Salgın sonrası açık büfe tarih olacak

Corona virüs salgını sonrası her alanda olduğu gibi turizmde de köklü değişiklikler bekleniyor. Sektör temsilcileri, Türk turizminin tartışmalı uygulaması açık büfelerin de bu durumdan nasibini alacağını düşünüyor

Turizm dünyasının temsilcileri, corona virüs salgını sonrası sektörde köklü değişiklikler yaşanacağı, turistlerin artık çok kalabalık ortamları ve açık büfeleri tercih etmeyeceği görüşünde.

Dünya Turizm Forumu Enstitüsü (World Tourism Forum Institute) Başkanı Bulut Bağcı, insanların, küresel salgın gibi durumlarda travma yaşadığını, salgınların etkisinden uzun süre çıkamadığını söyledi. Bu travmaların, dolayısıyla salgınların, insanların alışkanlıklarını değiştirdiğini dile getiren Bağcı, corona virüsün de insanlarda seyahat ve benzeri konulardan korkmasına yol açtığını anlattı.

Bağcı, salgından en çok etkilenen sektörlerin başında turizmin geldiğini, yıllık ekonomik büyüklüğü 1,7 trilyon dolar olan sektörün bu yılki kaybının en az 1 trilyon dolar olacağını bildirdi. Salgın sonrası turizmde bazı alışkanlıkların değişeceğini, eskiye dönüşün vakit alacağını, zamanla birçok farklı uygulamanın hayata geçeceğini dile getiren Bağcı, turistlerin ilk anlamda teması en aza indireceğini söyledi.

Bulut Bağcı, artık insanların çok kalabalık otelleri tercih etmeyeceğini veya bu tercihin zaman alacağını belirterek, butik otellerin veya tatil köylerinin rağbet göreceğini söyledi. Normalde yaz aylarında ve bayramlarda turistik bölgelerin çok kalabalık olduğunu dile getiren Bağcı, "Artık insanlar tatile gitmek için turizm sezonlarının en kalabalık dönemlerini tercih etmeyecek. Daha sakin dönemlerde ve daha az kişiyle tatile gidilecek. Önceden eş, dost, arkadaşlarla toplu şekilde gidilen tatiller yerini çekirdek aileye bırakacak" diye konuştu.

Bağcı, tatillerdeki toplu etkinliklerden de insanların bir süre uzak duracağını kaydederek, daha az temas, daha çok sakinlik, daha az insanın bulunduğu tatillerin ön planda olacağını anlattı.

Dünya Turizm Forumu Enstitüsü Başkanı Bağcı, turistlerin yeme-içme alışkanlığında da ciddi değişiklikler yaşanacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Şimdiye kadar açık büfelerin yer aldığı her şey dahil konsepti Türkiye'nin öne çıktığı turizm şekliydi. Onlarca, hatta yüzlerce turistin sıraya girdiği, herkesin aynı kepçe veya aparatlarla yemekleri, salataları, tatlıları aldığı açık büfeler artık tercih edilmeyecek. O karpuzdan heykellerin, onlarca çeşit tatlının, çorbanın, yemeğin veya salatanın yer aldığı açık büfeler cazibesini kaybedecek."

Bağcı, 800 odalı bir otelde 2 bin kişinin aynı açık büfeden yemek yiyebildiğini kaydederek, sosyal mesafe nedeniyle artık bu konseptten uzak durulacağını bildirdi. Otellerde artık alakart restoranların daha çok tercih edileceğini dile getiren Bağcı, "Tatil paketi, yine her şey dahil olacak belki ancak açık büfe yerine ala kart restoranlar buraya dahil olacak.

Bulut Bağcı, Türkiye'de 2018'de açıklanan rakamlara göre bir yılda israf edilen gıda miktarının 26 milyon ton olduğunu, bunun parasal karşılığının 214 milyar liraya tekabül ettiğini söyledi. Bu rakamın aradan geçen süreçte en az 250 milyar liraya ulaşmış olacağını dile getiren Bağcı, "Açık büfeler aynı zamanda çok ciddi bir israf kaynağıdır. Açık büfelerin zamanla kaybolmasıyla ciddi bir israfın da önüne geçilecek." dedi.

Bağcı, bir öğün için hazırlanan açık büfenin ortalama maliyetinin en az 15 bin lira olduğunu kaydederek, bunun yarıya yakınının israf edildiğini vurguladı. Mutfakta ve restoranlarda çalışan personelin hijyeninin çok daha fazla özen kazanacağını kaydeden Bağcı, artık özellikle bu bölümlerde çalışan personele belirli periyotlarda salgın testi yapılacağını bildirdi. Bağcı, otellerin artık doktor bulundurmasının çok önem kazandığının altını çizerek, sağlık personeli için ayrılan maliyetlerin artacağını ifade etti.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, "her şey dahil" sisteminin şehir otellerinden ziyade resort bölgelerde uygulandığını, kahvaltı, öğle ve akşam yemeği servislerinin ise tüm otellerde ağırlıklı olarak açık büfe yöntemiyle sunulduğunu belirtti.

TÜROB olarak, koronavirüs salgınıyla ilgili alınabilecek tedbirler çerçevesinde üye otellerde kahvaltı, öğle ve akşam yemeği servisinde açık büfenin kaldırılarak, "kahvaltı tabağı ve set menü" uygulamasına geçilmesine yönelik tavsiye kararlarının bulunduğunu anımsatan Eresin, şu ifadeleri kullandı:

"Hijyen ve gıda güvenliği her şeyden önce gelir. Koronavirüs salgınıyla birlikte hangi uygulamaların değişeceğini, hangi değişikliklerin kalıcı olacağını şu aşamada kestirebilmek çok zor ama açık büfenin kesinlikle tercih edilmeyeceğini düşünüyorum. Bunun yanı sıra iş yapma yöntemlerinde bazı değişiklikler yaşanması gayet doğal bir gelişme olacak. 'Her şey dahil' uygulaması da tam olarak kalkmasa da olası değişimlerden payını alacaktır."

15 Nis 2020 - 13:16 - Gündem --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 5.060.076 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


ELEMAN ARANIYOR

Günaydın Vinç Hizmetleri B sınıfı ehliyeti askerliğini tamamlamış, az da olsa PC bilgisi olan, AKTİF ÇALIŞMA ARKADAŞI arıyoruz

Tel:0545 642 41 61

DEVREN SATILIK BAY-BAYAN KUAFÖR SALONU

Yahyakaptan ALİGÜR Bay-Bayan kuaför salonumu yurtdışına çıkacağım için devir ediyorum. Devren Satılıktır

Tel.0538 288 11 68

TECRÜBELİ AĞIR VASITA ŞOFÖRÜ ARANIYOR

Beşeri ilişkileri kuvvetli konusunda uzman TECRÜBELİ AĞIR VASITA ŞOFÖRÜ aranmaktadır

Tel: 0545 615 45 84

TECRÜBELİ FORKLİFT OPERATÖRÜ ARANIYOR

Beşeri ilişkileri kuvvetli konusunda uzman TECRÜBELİ FORKLİFT OPERATÖRÜ aranmaktadır Emeklide olabilir

Tel: 0545 615 45 84

MATEMATİK, GEOMETRİ VE FİZİK DERSLERİ VERİLİR

ÖZEL DERS HER SEVİYEDE LİSELERE HAZIRLIK ÜNİVERSİTE HAZIRLIK MATEMATİK GEOMETRİ FİZİK DERSLERİ VERİLİR

0 549 748 75 29

SRC BELGESİ OLAN ŞOFÖR ARANIYOR

Firmamıza tıbbi toplama ve nakletme görevinde çalışacak SRC Belgesi olan ŞOFÖR elemanlar alınacaktır

İlgilenenlerin 325 65 65 nolu telefonu aramaları ilan olunur

USTA TORNACI ALINACAKTIR

USTA TORNACI ALINACAKTIR! ÖNDER MÜH. SAN. TİC. A.Ş. Sanayi Mah. Kuzey Sok. No:16 İzmit/KOCAELİ

İRTİBAT: 0 533 381 79 15

BAYAN SATIŞ ELEMANI ARANIYOR

Ticari İşletmemizde çalışacak BAYAN SATIŞ ELEMANLARI alınacaktır Ücret dolgundur

Tel: 0 552 307 41 08

VASIFLI, VASIFSIZ ELEMAN ARANIYOR

Firmamız ANIL KUMLAMA bünyesinde çalıştırılmak üzere VASIFLI-VASIFSIZ ELEMANLAR ALINACAKTIR MÜRACAT:ANIL KUMLAMA BOYA TAH.İŞL Adres:Sanayi Mah.Gök...

TEL: 0 532 700 41 41

USTA VE KALFALAR ARANIYOR

Mobilya biriminde çalışacak USTA ve KALFALAR aranıyor.

Tel: 0530 975 49 44