- 22 Oca 2022 - 12:03 G: 22 Oca 2022 - 21:57

Kocaeli'de üç asırlık 'Kaz Bayramı' geleneği geleceğe taşınıyor

İzmit Eseler Mahallesi'nde üç asırdır yaşatılan "Kaz Bayramı" geleneği, mahalle sakinleri arasında birlik ve beraberliğin simgesi oldu.

mask

Aylar öncesinden kazların besiye çekilmesiyle başlayan bayram hazırlıkları, havaların soğumasının ardından kadınlar tarafından imece usulü kuru yufka açılmasıyla devam ediyor.

Ocak ayında kutlanan bayramdan 2 gün önce toplu halde kesilen kazlar temizlenip yağı alındıktan sonra "baş ayak yemeği" yapmak üzere hazır ediliyor. Bir gün suda bekletildikten sonra kızılcık ağacından şişlere dizilen kazlar, bayram sabahı tavalarda köy fırınına sürülüyor.

2/34
mask

Öğle vakti kazlar ters düz edilerek, suyun bir kısmı alınıyor. Bu sırada börek yapımında kullanılacak yufkalar temizlenmiş kaz kanadıyla yağlanıyor.

3/34
mask

İkindi vakti fırından alınan kazlar, kaz yağıyla ıslatılmış tirit, taşlık dolması, şekerli börek, kaz ciğerli börek ve erik hoşafı eşliğinde sofralardaki yerini alarak misafirlere ikram ediliyor.

4/34
"Ziyafet gibi görünüyor ama bir zaruretten doğmuş" mask

"Ziyafet gibi görünüyor ama bir zaruretten doğmuş"

Kocaeli Kent Konseyi Yöresel Değerler ve Kültür Komisyon Başkanı Melek Çeliköz, yerel kültürlerin şehirlerin en önemli mirası olduğunu ve geleceğe aktarılması gerektiğini belirterek, bu amaçla Kocaeli'de yöresel olan, göçle gelen kültürel konularla ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi.

5/34
mask

Kaz Bayramı'nın Eseler köyü kurulduğundan beri kutlandığını dile getiren Çeliköz, ocak ayının ikinci haftası köyün büyüğünün bayram tarihini ilan etmesinin ardından toplu şekilde kutlamanın gerçekleştirildiğini kaydetti.

6/34
mask

Çeliköz, kesilecek kazların sayısının hane ve davetli sayısına göre değiştiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Şu anda ziyafet gibi görünüyor ama aslında bir zaruretten doğmuş, yaşam şartları iyileşince de şu anda kültürel bir gelenek gibi görünüyor. Aslında burada geleneğin amacı; kazın etinden ziyade yağını almak. Kaz yağı temel bir ihtiyaç, eskiden yemek yapılırken kaz yağı kullanılırdı. Bu yörede kaz yağı baş tacıdır. Kazın yağını alarak yıl boyunca kullanırlar. Kazı kestikten sonra iç yağlarını ve diğer yağlarını alıp sobanın üzerinde kaynatıyorlar. Yağ biraz çözülüyor. Sonrasında küplere basılarak muhafaza ediliyor. Margarin gibi ekmeğin üzerine sürüp tüketiliyor. Yine dolma, çorba ve benzeri yemeklerde de kullanılıyor."

7/34
"Gelemeyenin kaz payı mutlaka ayrılır" mask

"Gelemeyenin kaz payı mutlaka ayrılır"

Kaz Bayramı'nın Kocaeli'de yalnızca Eseler, Solaklar, Durhasan ve Hasanoğlu köylerinde kutlandığını anlatan Çeliköz, "Zaruretin aslında birlik ve beraberliğe dönüştüğü en güzel örneklerinden biri bence Kaz Bayramı. Şimdilerde insanlar büyüklerinden gördükleri geleneği sürdürmeye çalışıyorlar." dedi.

8/34
mask

Çeliköz, aynı anda yakılan köydeki fırınlardan yükselen kokuların davet niteliği taşıdığını vurgulayarak, "Kaz Bayramı'na davet edilip icabet edemeyen kişinin kaz payı mutlaka ayrılır. Kaz payı ayrılmıyorsa kişi eksikliğinin hissedilmediğini düşünür ve gönül koyar. Bu sebeple kaz payı da önemli. Büyüklerimiz Milli Mücadele döneminde dahi köylerin baskın yiyeceği haberini almalarına rağmen gündüz fırınlarını yakıp kazları pişirmiş, yağlarını alıp küplerde saklamışlar. Köyde kime sorsanız bu geleneğin zor şartlarda da olsa sürdürüldüğünden bahseder." ifadelerini kullandı.

9/34
"Kazın yağını, ciğerini toprak küplerde saklardık" mask

"Kazın yağını, ciğerini toprak küplerde saklardık"

Mahalle sakini 60 yaşındaki Sevdiye Savurtaş da eskiden dolaplarının olmadığını, kazların yağını ve ciğerini toprak küplerde sakladıklarını anlattı.

10/34
mask

Eskiden herkesin kaz yetiştirdiğine değinen Savurtaş, "Bayram günü gelince fırınlarımızı yakardık, köyün içi kaz eti kokardı. Misafirlerimizi çağırırdık. Eskiden çok kar yağardı. O zaman araba yok, gelen misafir belki 2-3 gün kalırdı. Öyle bir şenlik olurdu." şeklinde konuştu.

11/34
mask

Savurtaş, eskiden bir hanede en 6-7 kaz kesildiğine belirterek, "Bir akşamda yeniyordu o kazlar. Kadınlar için çok yorucu ama artık alıştığımız için zor gelmiyor." dedi.

12/34
"Bayram havası oluyor, insanlar kaynaşıyor" mask

"Bayram havası oluyor, insanlar kaynaşıyor"

Mahalle sakini 43 yaşındaki Songül Beyni ise akraba dayanışması olsun, bütün aile bir araya gelsin diye aylarca besleyip büyüttükleri kazları bayramdan 2 günce kesip pişirmeye hazır hale getirdiklerini kaydetti.

13/34
mask

Kazların bayram günü fırına sürüldüğünü aktaran Beyni, "Fırın aşamasında bütün akrabalarımızı ikram için davet ediyoruz. Hep birlikte ziyafet veriyoruz. Bütün akrabalar bir araya toplandığı için bayram havası oluyor, insanlar kaynaşıyor." ifadesini kullandı.

14/34
mask

Beyni, hazırlık sürecinin kadınların omzunda olduğuna işaret ederek, "Yufkaların açılması, kazların temizlenmesi kadınların üzerinde. Taşlık dolması yapması, üzümlü börek döşemesi, bunların hepsini kadınlar hazırlıyor." diye konuştu.

22 Oca 2022 - 12:03 - Kültür Sanat --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 5.718.251 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

41Li - Bu tür halk bayramlarımızdan&kutlama & şenliklerimizden haberimiz olamıyor. Şehirdeki bilboard lar gereksiz reklamlarla dolu, haberimiz sonundan belki oluyor. ?

Yanıtla . 5Beğen . 1Beğenme 24 Ocak 22:41

AĞIR VASITA ŞOFÖRÜ ARANIYOR

Başiskele Kullar bölgesinde bulunan şantiyemize 12 ADET AĞIR VASITA (kırkayak) ŞOFÖRÜ alınacaktır. Yemek ve servis vardır. Yatılı kalmak isteyen perso...

ÖN MUHASEBE PERSONELİ ARANIYOR

Firmamız Bünyesinde Çalışacak Mikro Programına hakim Deneyimli Bayan ÖN MUHASEBE ELEMANI aranmaktadır. Başvuruların [email protected]

YÖNETİCİ ASİSTANI ARANIYOR

YÖNETİCİ ASİSTANI *Lisans mezunu, *En az 5 yıl Yönetici Asistanlığı veya sekreter pozisyonunda deneyimli, *MS Office Programlarına hakim, *Yazılı...

DİKİŞ BİLENLER ARANIYOR

DİKİŞ BİLEN BAY-BAYAN ELEMANLAR aranıyorTel: 0 555 541 52 85

MİNİKÖŞK ELEMANLAR ARIYOR

Mini Köşk Köfte ve Izgara Salonunda dolgun ücretle çalışacak  KASAP, KASİYER, DENEYİMLİ GARSON, MOTORLU/MOTORSUZ KURYE VE ŞOFÖR arıyoruz.  Yemek ve...

USTA KALFA ALINACAKTIR

Kocaeli deki mobilya fabrikamıza USTA -KALFA alınacaktır servis vardır Tel: 0532 133 19 08

PERSONEL ALINACAKTIR

İzmit’ teki Metal Fabrikamıza GAZALTI VE ARGON KAYNAK USTASI ile TAŞLAMA YARDIMCI PERSONEL Alınacaktır Tel: 0532 133 19 08

BAY ELEMANLAR ARANIYOR

Tıbbi atık tesisimizde beden işçisi olarak görev alacak BAY ELEMANLAR alınacaktır. Orta yaş grubu ve emekliler tercih sebebidir Tel: 0262 325 65 65

ŞOFÖR ARANIYOR

Firmamıza tıbbi atık toplama- taşıma görevinde çalışacak ŞOFÖR alımı yapılacaktır. SRC 4 veya 5 belgesi tercih sebebidir. Tel: 0262 325 65 65

LOJİSTİK ŞOFÖR ALIMI YAPILACAKTIR

Aşuroğulları Endüstriyel Atık Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi'nde çalıştırılmak üzere SRC-5 BELGELİ ŞEHİR İÇİ VE ŞEHİR DIŞI LOJİSTİK ŞOFÖR alımı yap...