Kocaeli'nin ekşi mayalı teneke ekmeği kırsalda yaşatılıyor

Kocaeli'de tenekelere konularak pişirilen ekşi mayalı köy ekmeği, kadınlar tarafından gelecek nesillere taşınıyor.

+9
Haber albümü için resme tıklayın

İzmit, Kandıra, Derince ve Körfez ilçelerinde yaygın olarak pişirilen "teneke ekmeği", doğal ve sağlıklı beslenmek isteyen vatandaşların sofralarında yerini alıyor.

Bölgede yetişen sarı buğdaydan üretilen un ve kuşaktan kuşağa aktarılarak bugüne ulaşan ekşi mayadan yapılan ekmek, daha yumuşak ve tabanının temiz olması için tenekelere konulduktan sonra fırına veriliyor.

Odun ateşiyle ısınan fırında yaklaşık 3 saatte pişen "teneke ekmeği"ni saklama süresi 10 günü geçiyor.

Fırın yakan kadınların komşularına, köyün çocuklarına ve yoldan geçenlere ikramda bulunduğu "ekmek günü", toplumsal dayanışmayı sağlayan bazı geleneklerin de yaşamasına vesile oluyor.

Fırına ilk önce "mancarlı pide", "çiğceli (kaymaklı) patates", "külçe ekmeği" gibi diğer yöresel lezzetler sürülüyor. Sabırsızlıkla beklenen pideler ve patatesin çıkmasının ardından fırında ekmek pişiriliyor.

" Kocaeli ekmek çeşitliliği bakımından zengin bir kent"

Kocaeli Kent Konseyi Yöresel Değerler Komisyon Başkanı Melek Çeliköz, Kocaeli'nin ekmek çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir kent olduğunu söyledi.

Kentin özel günlerde yapılan bayram ekmeği, öküz ekmeği ve gelin damat çöreği gibi farklı ekmeklerinin olduğunu dile getiren Çeliköz, günlük tüketim için ise ekşi mayayla yapılan "teneke ekmeği"nin pişirildiğini kaydetti.

Çeliköz, bu ekmeğe tenekenin içerisine konulduktan sonra fırına sürüldüğü için "teneke ekmeği" denildiği bilgisini vererek, "Tenekeler yağlandığından daha yumuşak ve daha ince kabuklu oluyor. Tenekede yapma nedeni de aslında daha yumuşak ve temiz olması." diye konuştu.

Kırsalda yaşayanların ekmeği yaptıkları unu da kendi ektikleri buğdaydan elde ettiklerini anlatan Çeliköz, köy ekmeğinin yapıldığı unun Kandıra ve Körfez'de ekilen sarı buğdaydan elde edildiğini dile getirdi.

Melek Çeliköz, geleneksel ekmeğin köylerde yaşayan kadınlar sayesinde geleceğe aktarıldığını vurgulayarak, "Köy ekmeğinin tadını hiçbir yerde bulamıyoruz. İzmit'te yaşayıp köy ekmeği arayan arkadaşlarımız oluyor. Onlara da yine köydeki kadınlarımız ekmek yapıp getirebiliyorlar. Köy ekmeği yine Kocaeli'ye özel dartıyla (kaymaktan yapılan kahvaltılık) birlikte tüketildiğinde çok daha lezzetli oluyor." ifadelerini kullandı.

Ekşi mayalı köy ekmeğinin zahmetli yapım sürecine değinen Çeliköz, şunları söyledi:

"Bir öncekinden ayırılan ekşi hamur, akşamdan biraz daha un katılarak çoğaltılıyor. Sabah un katılarak yoğurulan hamurun taşması bekleniyor. Hamur taştıktan sonra ekmekler tenekelere, tepsilere konuluyor. Fırın yakıldığı zaman mancarlı pide ve yoz pide olmazsa olmazlardan. Yine çocuklara ikram edilmek üzere hamurun içerisine birkaç yumurta konularak yapılan külçe ekmeği hazırlanıyor. Ekmek hamurları taşmaya bırakılınca pideler yanan fırına veriliyor. Ev sahibi kendi için ne kadar pişiriyorsa yoldan geçenlere ikram etmek için de o miktarda pide pişiriyor. Yani 10 pide pişirildiyse 5'i yoldan geçene ikram ediliyor. Çiğceli patates de yine fırın yandığında olmazsa olmazlardan."

"Hiçbir katkı maddesi yok"

İzmit'te yaşayan ve her hafta sonu köy ekmeği pişirmek için kırsal Nebihocalar Mahallesi'ndeki evine giden Fergül Kır da kendi evlerinde sürekli köy ekmeği tüketildiğini, bu ekmeğin de hamuru tenekeye koyduktan sonra fırına sürerek pişirildiğini belirtti.

Ekmeğin ununu kendi ektikleri buğdaydan yaptıklarına dikkati çeken Kır, "Buraya gelin geldiğimden beri buğdayımızı kendimiz ekiyoruz. Hasadını yaptıktan sonra öğüttüğümüz buğday un haline geliyor." şeklinde konuştu.

Kır, ekmek yapımında yıllardır aynı mayayı kullandığını anlatarak, "Hiçbir katkı maddesi yok. Mayamızı akşamdan biraz çoğaltıyoruz, sabah olduğunda da un ve tuz ekleyerek yoğuruyoruz. Öğlene doğru taştıktan sonra fırına veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Köy ekmeğini zevk alarak yaptığını vurgulayan Kır, şunları kaydetti:

"Fırın yaktıktan sonra 2 saatte tavına gelir. Ekmeğin önünden mancarlı ve peynirli pidemizi yaparız. Onlar pişerken yanına çiğceli patatesimizi de fırına süreriz. Bunlar piştikten sonra fırın ekmekler için hazır hale gelir. Pideleri aldıktan sonra ekmeklerimizi fırına veririz."

27 Nis 2022 - 11:48 - Yaşam --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 5.844.970 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

05

Başiskeleli - Çok uzaklara gitmenize gerek yok. Köseköy de Mancar fırın Gökhan bey, aynı ekmekleri tam buğday unuyla ve geleneksel ekşi maya ile, domatesli, cevizli, çavdarlı olarak yapıyor.Mukemmel lezzetler.

Yanıtla . 3Beğen . 0Beğenme 27 Nisan 21:15
01

Bekirdere - Sağlıksız. Tenekeler leş gibi. Simsiyah olmuş. Hem teneke ne ya....

Yanıtla . 2Beğen . 29Beğenme 27 Nisan 14:08
06

Kandıralı - @Bekirdere 01 nolu yoruma cevabı: Tenekelerin siyah olması kirli olduğundan değil fırına girdiğinden. Trabzon ekmeklerinin tenekelerini gördünüz mü hiç ?

Yanıtla . 2Beğen . 0Beğenme 28 Nisan 20:41
04

İzmitli - @Bekirdere 01 nolu yoruma cevabı: Senden daha sağlıklı ve hijyenik

Yanıtla . 7Beğen . 0Beğenme 27 Nisan 19:09
03

olur böyle şeyler - @Bekirdere 01 nolu yoruma cevabı: sen yeme

Yanıtla . 22Beğen . 1Beğenme 27 Nisan 16:24

TECRÜBELİ KIRKAYAK KAMYON ŞOFÖRÜ ARANIYOR

Kartepe Köseköy Uzunçiftlikte ikamat eden TECRÜBELİ KIRKAYAK KAMYON ŞOFÖRÜ aranıyor Emeklide olabilir Tel: 0530 208 65 10

CNC TORNA USTASI ARANIYOR

SERBES MAKİNE SANAYİ CNC TORNA USTASI ARANIYOR- Sakarya Arifiye Bölgesinde Yer Alan Savunma ve Otomotiv Sanayine hizmet veren firmamız için aşağıdaki...

PERİYODİK BAKIM SERVİS PERSONELİ ARANIYOR

OTO PERİYODİK BAKIM ONARIM SERVİS PERSONELİ arıyoruz   Tel: 0541 322 20 22

AKARYAKIT SATIŞ GÖREVLİSİ ARANIYOR

İzmit'te bulunan akaryakıt istasyonumuza askerliğini yapmış  AKARYAKIT SATIŞ GÖREVLİSİ alınacaktır Tel: 0 262 226 15 15

ŞOFÖR ARANIYOR

Şehir içinde çalışmak üzere E sınıf ehliyeti bulunan, TECRÜBELİ ARAÇ ŞOFÖRÜ aramaktayız. Seymen -Başiskele Tel:  0532 350 41 81

KEYF-İ İKRAM PERSONELLER ARIYOR

Keyfi İkram İmalathanemize USTA ve USTA YARDIMCILARI arıyoruz. Tel: 0536 503 16 69 Yeni Cuma Şubemize Barista tecrübeli personel arıyoruz Tel: 0...

SEKRETER ARANIYOR

İzmit’te ikamet eden, Ön muhasebe bilen Banka ödemelerini takip edecek, SEKRETER aranıyor. Tel: 0 532 315 31 60

KASİYER VE GARSON ARANIYOR

Kartepe Kocaeli' de bulunan Kafe ve Restoranlarımızda istihdam edilmek üzere, vardiyalı çalışabilecek TECRÜBELİ BAY-BAYAN 18-35 yaş arası KASİYER ve G...

BAY ELEMANLAR ARANIYOR

Tıbbi atık tesisimizde beden işçisi olarak görev alacak bay elemanlar alınacaktır. Orta yaş grubu ve emekliler tercih sebebidir. Tel:  0262 325 65 65

ŞOFÖR ARANIYOR

Firmamıza tıbbi atık toplama – taşıma görevinde çalışacak şoför alımı yapılacaktır. SRC 4 veya 5 belgesi tercih sebebidir Tel:  0262 325 65 65