Bakanlıktan 'gıda zehirlenmeleri' uyarısı

Sağlık Bakanlığı, özellikle yaz aylarında artış gösteren gıda zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak, tavsiyelerde bulundu

Sağlık Bakanlığı, özellikle yaz aylarında artış gösteren gıda zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak, tavsiyelerde bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, birçok farklı mikroorganizma, zararlı toksinler ya da kimyasalların yiyecekleri kirletip, gıda kaynaklı hastalıklara sebep olabildiği belirtildi.

Bu kapsamda, "gıda zehirlenmesi" olarak da bilinen bu hastalıklara neden olan 250'den fazla etken bulunduğu aktarılan açıklamada, gıda zehirlenmesinin sık görülen belirtilerinin bulantı, kusma, mide krampları ve ishal olduğu vurgulandı.

"Üç günü aşan şikayetlerde hastaneye başvurulmalı"

Bakanlık, vatandaşları, üç günden fazla süren ishal, ateş ve ağız kuruluğu gibi şikayetler olduğunda mutlaka hastaneye başvurulmaları konusunda uyardı.

Çoğu zaman hastaların tıbbi tedavi olmadan iyileştiği, ancak risk grubunda bulunan hamile kadınlar, küçük çocuklar ve yaşlılarda bulguların şiddetli olabildiğine işaret edilen açıklamada, bakterilerin 32 ila 43 derece sıcaklıkta daha hızlı çoğalmasından dolayı yaz aylarında yiyeceklerin hazırlanması ve güvenli bir şekilde taşınmasının zor olduğu belirtildi.

Açıklamada, tatil bölgelerinde artan nüfus, açık havada kalabalık katılımlı piknik, düğün, mevlit yemeği gibi organizasyonlar nedeniyle yaz aylarında artış gösteren gıda kaynaklı "akut bağırsak enfeksiyonları"ndan korunmak için şu öneriler sıralandı:

"Gıdalar güvenli içme suyu ile hazırlanmalıdır. Zorunlu hallerde kullanılacak su 10 dakika kaynatılmalıdır. Yemek hazırlamadan önce, yemek yemeden önce ve sonra eller yıkanmalıdır. Özellikle kırmızı et, tavuk, balık, yumurta gibi pişmemiş gıdalara temas ettikten sonra veya bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra eller sabun ve bol su ile yıkanmalıdır. Eller tek kullanımlık kağıt havlu veya temiz bir havlu ile kurulanmalıdır. Çapraz bulaşmanın engellenmesi için et, tavuk, balık gibi çiğ yiyecekler diğer gıdalara temas etmemelidir. Alışveriş sepetinde ve buzdolabında bu gıdalar diğer yiyeceklerden ayrı tutulmalıdır.

Farklı gıda maddelerini doğrarken (sebzeler ve et) her seferinde ya farklı kesme tahtaları ve bıçak kullanmalı ya da her kullanımdan önce aletler tekrar yıkanmalıdır. Gıdalar yeterince uzun süre ve yüksek ısıda pişirildiğinde gıda güvenliği sağlanmış olacaktır. Özellikle tavuk, et, balık gibi yiyecekler uygun ısıda iyice pişirildikten sonra; pişmiş yemekler ise en az 70 derece ısıda ve yenilecek miktarda ısıtılarak tüketilmelidir.

Yeni pişmiş ve tekrar ısıtılan yemekler, oda ısısında iki saatten fazla bekletilmemelidir. Dış ortam ısısı arttığında bu süre bir saat olmalıdır. Soğuk tüketilmesi gereken yiyecekler, uygun kaplarda korunmalı ve taşınmalıdır. Dondurulmuş gıdalar oda ısısında bekletilerek değil buzdolabında çözdürülmelidir. Dondurulmuş gıdalar çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır."

20 Tem 2019 - 15:57 - Sağlık --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 5.417.819 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Gıda müh orhan - Marketlwrden aldığınız et süt tavuk ve buna benzer ürünleri dolaptan çıksa dahi 2-3 saat dışarda gezdirmeyin vatandaşımız en çok hatayı bunda yapıyor kasaptan et tavuk alıyor 4-5 saat dışarda geziyor 2 ncisi et tam soğumadan dolaba koymayın buda sakıncalı İyi günler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Temmuz 15:57

ŞOFÖRLER ARANIYOR

Oto kurtarıcı araçlarda çalışacak, en az C sınıfı ehliyetli ŞOFÖRLER aranıyor. (Tercihen İzmit'te ikamet edenler)

Tel: 0262 323 77 00

KAMYON ŞOFÖRÜ

DAMPERLİ KAMYONLARDA TECRÜBELİ ŞOFÖRLER aranıyor Köseköy-Uzunçiftlik-Sarımeşe-Alikahya bölgelerindekiler tercih edilir

Tel: 0507 541 43 08 0507 945 35 75

ÖN MUHASEBE VE POMPACI

MERCEDES ÖZEL SERVİSİMİZDE çalışmak üzere ÖN MUHASEBE elemanı ve AKARYAKIT istasyonumuzda çalışacak ÖN SAHA ELEMANI (pompacı) aranmaktadır.

İrtibat Tlf: 0532 572 73 41

KURABİYE USTASI ARANIYOR

İzmit Sanayi’de bulunan Gıda Üretim Tesisimizde görevlendirilmek üzere Tatlı & Tuzlu Kurabiye Ustası pozisyonunda arayışımız bulunmaktadır. Genel N...

İ.K İletişim :0533 385 95 19

IZGARAUSTASI

IZGARA USTASI ARANMAKTADIR 30 yaşını aşmamış ızgara ustası aranmaktadır....

+90 538 551 35 41

TORNA VE FREZE USTASI

TORNA VE FREZE USTASI alınacaktır. Genç ustalar alınacaktır.

Tel:0542 316 58 96 SÖZER MAKİNA

DENEYİMLİ BAY ELEMAN

Kombi Kazan Yetkili servisinde çalıştırılmak üzere; DENEYİMLİ BAY ELEMAN Alınacaktır

Tel: 0 533 663 29 82

EMİRHAN NAKLİYAT

EMİRHAN EVDEN EVE NAKLİYAT ŞOK KAMPANYA 200 TL 'den başlayan fiyatlarla Merkez-Derince

Tel: 0533 261 45 90 0 262 223 41 90

oto elektrik ustası

Firmamıza OTO ELEKTRİK USTASI aranıyor Trend Hidrolik Mekanik

Tel: 0543 438 46 62

EMİRHAN NAKLİYAT

EMİRHAN EVDEN EVE NAKLİYAT ŞOK KAMPANYA 200 TL 'den başlayan fiyatlarla Merkez-Derince

Tel: 0533 261 45 90 0 262 223 41 90