Uzmanlar, kurban etinin kesimi ve saklanması ile ilgili uyarılarda bulundu

Kurban Bayramı’na bir gün kala, uzmanlar kurban kesildikten sonra neler yapılması ve etinin nasıl saklanması konusunda vatandaşları uyardı.

Kurban Bayramına bir gün kala Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Dr. Mehmet Akif Şen, kurban kesecek olan vatandaşlara güvenli gıda tüketmeleri noktasında bazı önemli konularda uyarılarda bulundu. Kurbanların strese sokulmaması gerektiğini söyleyen Şen, “Hayvan strese girerse eti kalitesiz olur” dedi

“Hayvan kesim sırasında strese sokulmamalıdır”
Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Dr. Mehmet Akif Şen, “Kurban Bayramı gelmesi vesilesiyle dini vecibelerimizi yerine getirirken, gıda olarak evde tüketilecek olan etlerin saklanma koşulları hakkında bilgilendirmeler yapmak gerekmekte. İlk olarak hayvan kesim alanına getirilirken strese sokulmaması gerekiyor. Hayvan strese girdiği zaman eti kalitesiz oluyor. Hayvan, dövülerek getirildiği zaman, koşturularak getirildiği zaman, yere yatırılırken sert bir şekilde yere yatırılırsa strese girer ve bu da et kalitesinde sıkıntılar meydana getirir. İkinci olarak hayvan kesildiğinde et steril bir ortamdır. Steril bir besindir. Hayvanın derisi yüzülürken, iç organları çıkarılırken ete bağırsak, dışkı, toprak gibi mikroorganizmalar geçebilir. Bunlara vatandaşlar dikkat etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Hayvanı keser kesmez mutlaka askıya almak gerekiyor”
Kurban kesildikten sonra iç organların dikkatli bir şekilde çıkarılması gerektiğini belirten Şen, “İyi bir şekilde deriyi soymaları iç organları çıkarmaları gerekiyor. Aksi takdirde iç organları çıkarırken patlama delinme olduğu zaman ette mikroorganizma kontaminasyonu meydana geliyor. Bunu vatandaş suyla beraber kesim esnasında yıkadığında daha büyük mikroorganizma kontaminasyonları meydana gelebiliyor. Hayvanı keser kesmez mutlaka askıya almak gerekiyor. Mümkünse kurban yerinde askıda kesilmesi gerekiyor. Çünkü kan kesildikten sonra yüksek oranda mikroorganizma üretebilen bir ortamdır. Hızlı bir şekilde kanın vücuttan süzülmesi ile et daha kaliteli ve daha hijyenik olmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Et artı 4 santigrat derece 24 saat dolapta bekletilmeli”
Kurban etinin mümkün olduğunca kesildiği gün tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Şen, “Etin doğal yapısından kaynaklı beklemeyle sertleşmesi, olgunlaşması gibi bir olay bulunmaktadır. Et kesildiği gün doğranmaya çalışılırsa hem fire artar hem de düzgün bir şekilde et pişirilecek yemeğe göre işlenemez. Düzgün kuşbaşı yapılamaz. 1 gün 24 saat civarında ve artı 4 santigrat derecede dolapta tutulursa et daha iyi işlenebilir. Evlere normal zamandan fazla et girdiğinden dolayı vatandaşların dolapları etle doldurması vuku buluyor. Vatandaşlar etleri pişirecekleri yemeğe göre porsiyonlayıp dolaba atmaları gerekiyor. 300 gramlık 500 gramlık ambalajlarda kuşbaşı, kıyma gibi hangi ürünü kullanacaksa yemekte ona göre dolaba koyulması gerekiyor. Çünkü eti dondurduktan sonra çözündürüp fazlasını tekrar dondurup çözündüğü zaman mikroorganizmaların ette bozulma yapması meydana geliyor. Bu şekilde olan et insan sağlığına sakıncalı bir besin halini alıyor. Bunu vatandaşlarımıza öneriyoruz” dedi.

“Kıyma, soğutuculu makinelerde çekilmelidir”
Kurban etinden kıyma yaptıracak olanlara da uyarılarda bulunan Şen, “Vatandaşlar 1 gün sonra evde etini parçalara ayırırken kuşbaşı yaptığı gibi kıyma da yaptırıyor. Kıyma yaparken dikkat edilmesi gereken konular var. Kıyma evde yapılmaz. Ya bir kasaba ya da bir markete yaptırılıyor kıyma. Oralarda çekilmesi gerekiyor. Kıymayı çekerken mutlaka kasabın makinesi kontrol edilmeli. Özellikle etin kızışmasını önlemesi için soğutuculu makine olması gerekiyor. Bazı marketlerde sırf Kurban Bayramına özel kıyma makinesi çıkarıyorlar. Bunların bir özelliği olmuyor. Daha profesyonel kasaplarda soğutuculu makinelerde etin iç sıcaklığını düşüren teçhizatlar mevcut. Bunlarda çekilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

11 Eyl 2016 - 12:00 - Gündem --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 5.409.062 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


ELEMANLAR ARANIYOR

İzmit’te bulunan firmamız bünyesinde çalışacak diksiyonu düzgün, müşterilerle iletişimi kuvvetli olan, güleryüzlü BAYAN KASİYER, Fırınımızın temizl...

ELEMANLAR ARANIYOR

Şirketimiz bünyesinde çalıştırılmak üzere, *BETON MİKSER OPERATÖRLERİ aranmaktadır *BETON POMPA OPERATÖRLERİ aranmaktadır NOT: Müracaat şahsen yapı...

ELEMANLAR ARANIYOR

MH ELEKTROMEKANİK MÜHENDİSLİK şirketimizde çalışmak üzere tecrübeli ÇELİK KONSTRÜKSİYON İMALAT VE MONTAJINDA çalışacak ELEMANLAR aranmaktadır. Te...

DEVREN KİRALIK

Kartepe-Suadiye yolunda faaliyet gösteren yıkama yağlama dükkanımız 1000 m2’dir. Tel:  0536 869 32 60

YIKAMA-YAĞLAMA USTASI ARANIYOR

Kartepe'de faaliyetteki iş yerimize tır YIKAMA-YAĞLAMA USTASI aranıyor Tel:  0536 869 32 60

FRENCİ USTASI VE KALFASI ALINACAKTIR

İzmit Sanayi sitesinde ki işyerimize ağır vasıta ve binek araçlar için FRENCİ USTASI VE KALFASI alınacaktır. Tel: 0553 451 64 41

KUMLAMACI ARANIYOR

Firmamız ANIL KUMLAMA bünyesinde çalıştırılmak üzere KUMLAMACI ve kumlamada yetiştirilecek ELEMANLAR aranmaktadır.  MÜRACAT: ANIL KUMLAMA BOYA TAH.İ...

TECRÜBELİ BAY GARSON ALINACAKTIR

Gültepe Dinlenme Tesislerinde Çalışmak üzere TECRÜBELİ BAY GARSON Alınacaktır. Umuttepe yolu üzeri Tel: 0 534 360 86 21

ŞOFÖR ARANIYOR

Mobilya atölyesinde çalışacak ŞOFÖR aranıyor. Hüseyin Eren Mobilya San. Tic. Ltd. Şti. İzmit San Sit. 16. Cad. 14. Blok No: 7 Tel: 0532 671 81 36

BAY PERSONELLER ALINACAKTIR

Sunta MDF kesimi ve satışı yapan firmamıza BAY PERSONELLER alınacaktır. Yıldız Orman Ürünleri-KÖRFEZ Tel: 0532 670 66 54