoğan’ın bu yanlış düşüncesine karşı görüşlerimi dile getirememiştim. Aylar önce de çocuk sahibi olma konusuna değinen Başbakan, şimdi ilginç bir gerekçe gösteriyor. Türkiye’nin nüfusu azaltılmak isteniyormuş. Bu oyuna gelmemeliymişiz. Bu tuzağı hep birlikte bozmalıymışız.

Kimsenin tuzak falan kurduğu yok. Doğum kontrollerine karşı olan Başbakan, bu yolu kısırlaştırmaya katkı olarak görüyor. Bu düşünceye gülüp geçeceğim aslında, ama karşımda bir başbakan var. Hadi güldük, nasıl geçip gidelim. Sayın Başbakan! Etrafımda doğum kontrolünü ciddiye alarak bu yöntemden yararlananlar var. Bu erkek ve kadınların kısır mı olduğunu sanıyorsunuz? Hangi bilimsel veriye göre böyle konuşuyorsunuz?

İşte Başbakan’ın o sözleri:

“Kaç çocuk olursa olsun, ne diyoruz? En az üç çocuk. Bazıları ‘iki tane yeter’ diyor. Sakın ha bu oyuna gelmeyin. Bu da bir tuzaktır. Bu tuzağı hep beraber bozacağız.”, “Doğum kontrolleri yaptılar bu ülkede. Bu milleti kısırlaştırmak istediler. Çünkü bu milletin nüfusu azaltılmak isteniyor. İstediler ki bu millet ihtiyarlasın, yaşlansın. Aynen bizi de Batı’nın şu andaki durumuna düşürmek istediler.”

Sayın Erdoğan! Başka şeylerle uğraşın. Bunlar yanlış öneriler. “En az üç çocuk” diyorsunuz. Bu ailelerin çocuklarını siz mi bakacaksınız? Hayır. Niçin öneriyorsunuz o zaman? Tarım ve hayvancılık öldü ölecek. Üniversite mezunlarında bile işsizlik oranı çok yüksek. İşsizlerimiz kıvranıyor. Henüz onlara iş bulamamışız. Siz, en az üç çocuk sahibi olun, yani fazla da olabilirsiniz, diyorsunuz. Anlamakta zorlanıyorum bu düşüncede olan herkesi.

Lütfen bu toplumu kandırıp yanlış yönlendirmeyin Sayın Başbakan! Size bir şey olmaz tabii ki. O aileler ve doğan çocuklar yoksulluğa boğulur önerinizi dikkate alırlarsa. Bunu hiç düşündünüz mü?

Başbakan’dan şu sözü beklerdim. Sağlık ve ekonomik durumunuz uygunsa, en az üç çocuk sahibi olun. Ben böyle de düşünmüyorum; ama Başbakan böyle söyleseydi saygı duyardım. Ailelerin sağlık ve ekonomik durumlarının uygun olup olmadığına  bakmaksızın, insanları çok çocuk sahibi olmaya yönlendirmek bu ülkeye iyilik yapmak değildir.

Sayın Başbakan! Bir açıklama daha yapıp bu yanlışınızı düzeltmenizi, bir eğitimci olarak, sizden özellikle istiyorum. Sizi seven milyonlarca insan olduğunu biliyorum. Bu yanlış yönlendirmenizden etkileneceklerdir. Sonunda ne olur biliyor musunuz? İşsiz ve aşsız nüfusu çok olan bir ülkede, hırsızlık ve cinayetler çoğalır. Lütfen Sayın Başbakan! Cümlelerinizi bir kez daha gözden geçirir misiniz?

Halk Zenginleşiyor mu?

AKP iktidarı halkın zenginleştiğini söylüyor. Doğru mu söylüyorlar acaba? Şu rakamlara bakınız lütfen:

1.  Takibe düşmüş, bankaya bildirilen tüketici sayısı 2006 yılında 78 bin 989 kişi idi.

2. Yukarıdaki rakam 2008 yılında 406 bin 686’ya ulaşmış.

3. Aynı rakam 2009 yılında 691 bin 727’ye yükselmiş.

4. Yine aynı rakam 2010 yılında 629 bin 60’a düşmüş.

5. Gelin görün ki sözünü ettiğim rakam, bu yılın ilk üç ayında (daha dokuz ay var yılın bitimine) 225 bin 768.

7. Bu yılın ilk üç ayında kredi kartı ve tüketici kredisi nedeniyle icraya düşen tüketici sayısıysa, sizi çok şaşırtacak. İşte toplam: 2 milyon 100 bin 658 kişi.

Bu durumda siz de “halk zenginleşiyor” diyebiliyorsanız, oylarınızı hiç çekinmeden 12 Haziran’da AKP’ye atabilirsiniz. Yok eğer “rakamlar da halkın yoksullaştığını söylüyor” diyorsanız, oylarınız muhalefet partilerinden birine gidecektir kuşkusuz. Karar vermeden, yukarıdaki maddeleri bir kez daha okuyun lütfen.

Mine Ömer’den “Düş İskelesi”

Düş İskelesi’ni (İlya Yayınları, 88 sayfa, Nisan 2011) okudum geçen hafta sonu. Mine Ömer’in üçüncü şiir kitabı. Üç bölümden (Dipsiz, Sevgiler Kuşbakışı, Damla Şiirler) oluşan kitapta 48 şiir yer almış.

Mine Ömer, şiirini imgeye boğmak istemeyen şairlerden. İmgelerden de yararlanarak, ama yalın yazıyor. Sevgi ve dostluk, şairin çok önemsediği iki kavram. Mine Ömer bu şiirleriyle en çok da insan yanını gösteriyor bize. Dış dünya, Mine Ömer’in şiirlerinde önemli yer tutuyor. Ülkemizde, hatta dünyada yaşayan insanların sorunları ve mutsuzluğu Mine Ömer şiirini oluşturan temel öğelerden biri.

Arka kapakta Gültekin Emre’nin şairle ilgili güzel bir yazısı var. Şöyle diyor yazının bir yerinde: “Çiçeklerimiz ‘ağıt’ koksa da, ‘sabır taşına’ yontulsa da acılarımız, ‘Ayrılık ve ölüm göz göze’ gelse de ‘düş sığınağı dünya’mız var ya Mine Ömer’in şiirlerinde, ‘En sesli yalnızlık’lar bile vız gelir bana! Farklı duygu coğrafyalarında gezindim Mine Ömer’in sıcak, insanın yüreğine işleyen imgeleriyle; Düş İskelesi’nden hiç ayrılasım gelmedi.” Bir şair için çok değerli sözler bunlar.

Mine Ömer 1961 yılında Larnaka’da doğdu. Eşinin işi nedeniyle Türkiye’ye yerleşti. Mart 2007’de İzmir’de Alaz Edebiyat Dergisini on sayı çıkardıktan sonra, 2009 yılından beri Kurşun Kalem Edebiyat Dergisini yayımlıyor.

2006 yılında, İstanbul Kalabalık Yalnızlık şiiri, Ümraniye Belediyesinin düzenlediği İstanbul konulu şiir yarışmasında mansiyon aldı. Aynı yıl, Cellat Bağrı Yanık Analar şiiri Karşıyaka Belediyesi ve KAR-SAV’ın düzenlediği Egeli kadınlar şiir yarışmasında birincilik kazandı.

Mine Ömer’in Düş İskelesi’nde yayımlanan bir şiiriyle yazımı noktalamak istiyorum:

SEYİR DEFTERİ – 1

Kalbi deniz feneri

Dili kocaman çengel

Takıyor boyuna metafor kadınları

Birkaç kuş uçuyor kınalı

Aklı kaynıyor adamın

Çantada keklik

Gerile gerile yürüyor kadın

Sanırsın İzmir Körfezi

Mine ÖMER

Fıkra

Profesör Temel,  çekirgelerle deney yapıyor. Çekirgeyesıçra” diyor, sıçrıyor; “zıpla” diyor, zıplıyor. Bir süre sonra, çekirgenin kanatlarını koparıyor ve “zıpla” diyor, zıplıyor. Birinci raporunu yazıyor: Çekirge kanatları koparılmış olarak zıpladı.

Temel, bu kez çekirgenin ayaklarını koparıyor ve “zıpla” diyor; hareket yok. Bir daha “zıpla” diyor, yine hareket yok. Temel ikinci raporunu yazıyor: Çekirgelerin ayakları kopunca, kulakları duymuyor.

***   ***   ***

Temel kaldırımda yürürken, adamın birine sormuş:

- Kardeş, karşı kaldırım neresi?

Adam şaşırmış, ama eliyle de karşı kaldırımı göstererek:

- Orası, demiş.

Temel kızmış adama:

- Nasıl oluyor yahu? Orada da soruyorum, bu tarafı gösteriyorlar.

Genç kız dükkâna girip tezgâhtara sormuş:

- Şu kurdelenin metresi kaça?

Tezgâhtar yılışmış:

- Bir öpücük.

- Pekâlâ, 10 metre verin.

Tezgâhtarın heyecanla sardığı kurdele paketini aldıktan sonra, genç kız arkasında duran yaşlı kadını işaret etmiş:

- Hesabı babaannem ödeyecek.

Sağlık

Diş eti iltihaplarına neden olan bakterilerin ana atardamarın (aort) bozulmasına yol açabileceği belirlendi.    Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, diş eti iltihapları ile abdominal aort anevrizmasının (AAA) bağlantılı olduğunu gösterdi. Amerikan Plos One dergisinde yayımlanan araştırmada, bilim adamları, bazı farelere diş eti hastalıklarına yol açan P.gingivalis bakterisini enjekte etti.    Bakteri verilen farelerde, vücuttaki enfeksiyon ve hastalıklarla savaşan akyuvarların bir türü olan nötrofillerin, kan pıhtılarının oluşumunda görev alan, hücre parçalarının üzerinde biriktiği ve ana atardamarın duvarına zarar verdiği görüldü. Bilim adamları, diş etlerinin düzenli olarak kontrolünün bu hastalığın önlenmesine yardımcı olabileceğini vurguladı. Kalpten pompalanan kanı vücuda dağıtan aortun karın boşluğundaki kısmı abdominal aort olarak adlandırılıyor. Abdominal aort anevrizması (AAA) aortun karın bölgesinde olan kısmının bir bölümünün genişlemesi anlamına geliyor. AAA’ya 65 yaş üstü erkeklerin yüzde 2-13’ünde, kadınların yüzde 6’sında rastlanıyor.    Anevrizmaların genişlemeye devam edip yırtılması ölümle sonuçlanabiliyor.

(Kaynak: www.habercem.com, 8 Mayıs 2011)

12 May 2011 - 01:00 - Perde Arkası --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 9.262.150 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

SAYLOG LOJİSTİK bünyesinde değerlendirilmek üzere, İzmit/Kocaeli/Kartepe/Gebze bölgesi oturumlu KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ aranmaktadır. İlgili kişi:...

ÇELİKAN MÜHENDİSLİK ELEMAN ARIYOR

Kartepe Sanayi sitesindeki Çelikan Mühendislik firmamıza İMALAT-KAYNAK USTASI VE YARDIMCI alınacaktır. Tel:0535 353 30 82

KAMYON ŞOFÖRÜ ARANIYOR

Kocaeli Gölcük’te alt yapıda çalışacak, Tecrübeli damperli KAMYON ŞOFÖRÜ alınacaktır. Emeklide olabilir. Maaş: 24.000 TL Tel: 0532 280 24 09

USTA VE ELEMANLAR ARANIYOR

Firmamızda çalıştırılmak üzere ahşap ve mobilya işlerinden anlayan USTA VE ELEMANLAR alınacaktır. Maaş + Ssk + Yemek +Ulaşım İrtibat: Recep Kılıç -...

BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

KOCAELİ / KARTEPE şubemizde çalışmak üzere YÜKLEME ve BOŞALTMA YAPABİLECEK BEDEN İŞÇİSİ personel arıyoruz. TEL: 0 534 274 06 48

PANSİYONDA ÇALIŞACAK PERSONEL ARANIYOR

İzmit'te bulunan pansiyonumuzda çalışacak aşağıdaki niteliklerde elemanlar alınacaktır. *18-30 yaş VASIFSIZ İŞÇİ *Yeni emekli olmuş 30-60 yaş arası...

BAŞOLSAN MAKİNA ELEMANLAR ARIYOR

Fabrikamızda çalıştırılmak üzere, askerliğini yapmış, *MANUEL TORNA OPERATÖRÜ, *CNC TORNA OPERATÖRÜ ve *SOLİD CAD CAM ELEMANLARI alınacaktır. BA...

PERSONEL ARANIYOR

Körfez‘deki Basınçlı Kap imalatı sektöründe faaliyet gösteren fabrikamızda çalıştırılmak üzere *Askerliğini yapmış, *45 yaşını aşmamış GAZALTI, ELE...

İDDAA MP SAYISAL BAYİİ ELEMAN ARIYOR

İDDAA MP SAYISAL BAYİİ için, merkez de ikamet eden 30-50 yaş arası sigortalı/emekli Özgeçmiş için [email protected] Tel:0552 590 95 48

KOCAELİ KERESTE PERSONEL ARIYOR

Palet Fabrikasında çalışabilecek VASIFLI VASIFSIZ ELEMANLAR aranıyor. Ayrıca, *80’LİK ŞERİT MAKİNA USTASI, *TOMRUK ARABALI USTASI, *ŞERİT BİLEME US...