Kocaeli'de farklı kültürlerde Ramazan

Uluslararası Öğrenci Derneği'nin katkıları ile 16 farklı ülkeden ilimize gelerek Kocaeli Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler, kendi ülkelerinde Ramazan ayının nasıl geçtiğini, sofra zenginliğinden gelenek göreneklerine kadar içtenlikle anlattılar.

1-shahla-samim---afganistan.jpg
2-khayale-gadirzade---azerbaycan.jpg
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Afganistan halkının kutsal Ramazan ayını coşkuyla karşıladığını ifade eden ilimizde eğitim hayatını sürdüren Afganistanlı Shahla Samim ‘’Ramazan ayı boyunca Afgan halkının en sevdiği törenlerden biri, uzlaşma geleneğidir. Çeşitli nedenlerle birbirlerine öfkelenenler Ramazan'ın gelişinden önce uzlaşırlar, böylece bu mübarek ay içerisinde kalplerinde kırgınlık ve dargınlık kalmaz. Afgan halkının iftar masasında en çok hurma, turşu, reçel, chutney, bolani, samosa, jalebi, çorba, haşlanmış patates, soğuk su, meyve suyu, ayran, yeşil ve siyah çay, badem, ceviz ve kuru üzüm mevcuttur. Ramazan sofrasında pirinç yemekleri (pilav, shuleh, qabli pilavı, kichari qorut, ashak, mento, Afgan çorbası, ghormeh sabzi, et ghormeh, yoğurt) mevcuttur. Yoksulluk sınırının altında yaşayan bazı Afgan aileleri için iftar masası sadece ekmek ve çay içermektedir. Afgan halkı arasında üç Ramazan gecesi Kadir geceleri olarak bilinir. Bu üç gece Afganistan halkı için çok önemlidir’’ dedi.

Azerbaycan’da devlet düzeyinde kutlanıyor

Azerbaycanlı Khayale Gadırzade ‘’Azerbaycan bağımsızlığını geri kazandıktan sonra, insanların vicdan özgürlüğü yeniden sağlandı. İslam'a, ibadetlerine ve ritüellerine karşı tutumları değişti’’ dedi. 1993 yılından bu yana Ramazan ayının Azerbaycan'da devlet düzeyinde kutlandığını söyleyen Gadırzade ‘’Ramazan Bayramı, Milli Meclis tarafından kabul edilen 27 Ekim 1992 tarihli "Azerbaycan Cumhuriyeti Bayramı" yasası uyarınca Azerbaycan'da devlet düzeyinde kutlanmaya başladı. Ramazan Bayramı'nda her ailede iftar sofraları çeşitli yemekler ile dekore ediliyor: "gızartma, govurma, bozartma, pörtleme, bozbaş, levengi, plov, dovğa, düşbere, piti, dolma." Tatlı olarak "şekerbura, pahlava, Bakı gurabiyesi, Garabağ ketesi, Guba tıhması, lenkeran külçesi, şamahı mütekkesi ve şeki oması." şeklinde konuştu.

06 May 2020 - 16:27 - Gündem --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 6.543.157 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.