Uzmanlar, kurban etinin kesimi ve saklanması ile ilgili uyarılarda bulundu

Kurban Bayramı’na bir gün kala, uzmanlar kurban kesildikten sonra neler yapılması ve etinin nasıl saklanması konusunda vatandaşları uyardı.

Kurban Bayramına bir gün kala Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Dr. Mehmet Akif Şen, kurban kesecek olan vatandaşlara güvenli gıda tüketmeleri noktasında bazı önemli konularda uyarılarda bulundu. Kurbanların strese sokulmaması gerektiğini söyleyen Şen, “Hayvan strese girerse eti kalitesiz olur” dedi

“Hayvan kesim sırasında strese sokulmamalıdır”
Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Dr. Mehmet Akif Şen, “Kurban Bayramı gelmesi vesilesiyle dini vecibelerimizi yerine getirirken, gıda olarak evde tüketilecek olan etlerin saklanma koşulları hakkında bilgilendirmeler yapmak gerekmekte. İlk olarak hayvan kesim alanına getirilirken strese sokulmaması gerekiyor. Hayvan strese girdiği zaman eti kalitesiz oluyor. Hayvan, dövülerek getirildiği zaman, koşturularak getirildiği zaman, yere yatırılırken sert bir şekilde yere yatırılırsa strese girer ve bu da et kalitesinde sıkıntılar meydana getirir. İkinci olarak hayvan kesildiğinde et steril bir ortamdır. Steril bir besindir. Hayvanın derisi yüzülürken, iç organları çıkarılırken ete bağırsak, dışkı, toprak gibi mikroorganizmalar geçebilir. Bunlara vatandaşlar dikkat etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Hayvanı keser kesmez mutlaka askıya almak gerekiyor”
Kurban kesildikten sonra iç organların dikkatli bir şekilde çıkarılması gerektiğini belirten Şen, “İyi bir şekilde deriyi soymaları iç organları çıkarmaları gerekiyor. Aksi takdirde iç organları çıkarırken patlama delinme olduğu zaman ette mikroorganizma kontaminasyonu meydana geliyor. Bunu vatandaş suyla beraber kesim esnasında yıkadığında daha büyük mikroorganizma kontaminasyonları meydana gelebiliyor. Hayvanı keser kesmez mutlaka askıya almak gerekiyor. Mümkünse kurban yerinde askıda kesilmesi gerekiyor. Çünkü kan kesildikten sonra yüksek oranda mikroorganizma üretebilen bir ortamdır. Hızlı bir şekilde kanın vücuttan süzülmesi ile et daha kaliteli ve daha hijyenik olmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Et artı 4 santigrat derece 24 saat dolapta bekletilmeli”
Kurban etinin mümkün olduğunca kesildiği gün tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Şen, “Etin doğal yapısından kaynaklı beklemeyle sertleşmesi, olgunlaşması gibi bir olay bulunmaktadır. Et kesildiği gün doğranmaya çalışılırsa hem fire artar hem de düzgün bir şekilde et pişirilecek yemeğe göre işlenemez. Düzgün kuşbaşı yapılamaz. 1 gün 24 saat civarında ve artı 4 santigrat derecede dolapta tutulursa et daha iyi işlenebilir. Evlere normal zamandan fazla et girdiğinden dolayı vatandaşların dolapları etle doldurması vuku buluyor. Vatandaşlar etleri pişirecekleri yemeğe göre porsiyonlayıp dolaba atmaları gerekiyor. 300 gramlık 500 gramlık ambalajlarda kuşbaşı, kıyma gibi hangi ürünü kullanacaksa yemekte ona göre dolaba koyulması gerekiyor. Çünkü eti dondurduktan sonra çözündürüp fazlasını tekrar dondurup çözündüğü zaman mikroorganizmaların ette bozulma yapması meydana geliyor. Bu şekilde olan et insan sağlığına sakıncalı bir besin halini alıyor. Bunu vatandaşlarımıza öneriyoruz” dedi.

“Kıyma, soğutuculu makinelerde çekilmelidir”
Kurban etinden kıyma yaptıracak olanlara da uyarılarda bulunan Şen, “Vatandaşlar 1 gün sonra evde etini parçalara ayırırken kuşbaşı yaptığı gibi kıyma da yaptırıyor. Kıyma yaparken dikkat edilmesi gereken konular var. Kıyma evde yapılmaz. Ya bir kasaba ya da bir markete yaptırılıyor kıyma. Oralarda çekilmesi gerekiyor. Kıymayı çekerken mutlaka kasabın makinesi kontrol edilmeli. Özellikle etin kızışmasını önlemesi için soğutuculu makine olması gerekiyor. Bazı marketlerde sırf Kurban Bayramına özel kıyma makinesi çıkarıyorlar. Bunların bir özelliği olmuyor. Daha profesyonel kasaplarda soğutuculu makinelerde etin iç sıcaklığını düşüren teçhizatlar mevcut. Bunlarda çekilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

11 Eyl 2016 - 12:00 - Gündem --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 6.400.784 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


ERKEK TEMİZLİK ELEMANI ARANIYOR

Akaryakıt istasyonumuz bünyesinde çalıştırılmak üzere, Başiskele ve Gölcük bölgesinde ikamet eden ERKEK TEMİZLİK ELEMANI aranmaktadır. 

Tel: 0554 811 45 75

DENTAL TOMOGRAFİ ÇEKİMİ BİLEN

DENTAL TOMOGRAFİ ÇEKİMİ bilen veya öğrenebilecek TEKNİSYEN alınacaktır. EMAİL : konrad_goruntulume@hotmail.com

İRTİBAT NO:5337779939

BAYAN YEMEK VE TEMİZLİK ELEMANI ARANIYOR

Firmamızda görevlendirilecek deneyimli BAYAN YEMEK VE TEMİZLİK ELEMANI aranıyor.

Cep:0532 508 84 08

SERVİS ŞOFÖRÜ ARANIYOR

Çenesuyu-Derince'den Gebze'ye 3 vardiya çalışacak TECRÜBELİ SERVİS ŞOFÖRÜ aranıyor. 

Tel: 0506 054 57 67

EMİRHAN EVDEN EVE NAKLİYAT

ŞOK KAMPANYA 200 TL 'den başlayan fiyatlarlaMerkez-Derince

Tel: 0533 261 45 90 - 0 262 223 41 90

TORNA VE FREZE’DEN ANLAYAN USTALAR

Eraska Makine Mühendislik’e TORNA VE FREZE’DEN ANLAYAN USTALAR alınacaktır  İzmit Sanayi Sitesi 

Tel: 0530 223 88 86 - 0537 397 71 10

TIR ŞOFÖRÜ ARANIYOR

E sınıfı ehliyetli Gölcük ve çevre ilçelerde ikamet eden TIR ŞOFÖRÜ aramaktayız 

Tel: 0533 373 27 36

MERT EVDEN EVE NAKLİYAT

TAŞINMADAN BİZİ ARAYIN MERT ASANSÖRLÜ EVDEN EVE NAKLİYAT Tek Fiyat : 750 TL

Tel: 0532 552 53 08 0262 322 23 70

BAY BAYAN VASIFSIZ ELEMANLAR ARANIYOR

MONTANAYurtiçi- yurdışı seferlerimiz için BAY BAYAN VASIFLI-VASIFSIZ ELEMANLAR alınacaktırTel: 0216 773 05 530533 317 53 900533 312 68 750533 314 10 8...

Her Türlü Çatı

HER TÜRLÜ ÇATI Kiremit Aktarma Çatı Katı Teras Kaplama, Şıngıl, Çatı Oluk Temizliği ve Çatı Temizliği İTİNA İLE YAPILIR Sinan Ünver

0535 346 87 29