Güvenli gıda seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Gıda konusunda doğru bilinen yanlışlar: "Açıkta satılan gıda doğaldır, besleyicidir. Ambalajlı gıdanın ne olduğu belli değildir!!!'

Sağlıklı bir beslenme şekli ve yaşam modeli oluşturabilmemizde, gıda seçimlerimiz, beslenme ve gıdalara karşı tutumumuz, duygularımız, beğenilerimiz, yanlış ve ya doğru bildiklerimiz, inanışlarımız ortak bir davranış sergiler. Hepsinin bizi yerinde ve doğru yönlendirmesi ise bu konularda, kaynağı belli olan bilimsel verileri ve araştırmaya dayalı bilgileri edinmemizle mümkündür.

Her şeyden önce yanlış bildiklerimizi ve inanışlarımızı silmek, yeni ve doğru bilgiye yer açmak için en iyi yoldur. Bugün gıda konusunda en temel eksik bilgimiz gıdanın bizim için ne kadar “güvenli” olduğu konusundadır.

Gıdaların sağlığımızı tehlikeye sokmadan, “güvenli” gıda olmasını sağlayan 3 temel özelliği:

1. Mikrobiyolojik açıdan temiz

2. Besleyici değeri korunmuş

3. Taze ve duyusal özellikleri bozulmamış olmalarıdır.

Bir gıdanın bozulması gözle görülmeden veya lezzeti bozulmadan çok önce gerçekleşebilir. Gözle görülür ve görülmez şekilde, gıdaların bozulmasıyla vücuda alınan mikroorganizmalar ve toksik maddeler (zehirler) fazla alındığında ani hastalıklara neden olurlar veya az ancak her zaman alındığında da vücutta birikerek yıllar sonra birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olurlar.

Gıdaların bakteriler tarafından bozulmasını önlemek, besleyici değerlerini kaybetmemek ve lezzet, tat gibi duyusal özelliklerini en iyi şekilde koruyabilmek için hava, ışık ve uygun olmayan sıcaklıktaki ortamlardan çok iyi korunması en önemli şarttır.

Gıdaların ambalajlanması tehlike oluşturan bu faktörlerin elimine edildiği, dolayısıyla gıdaların tüketicinin sofrasına kadar tüm özellikleri bozulmadan ulaşmasını sağlayan önemli uygulamadır.

Tam tersine son zamanlarda ambalajlı gıdanın hileli, sağlıksız olduğu, ambalajsız açıkta satılan gıdanın ise doğal, besleyici hatta organik olduğu anlayışı toplumda rağbet görürken, bu tip gıdaların hiç hesaba katılmayan hastalıkların riski için taşıyıcı olabilecekleri göz ardı edilmektedir.

Bilgi karmaşasında en çok karşılaştığımız konulardan biri sokak sütünün paketli süte göre daha doğal ve besleyici olduğu bilgisidir.

Sağlık tedbirlerimizi artırmamız gereken bu günlerde, tükettiğimiz sütün sağlıklı ve tüketime uygun olması elzemdir. Sağlıklı süt pastörizasyon ve sterilizasyon işlemlerinden biri uygulanarak hastalık yapan ve bozulmaya neden olan bakterilerden arındırılan ve doğal niteliklerine en yakın haliyle sağlıklı ambalajlar içinde tüketiciye sunulan süttür.

Çiğ süt tüketilmez. Çiğ sütte insanların hasta olmasına neden olan bakteriler, parazitler ve virüsler bulunur. Bu zararlı canlıların bulunduğu çiğ sütü veya bu sütten yapılmış ürünleri tüketen her yaş grubundan insanda meydana gelen enfeksiyonlar ölümle sonuçlanabilir.

Sağlıklı bir hayvandan sağılsa bile sağım yapan kişiden, hayvanın memesinden ve çevreden, insanlarda hastalık yapan canlıların süte bulaşmasını önlemek zordur. Hastalık yapıcı bu canlıların yok edilmesi için sütün ısıl işleme tabi tutulması gerekir. Ancak unutulmamalıdır ki, çiğ süt uygunsuz koşullarda saklanır ve taşınırsa o sırada oluşan toksinler daha sonra uygulanan ısıl işlemler ile yok edilemez.  Bu nedenle, süte ısıl işlem uygulansa bile insanlarda toksinlerin neden olduğu gıda zehirlenmeleri oluşabilir.

Ayrıca, güvenli bir ambalajlama yapılmaz ise, hastalık yapıcı mikroorganizmalar süte ısıl işlem sonrasında da bulaşabilmektedir.  Dolayısıyla, sütün sağımından tüketiciye ulaşıncaya kadar uygulanan süreç ve işlemlerin hijyenik ve kontrollü yapılması insan sağlığını doğrudan etkilemektedir.

Seçimlerinizi kendi özelliklerine göre ambalajlanmış gıdalar için yapabilirsiniz...

06 Nis 2020 - 11:12 - Sağlık --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 5.076.517 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


DEVREN KİRALIK İŞYERİ

DEVREN KİRALIK İŞYERİ Fethiye Cad. Dar Sok. English Home yanı 20 m2 Kira: 3.000 TL+ devir ücreti

Tel: 0542 214 23 52

DEVREN KİRALIK İŞYERİ

DEVREN KİRALIK İŞYERİ Fethiye Cad. Dar Sok. English Home yanı 120 m2 Kira: 8.000 TL+ devir ücreti

Tel: 0542 214 23 52

PVC İMALAT MONTAJ USTALARI VE YARDIMCILARI ARANIYOR

PVC İMALAT MONTAJ USTALARI ve YARDIMCILARI aranıyor

Tel: 0532 261 52 54 0262 349 29 15

SAHİBİNDEN SATILIK KIYMETLİ MÜLK

SAHİBİNDEN SATILIK KIYMETLİ MÜLK 1.300m2 700m2 kapalı alan, Büro katları mevcuttur 4.200.000TL Başiskele’de

Tel: 0532 261 52 54

TORNA USTASI ARANIYOR

TORNA USTASI ve İmalatta yetiştirilmek üzere ELEMANLAR alınacaktır. Sözer Makina Karadenizliler Mh. Hacı İdris Sk. Başiskele

Tel:0542 316 58 96

DEVREN SATILIK BÜFE

DEVREN SATILIK BÜFE Merkez'de cirosu ve lokasyonu güzel Şehir değişikliği sebebiyle devren satılıktır Ciddi alacak olanlar arasın

Tel: 0542 474 18 15

TIR VE KAMYON ŞOFÖRLERİ ARANIYOR

Körfez, Derince, İzmit çevresinde ikamet eden SRC5 sahibi tecrübeli TIR VE KAMYON ŞOFÖRLERİ alınacaktır. Görüşmeler derince garajımızda yapılacaktır...

İrtibat: 0532 131 30 10TI

DOĞALGAZ KAYNAK USTASI ARANIYOR

Barış-er Doğalgaz bünyesinde çalışacak DOĞALGAZ KAYNAK USTASI alınacaktır.

Tlf: 05376009953 05551870187

ELEMANLAR ARANIYOR

ELEMANLAR ARANIYOR Askerlik ile işiği olmayan *ÜRETİM PERSONELİ (Bay) (ilkokul-ortaokul-Lise-EML Lisesi mezunu) *TEMİZLİK-HİZMET PERSONELİ (Bay)...

Tel: 325 09 99

MOTORLU KURYE ARANIYOR

Derince KİPA Burger King ve Outlet Center Burger King'de çalışacak A2 ehliyetli motorlu kuryeler aranmaktadır

Tel: 0533 262 00 00 0541 649 84 71