Uzmanlar uyardı: 'Kurban etini en az...'

Kurban etinin doğru tüketimi hakkında bilgi veren Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, etin kesildikten sonra en az bir saat dinlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramı’na çok az bir süre kaldı. Yaz mevsimine denk gelen Kurban Bayramı'nda  etlerin muhafaza edilmesi ve tüketilmesi noktasında dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çeken İstanbul Rumeli Üniversitesi, Rektör Yardımcısı ve Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, "Kurban etini dinlendirmeden yemeyin" uyarısında bulundu. Prof. Dr. Oğuz Özyaral, "Kesim sonrası kurbanın kanının akması için serin bir yerde en az bir saat kadar asılı tutulması ya da buz dolu bir kap ya da poşette 15-20 dakika kadar bekletilmesi gerekir. Ayrıca dışarıda et çok kısa süre kalmalı ve derhal dağıtılacak yerlere ulaştırılmalıdır" dedi.

"BUZU ÇÖZÜLEN ET TEKRAR DONDURULMAZ"

Prof. Dr. Oğuz Özyaral, "Alışıldığı üzere kurban kesilir kesilmez o günkü yemeğe yetiştirilmeye çalışılır. Ancak kurban kesilir kesilmez et tüketilmemelidir. Kesim sonrası kurbanın kanının akması için serin bir yerde en az bir saat kadar asılı tutulması veya buz dolu bir kap ya da poşette 15-20 dakika kadar bekletilmesi gerekir. Böylece hem et dinlenir, damarlardaki pıhtı birikimine neden olacak kan dışarı atılmış olur hem de kasılan et gevşer, kendini salar ve sertliği gider. Eğer etinizi buzdolabınıza kaldıracaksanız o zaman tek kullanımlık porsiyonlar halinde poşetlemelisiniz. Uzun süreli derin dondurucuya konulacak parçalar tek kullanımlık büyüklükte olmak zorundadır. Asla çözünen et ikinciye dondurulmaz. Havanın sıcak olduğunu unutmayın. Poşet içinde hava almadan birkaç saat bekleyen et bile bozulabilir" diye konuştu.

"ETİ ÇOK PARÇALAYARAK YEMEK BAKTERİ ÜRETİR"

Prof. Dr. Özyaral, "Eti çok parçaya bölmek yüzeysel kirlemeye neden olur. Bu da bakteri kirliliğini artırır. Kesimle birlikte etin kanının çıkması için buzlu suya koyabilirsiniz. Eti kesip parçaladıktan sonra mutlaka temiz kaplara alınmalıdır. Ayrıca ete dokunma, etle temas bakteri üremesine uygun zemin oluşturur. Dolayısıyla etin her parçalanışı yani küçülmesiyle üzerine bulaşan kirlilik artar. Dışarıda et çok kısa süre kalmalı derhal dağıtılacak yerlere ulaştırılmalıdır" dedi.

"KURBAN ETİ KAVURMA ŞEKLİNDE TÜKETİLMELİ"

Kurban etinin mümkün olduğunca kavurma şeklinde tüketilmesi gerektiğini de söyleyen Özyaral sözlerine şöyle devam etti:

"En doğru pişirme şekli etin kendi yağıyla kavrulmasıdır. İsteğe bağlı olarak soğan, biber, domates gibi sebzeler eklenerek sotelenebilir. Etin yanında bulgur, ayran, şalgam ya da salata ile servis edilmesi hazmı kolaylaştırır. Sağlık açısından daha doğru bir tercihtir. Etin dinlendirilmeden ızgara şeklinde tüketilmesi, özellikle az pişmiş olarak yenmesi de çok doğru değil."

07 Ağu 2019 - 23:03 - Sağlık --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 5.350.772 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

izmitli41 - Her kurban bayramı öncesi bu haberi okumaktan usandım yok kurban eti şu şekilde saklanır yok bu şekilde kavurması yapılır kardeşim kurban eti fakir fukaraya dağıtılır dağıtılır kişi kendine az birşey bıraksın gerisini dağıtsın kurban bayramının sevabından faydalansın

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Ağustos 23:03

TECRÜBELİ DAMPERLİ TIR ŞOFÖRLERİ

Hereke-İzmit arasında çalıştırılacak TECRÜBELİ DAMPERLİ TIR ŞOFÖRLERİ alınacaktır. Örgüç Madencilik

Tel: 0532 688 88 29

ELEMANLAR ALINACAKTIR

SBM ÇELİK SANAYİ BÜNYESİNDE GÖREVLENDİRİLMEK ÜZERE GAZ ALTI KAYNAKÇISI YARDIMCI ELEMANLAR PERSONEL ALIMI YAPILACAKTIR KARADENİZLİLER MAH...

0533 481 02 28

GAZ ALTI KAYNAKÇILARI ARANIYOR

GAZ ALTI KAYNAKÇILARI ARANIYOR

Tel: 0532 626 83 41

ÜNİVERSAL FREZE ve TORNA OPERATÖRÜ

ÜNİVERSAL FREZE ve TORNA OPERATÖRÜ ARANIYOR MAKİNA İMALAT FİRMAMIZIN TALAŞLI İMALAT KISMINA TERCİHEN MESLEK LİSESİ MEZUNU TECRÜBELİ İN...

TEL: 0262 349 30 50

BAYAN ÖN MUHASEBE ELEMANI

BAYAN ÖN MUHASEBE ELEMANI aranıyor e-fatura bilen ofis programları kullanabilen 09:00-17:00 arası çalışma 2.800+Yemek+Yol Köseköy İstasyon Mahall...

Tel:0538 689 50 67 0536 944 62 39

DEVREN SATILIK

DEVREN SATILIK Öztalay Çay Ocağı (Fethiye Caddesi)

Tel: 0535 501 29 93

KAYNAK ELEMANI

İmalatta çalışacak kaynak elemanı aranıyor. 25/45 yaş arası, B sınıfı ehliyetli aktif araç kullanabilen, Şehir dışına montaja gitme engeli ol...

İrt Tel: 0262 3496011

ÖN MUHASEBE

ETA Programını iyi derecede kullanabilen tecrübeli BAYAN ÖN MUHASEBE ELEMANI aranıyor Başvuru Mehmet Kosoğlu

Tel: 0 532 425 32 80

BAY ELEMAN

Kombi Kazan Yetkili servisinde çalıştırılmak üzere; DENEYİMLİ BAY ELEMAN Alınacaktır Tel: 0 533 663 29 82

TORNA OPERATÖRÜ

CNC TORNA ve Üniversal TORNA OPERATÖRÜ alınacaktır. SAYES MAKİNA

Tel:0262 335 03 00