Zeytinyağı mı tereyağı mı?

Bir zamanların kötü çocuğu yağ, aklanalı epey oluyor. Artık beslenme uzmanları, diyetisyenler, doktorlar, sağlıklı yağları soframızdan eksik etmemiz için uyarılarını peş peşe sıralıyor.

Avokado gibi meyvelerden ya da ceviz, badem gibi kuruyemişlerden çiğ halde aldığımız yağların yanı sıra bir de yemeklerde kullandığımız yağlar var. Bu konuda Hindistan cevizi yağı gibi ürünler yavaş yavaş marketlerde yerini alsa da geleneksel mutfaktan vazgeçemeyenlerin favorileri hâlâ aynı: Tereyağı ve zeytinyağı. Peki bu iki yağ arasındaki pişirme farklarını biliyor musunuz?

Tereyağı:

Kökenleri yaşadığımız coğrafyanın en eski uygarlıklarından biri olan Sümerler'e kadar dayanan tereyağının temelinde süt var. Sütün kaymağı, yüksek hızla çırpılıyor. Çırpma işlemi sırasında suyu yağından ayrılmaya başlıyor. Sonrasında süzülüp soğuk suyla sertleştiriliyor ve işte tereyağı hazır. (Bunu evdeki mikserinizle bile kolayca yapabilirsiniz.)

Artık bu tereyağını kızarmış ekmeğin üzerine sürüp mü yersiniz, yoksa mis gibi hamur işleri yapmakta mı kullanırsınız o size kalmış. Özellikle karamelize olmuş tereyağının tadını başka bir şeyde bulabilmek mümkün değil. Bununla birlikte çunu da unutmayın: Tereyağı çok yüksek sıcaklıklara dayanabilen bir yağ değil. Hatta yanma noktası diğer tüm yağlardan daha düşük (180 derece civarı). O nedenle bu yağı çok fazla ısıtmamanız, eğer tereyağıyla sote vb. yapacaksanız, yanma noktası daha yüksek bir sıvı yağla karıştırmanız gerekiyor.

Ya da "sade yağ" denilen, suyu alınmış tereyağı da kullanabilirsiniz. Çünkü sade yağın da yanma noktası normal tereyağına göre daha yüksektir.

Gelelim zeytinyağına. Yine içinde yaşadığımız coğrafyada yüzyıllar boyunca hem yemek, hem sağlık hem de güzellik amacıyla kullanılmış zeytinyağı, zeytin tanelerinin ezilmesiyle elde ediliyor.

Zeytinyağının, taş baskı, sızma, riviera, erken hasat gibi aroması farklı çeşitleri var. Herkesin damak zevki farklı olsa da, özellikle doğal sızma zeytinyağı genel olarak en makbul yağ kabul ediliyor.

Zeytinyağının ısıtılmasının zararlı olduğu, yağı sağlıklı bir yiyecek olmaktan çıkardığıyla ilgili uyarılar bulunsa da, bunların aksi yönünde araştırmalar da söz konusu. Üstelik 220 dereceye kadar dayanabilen zeytinyağıyla kızartma yapmanın bile mümkün olduğu belirtiliyor.

Ancak zeytinyağı üreticileri ve uzmanları, yağın tadının en iyi çiğken alınacağını belirtiyor. Özellikle yemek piştikten sonra üzerine biraz zeytinyağı gezdirmenin yarattığı lezzet farkı paha biçilmez.

14 Kas 2017 - 18:18 - Sağlık --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 8.567.901 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


BAYAN ELEMAN ARANIYOR

YUFİ UNLU MAMÜLLERİNE, Mikro programı kullanan bilen, Tecrübeli BAYAN ELEMAN alınacaktır. Tel: 0539 848 15 34

ERDEM DOĞRAMA ELEMANLAR ARIYOR

Maaş+ Sgk+ Servis+ Yemek    Servisimiz Bekirdere-Yeşilova-Kandıra sapağı güzergâhından geçmektedir. BAY ELEMAN alınacaktır Fabrikamızda palet, sand...

PERSONEL ARANIYOR

Köseköy’de bulunan firmamıza, askerliğini yapmış, 3 vardiya çalışabilecek PERSONEL alınacaktır. Başvurular şahsen yapılacaktır Başlangıç ücreti: 20....

GÜNAYDIN VİNÇ PERSONELLER ARIYOR

Günaydın Vinç Hizmetlerine; *Bakım onarım işlerinde YARDIMCI PERSONELLER, *Yıkama ve çevre düzeni yapabilecek PERSONELLER, *ELEKTRİK VE MEKANİK UST...

SERVİS ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

Körfez-Derince-İzmit bölgelerinden, SRC belgesi olan genç emekli SERVİS ŞOFÖRLERİ aranıyor. Tel: 0262 322 70 57

ŞOFÖRLER ARANIYOR

*B sınıfı ehliyete sahip, *En az 1 yıllık aktif sürüş deneyimi olan, *En az ortaokul mezunu, *Askerliğini yapmış, *40 yaşını aşmamış, BAY ŞOFÖRLE...

KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

SAYLOG LOJİSTİK bünyesinde değerlendirilmek üzere, İzmit/Kocaeli/Kartepe/Gebze bölgesi oturumlu KAMYON VE TIR ŞOFÖRLERİ aranmaktadır. İlgili kişi:...

ÇELİKAN MÜHENDİSLİK ELEMAN ARIYOR

Kartepe Sanayi sitesindeki Çelikan Mühendislik firmamıza İMALAT-KAYNAK USTASI VE YARDIMCI alınacaktır. Tel:0535 353 30 82

BEDEN İŞÇİSİ ARANIYOR

KOCAELİ / KARTEPE şubemizde çalışmak üzere YÜKLEME ve BOŞALTMA YAPABİLECEK BEDEN İŞÇİSİ personel arıyoruz. TEL: 0 534 274 06 48

OLUK TEMİZLİĞİ YAPILIR

Çatı tamiratı, Özellikler çatıların OLUK TEMİZLİĞİ YAPILIR Sinan Ünver Tel: 0535 346 87 29