Çok değil iki hafta önce “Gecikmiş Af, Af Değildir” diye yazmıştım.

“Süreç çok uzadı. Cezaevlerinde yüksek beklenti var. Geçmişte adil yargılamaların olmadığına dair yaygın kanaatin her ne kadar aksi söylense de cezaevlerinin yetersizliği ile buluştuğu bu noktada –adına her ne derse desin- bir düzenleme artık şart. Bu ay bu iş biterse, ülke kamuoyu çok rahatlayacak.”

O yazı tahmin ettiğimin çok üstünde bir ilgi gördü. Ve neredeyse 50 bin tık aldı. Türkiye’nin dört bir yanından onlarca yorum geldi.

Yazdığımın ne kadar doğru olduğunu teyit etmiş oldum.

Öyleyse af düzenlemesiyle ilgili son durumu yazmak da şart oldu.

***

Gelişmeleri tekrar etmeye gerek yok. Af meselesini gündeme taşıyan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli. Ancak AK Parti ile MHP arasında farklılıklar var. Öncelikle AK Parti meseleyi infaz düzenlemesi olarak görüyor.  Ve son süreçte MHP’nin dediğinden farklı bir düzenleme arayışı var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Adalet Bakanlığı ve AK Parti uzun zamandır çalışıyor. Ve artık İnfaz düzenlemesi şekillendi, taslak metin de ortaya çıktı

Öncelik söyleyelim henüz teklif halini almadı, bu düzenleme…

Ve yine belirtelim çok sayıda suç infaz düzenlemesi kapsamına alınmayacak.

***

17 maddeden oluştuğu belirtilen taslak metinde infaz düzenlemesi kapsamına alınmayacak suçlar tek tek belirtilmiş. Kapsam dışı tutulan suçlar şöyle sıralanıyor. Alıntılayalım:

"Terör suçları, örgütlü terör suçları, kasten adam öldürme, cinsel istismar, kadına ve çocuğa şiddet, soykırım suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, insan üzerinde deney suçu, organ ve doku ticareti, reşit olmayana cinsel istismar, çocukların cinsel istismarı suçu, devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiiller, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs, TCK'nın 76'ncı maddesinde düzenlenen (Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tabi kılma, zorla hamile bırakma, zorla fuhşa sevk etme) suçların tamamı her türlü eziyet, işkence, Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve Orman Kanunu'na aykırı suçlar."

***

Üç vurguyu da yapalım:

Bir-

Taslak metinde sayılan bu suçlar dışındaki suçlar infaz düzenlemesi kapsamına alınacak. İki- İnfaz düzenlemesi, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki dosyaları kapsamayacak.

Üç

-Soruşturma ve kovuşturma aşamasında tutuklu yargılananların tutukluluk hali devam edecek.

***

Sonuç olarak infaz düzenlemesi çok kısa süre içinde somut olarak önümüze gelecek.

Bu akşam konuğumuz 

Vali Hüseyin Aksoy

Yıllarca DTV, MTV, TV 41 ve Haber 262’de program yapmış biri olarak en az 10 yıldır ekranlardan uzaktım. Ama hemen söyleyeyim benim ekran önündeki performansım, gazeteciliğimden de iyidir. Ekranda olmayı da çok severim.

Şahin Turgun

’a teşekkür ediyorum, ısrar etti ve benim tekrar ekrana çıkmamı sağladı. Yanılmıyorsam 16 programdır, Çağdaş Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sadun Çetin ile ekrana beraber çıkıyoruz.

***

TV 41 ekranlarındaki 7 Artı programının konsepti haftanın gelişen önemli olaylarının Sadun Abi ile benim tarafımdan değerlendirilmesi üzerine kurulu. Her Perşembe akşamı iki saat sürüyor ve her yarım saatte bir reklam arası veriyoruz. Her hafta en az 5 en çok 10- 12 konu hakkında konuşuyoruz.

Genelde ben konuşuyorum, Sadun Abiye çok fırsat vermiyorum. Ama bu hafta ben de susacağım, çünkü konuğumuz konuşacak.

***

Evet, ilk kez programa bir konuk alacağız. Önemli bir konuk alacağız. Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy programımıza konuk olacak. İki saat boyunca ben ve Sadun Çetin soracak Vali Aksoy cevaplayacak.

Elbette devlet demek eğitim, sağlık ve güvenlik demek.  Biz de en başta bu alandaki çalışmaları, rakamları soracağız. Ekonomi çok önemli bu konuyu da konuşacağız. Ama eşi Hülya Aksoy Hanımefendinin başında olduğu sosyal çalışmalar dahil farklı detayları da öğrenmek istiyoruz.

Güzel bir program olacak. Saat 20.00’de başlayacak.

Sizi de ekran başında görmek isteriz.