"Yurt dışına kaçmadım teslim oldum"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 50'si tutuklu, 12'si firari 86 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki 250 kişi kapasiteli salonda yapılan duruşmada, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları hazır bulundu.

Duruşmaya müdahil olarak Başbakanlık avukatları Halit Çokan, Gül Gülmez, Emre Arık, TBMM avukatı Ömer Burak Barış ile AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceyhan'ın avukatı Hüseyin Coşkun katıldı.

Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bazı vatandaşlar da duruşmayı izledi.

Duruşmada, tutuklu sanık eski Deniz Hava Ana Üs Komutanlığı Bakım Komutanı Albay Bülent Yakın, "Olay tarihinde saat 17.00 sıralarında Amerika’da yapılacak toplantı için birlikten ayrılacağı bilgisini astı konumundaki personele verdiği, darbe girişimi sıralarında üste konuşlu helikopterler ve hava araçlarıyla alakalı faal olarak uçuşa hazır helikopter ve uçak bilgilerini istediği, bu bilgileri istediği saatlerde üs içerisinde konuşlu hava araçlarına yönelik herhangi bir saldırı tehdidinin olacağına dair herhangi bir bildirimin bulunmadığı, Genelkurmay Başkanlığı tarafından verilen emirle uçuşların yasaklandığı, Donanma Harekat Merkezi tarafından hava araçlarına yönelik bir görevlendirme yapılmaması yönünde talimat olduğu halde bu emir ve talimata aykırı olarak 2 keşif karakol uçağı ile 2 ATR-72 model uçağı uçuşa hazır hale getirilmesi için bakımlarının yapılarak hangar dışına çıkartılması talimatını verdiği, ayrıca rutin olarak uçuş yapmayacak hava araçlarına yakıt ikmali yapılmaması kuralına rağmen, 1 ATR-72 model uçağa Bora Jet personeli tarafından gerekli yakıt dolumu işlemi gerçekleştirilmesi emrini verdiği, eski Sahil Güvenlik Hava Komutanı Pilot Albay Bülent Özbaşaran’ı ve uçuş ekibini taşıyan Sahil Güvenlik Hava Komutanlığına ait bir CASA uçağının üsse inmesinden sonra bu ekiple irtibat kurduğu" suçlamaları karşısında savunma yaptı.

Yakın, 30 Ağustos 2016'da emekli olduğunu, 30 yıllık görev süresince Deniz Kuvvetleri Komutanlarından ve üstlerinden takdir ve teşekkür belgesi aldığını belirterek, FETÖ ile hiçbir ilgisinin olmadığını, darbe girişimine destek vermediğini öne sürdü.

Darbe girişimi günü mesai bitiminden sonra İstanbul Tuzla'ya giderken, Üs Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma'nın kendisini arayarak, terör saldırısı ve sabotaj alarmı verildiğini söylediğini belirten Yakın, hemen üsse döndüğünü söyledi.

Üsse döndüğünde, daha önce yangın gibi olağan üstü durumlarda hava araçlarının tahliyesinde sıkıntılar yaşandığı için ilk işin hava araçlarının durumunu sormak olduğunu anlatan Yakın, "Kızılelma, bizi toplantıya çağırdı. Sabotaj tehdidi ile ilgili bilgi verdi ve birliğin güvenliği için devriye görev dağılımı yaptı. Ben devriyeye çıkmadım, uçak ve helikopterleri emniyete aldım." diye konuştu.

Sabotaj ve terör alarmı gibi olağan üstü durumlarda, uçak ve helikopterlerin yatay ve dikey planının devreye alındığını aktaran Yakın, "Yatay plan kapsamında, herhangi bir saldırı veya bombalama karşısında hava araçlarını hangardan çıkarmak, dışarıdakileri ise birbirinden uzak yere çekerek, saldırıda hepsine birden zarar gelmesini önlemek için tedbir aldık. Dikey planda ise hava araçları uçarak ya havada kalır ya da emniyetli bir yere inerler. Biz sadece yatay planı gerçekleştirdik. Bu gibi olağan dışı durumlarda hava araçlarının bakımı yapılır, yakıt ikmali sağlanır ve uçmaya hazır edilir." ifadelerini kullandı.

- "Yurt dışına kaçmadım teslim oldum"

Uçak ve helikopterlerin bakım emrini Üs Komutanı Kızılelma'nın verdiğini ancak bunun kanunsuz bir emir olmadığını ileri süren Yakın, şöyle devam etti:

"Televizyondan darbe girişimi olduğunu öğrenince, helikopterlerin uçuşunu engellemek için gerekli teknik müdahalelerde bulundum. Darbeye karşı tavrımı ortaya koydum. Personelime, '13 yaşımdan beri bu şerefli üniformayı giyiyorum. Keşke ölseydim de bugünleri görmeseydim. Biz darbeden, darbecilerden yana değiliz.' şeklinde konuşma yaptım. Bu konuda birçok kişinin ifadesi mevcuttur. OYAK'ta 400 bin lira birikmiş param vardı. Emekli olunca bu parayı aldım. Pasaportum da vardı. Ben darbeci olsam yurt dışına kaçardım. Ama gözaltı kararını duyunca kendim teslim oldum. Ben darbeci değilim. Sadece kanuna uygun emirleri yerine getirdim ve görevimi yaptım."

Sanık Yakın, suçsuz olduğunu savunarak, tahliyesini ve beraatini talep etti.

Çapraz sorgusuna geçilen Yakın, cumhuriyet savcısının sorusu üzerine, "Uçuş yasağının olması benim için ekstra bir bilgidir. Bu konu benim yetkimde ve sorumluluğumda değildir. Benim görevim; hava araçlarının bakımını yapıp, uçuşa hazır etmektir." dedi.

- Deniz Kuvvetleri Komutanı Bostanoğlu'nun gözaltına alınmak istenmesi

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan tutuklu sanık eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Kurmay Albay Süleyman Yarayan duruşmaya, Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu'ndan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Sanık Yarayan, "Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu'nun usulsüz olarak gözaltına alınması ile görevlendirilmiş Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Özel Sekreteri Mahmut Arduç ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Koruma Astsubayları Kadir Bükülmez, Faruk Kamalak, Mehmet Metin, Mustafa Polat'ın ulaşımı için Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem’in talimatıyla SG-19 botunu temin ettiği, aynı tarihte Hakan Üstem ve Bülent Özbaşaran'ın planlaması dahilinde Cengiz Topel Deniz Hava Ana Üs Komutanlığına inen CASA uçağının hava sahasının kapatılmış olmasına karşın, kalkışı için girişimlerde bulunduğu, darbe girişimi sırasında kendisine verilen tüm talimatları yerine getirerek, darbecilerle birlikte hareket ettiği, darbe sonrası görevlendirme listesinde Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı olarak görevine devam şeklinde görevlendirmesinin yapıldığı ve ByLock kullanıcısı olduğu" suçlamaları karşısında savunma yaptı.

FETÖ'cü ve darbeci olmadığını, ByLock kullanmadığını öne süren Yarayan, yargılandığı dosyanın, Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tamamlanan dava ile birleştirilmesini istedi.

Darbe girişimin olduğu gün saat 21.30'da, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem'in kendisini arayarak, Deniz Kuvvetleri Komutanı ve üst düzey rütbelilerin sahil güvenlik VİP botunun hazırlamasını istediğini söyleyen Yarayan, "Ben de SG-19 botunun hazırlanması için talimat verdim. Bu bota kimlerin bineceğinden haberim yoktu. Hakan Üstem bana askeri heyetin taşınacağını söyledi. Bu botun sonra da Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'na gittiğinden haberim yok. VİP botu ile daha önce çok sayıda üst düzey askeri heyet taşıdık. Bu emir kanunlara uygun bir emir olduğu için şüphe etmedim." diye konuştu.

Cengiz Topel Deniz Hava Ana Üs Komutanlığına inen CASA uçağının, hava sahasının kapatılmış olmasına karşın, kalkışı için girişimlerde bulunduğu yönündeki iddiaları kabul etmeyen sanık Yarayan, şunları kaydetti:

"Uçağın görev yeri olan İzmir'e dönmesi yönünde talep oldu. O sırada uçuşların yasaklandığı bilgisi gelince durumu ilgililere bildirdim. Durumu Hakan Üstem'e ilettim. Daha sonra Genelkurmay Başkanlığı'ndan uçuş için izni alındığını söylediler. Bu konuda her zamanki prosedür uygulanmış. Bu olay darbe girişiminden 2 saat önce oluyor. Ortada darbe yokken benim darbeye yardım etmem mümkün değil. İddiaları kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum."

Sanık avukatı Salih Çalışkan, müvekkilinin darbe girişimiyle ilgili bir faaliyette bulunmadığını öne sürerek, "Müvekkilim sadece emirleri yerine getirmiştir. Görevini yapmıştır. Buradaki bütün sanıklar da emirleri yerine getirmiştir. Bence hepsi gereksiz yere yargılanmaktadırlar. Müvekkilimin beraatini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet savcısı mütalaasında, eski Deniz Hava Ana Üs Komutanlığı Bakım Komutanı Albay Bülent Yakın ve eski Deniz Hava Ana Üs Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Mustafa Özdemir'in tahliye talebinin reddine ve tutukluluk hallinin devamı yönünde karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına, 12 Ocak'ta adli kontrol şartıyla tahliye edilen eski TCG Oruçreis Savaş Gemisi Harekat Subayı Deniz Kurmay Binbaşı Mehmet Çavdar hakkında, dosyada delil durumundaki değişiklik gerekçesiyle yakalama kararı çıkarılmasına karar vererek, duruşmaya yarına erteledi.

- İddianameden

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "1" numaralı sanık olduğu iddianamede, eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı Gürel Kaynak, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan, eski Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanı Murat Erdem ile Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18 sivil ve 1 asker öğretmenin de aralarında yer aldığı 86 sanık bulunuyor.

İddianamede, Gülen hakkında, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ve "silahla birden fazla kişiyle birlikte yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altışar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Sanık askerlerle irtibatlı olan, onları darbe toplantılarına götüren ve kaçtıkları dönemde saklayan, Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18'i sivil, 1'i asker öğretmen ile Donanma Komutanlığı'nda darbe girişimini yönettiği belirtilen tutuklu sanıklar Hakan Üstem, Hayrettin İmren, Ömer Faruk Harmancık, Nazmi Ekici, Süleyman Yarayan, Tezcan Kızılelma, Gürel Kaynak, Muharrem Aslan ve Murat Erdem ile firari sanık Ayhan Bay hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer sanıkların ise ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6 aydan yirmi dokuzar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

İddianamede, sözde "Yurtta Sulh Konseyi" tarafından sıkıyönetim direktifinde yapılan görevlendirmelerde, "Tümamiral Sinan Azmi Tosun'un Kocaeli Sıkıyönetim Komutanı ve aynı zamanda Donanma Komutanı, Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık'ın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı, Tuğamiral Nazmi Ekici'nin Harp Filosu Komutanı, Tuğamiral Ayhan Bay'ın Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı, Tuğamiral Hayrettin İmren'in Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı olarak devamına, Tümamiral Gürel Kaynak'ın Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı olarak devamına, Tümamiral Hakan Üstem'in Sahil Güvenlik Komutanı olarak devamına" şeklinde görevlendirmelerin yapıldığına yer veriliyor.

18 Oca 2018 - 22:43 - Asayiş --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 9.262.150 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

SAYLOG LOJİSTİK bünyesinde değerlendirilmek üzere, İzmit/Kocaeli/Kartepe/Gebze bölgesi oturumlu KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ aranmaktadır. İlgili kişi:...

ÇELİKAN MÜHENDİSLİK ELEMAN ARIYOR

Kartepe Sanayi sitesindeki Çelikan Mühendislik firmamıza İMALAT-KAYNAK USTASI VE YARDIMCI alınacaktır. Tel:0535 353 30 82

USTA VE ELEMANLAR ARANIYOR

Firmamızda çalıştırılmak üzere ahşap ve mobilya işlerinden anlayan USTA VE ELEMANLAR alınacaktır. Maaş + Ssk + Yemek +Ulaşım İrtibat: Recep Kılıç -...

BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

KOCAELİ / KARTEPE şubemizde çalışmak üzere YÜKLEME ve BOŞALTMA YAPABİLECEK BEDEN İŞÇİSİ personel arıyoruz. TEL: 0 534 274 06 48

PANSİYONDA ÇALIŞACAK PERSONEL ARANIYOR

İzmit'te bulunan pansiyonumuzda çalışacak aşağıdaki niteliklerde elemanlar alınacaktır. *18-30 yaş VASIFSIZ İŞÇİ *Yeni emekli olmuş 30-60 yaş arası...

BAŞOLSAN MAKİNA ELEMANLAR ARIYOR

Fabrikamızda çalıştırılmak üzere, askerliğini yapmış, *MANUEL TORNA OPERATÖRÜ, *CNC TORNA OPERATÖRÜ ve *SOLİD CAD CAM ELEMANLARI alınacaktır. BA...

PERSONEL ARANIYOR

Körfez‘deki Basınçlı Kap imalatı sektöründe faaliyet gösteren fabrikamızda çalıştırılmak üzere *Askerliğini yapmış, *45 yaşını aşmamış GAZALTI, ELE...

İDDAA MP SAYISAL BAYİİ ELEMAN ARIYOR

İDDAA MP SAYISAL BAYİİ için, merkez de ikamet eden 30-50 yaş arası sigortalı/emekli Özgeçmiş için [email protected] Tel:0552 590 95 48

ORKA DONATIM ELEMANLAR ARIYOR

Orka Donatım firmasında Tersanede çalışacak *KAYNAKÇI, *MONTAJCI, *YARDIMCI VE VASIFSIZ ELEMAN alınacaktır. Tel: 0536 618 52 10 - 0544 963 75 26...

ŞAFAK GEMİ ELEMAN ARIYOR

ŞAFAK GEMİ DONATIM Şirketimiz bünyesinde, meslek öğrenebilecek kapasitede olan 18-50 yaş arası VASIFSIZ YARDIMCI ELEMAN alınacaktır. Tel: 0262 323...