Kıyma ve kırmızı ette hileye dikkat

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, yüzde yüz dana eti adı altında satılan kıyma ve sucuk gibi ürünlere merdiven altı üreticiler tarafından sakatat ve kanatlı hayvan eti karıştırıldığını, kırmızı ette ise tartıda ağır basması için şırıngayla su enjekte edildiğini belirterek, yapılan hilelere karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, "Yasamız gereği, kıyma, sucuk, salam ve sosis üretildiğinde önceden dana etinin içerisine yüzdelerini belirtmek kaydıyla kanatlı hayvan eti karıştırılabiliyordu. Fakat son çıkan yasayla birlikte dana sucuğu yapıyorsanız içinde sadece dana eti olmak zorundadır. Maliyeti düşürmek isteyenler içine at eti, sakatat, kanatlı hayvan eti koyabiliyorlar. Bunlar tamamen taklit tağşiş olarak geçiyor. Bunları önlemenin yolu cezaların kat kat artırılması. Tarım ve Orman Müdürü çalışma yürüttüklerini söyledi. Bu hilelere bakarak değil ancak analiz yaparak anlayabiliriz. Genellikle gözle anlaşılmaz. Bilinen, güvenilen firmalardan alışveriş yapmak gerekiyor. Etiket okumak da önemli. Bu taklit ürünleri yapanların çoğu merdiven altı işletmelerdir. Etiket üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın vermiş olduğu işletme kayıt ve onay numarasının olması gerekiyor. Numara yoksa Alo 174'ü arayıp, mutlaka bir ihbarda bulunmak gerekiyor. Taklit ve tağşiş ürünlerin içine koyulan ürün önemli. Dana eti içerisine tavuk veya hindi koyulabiliyor. Ürünlerde bir bozukluk yoksa sağlığa zarar vermez. Fakat kullanılan hayvanların eti uygun koşullarda saklanmamışsa gıda güvenliğini sıkıntıya sokar. At ve eşek gibi hayvanların ürünleri kıymaların içine koyuluyorsa mikrobiyolojik ve ekonomik açıdan sıkıntı yaratır" dedi.

'MAHALLE KASAPLARINDAN ALIŞVERİŞ YAPSINLAR'

Buca Şirinyer'de kasaplık yapan Ahmet Karakurt ise vatandaşları uyararak, "Şu an sektörde insanlar ucuz et mal etmek için hilelere başvuruyor. Genelde dana kıymaya tavuk taşlığı ve sakatat karıştırılıyor. Biz iyi sınıf danaları keserek, müşterilere iyi hizmet vermeye çalışıyoruz. Güven vermek çok önemli. Kalitesiz ürün derdinde olan kişiler de yok olmaya mahkumlar. Devamlı denetlemelere takılıyorlar. Vatandaşımız mahalle kasaplarından, güvendikleri yerlerden alışveriş yapmalı. Gel geç, ayak altı ürün satan kişilerden et almasınlar. Karışım olan kıymalar daha çabuk bozuluyor, rengi daha mat oluyor. Lezzeti olmuyor. Etleri karıştırdıklarında baharatla açığı kapatıyorlar, buradan da yüzde yüz dana olmadığı anlaşılabilir" diye konuştu.

'HİLELİ KIYMA KOYU RENK OLUR VE DAĞILIR'

Çamdibi semtinde et ürünleri satan Yasin Akbıyık, "Dana etinden yapılan kıyma daha pembe ve açık renkte gözüküyor. Sakatat ve tavuğun taşlığıyla yapılan kıyma ise daha koyu renktedir ve lezzeti çok farklıdır. Hileli kıymayı ancak evde köfte yapıldığı zaman anlayabilirsiniz. Kıyma çabuk dağılır. Bonfilede ise ete su enjekte ediyorlar. Vatandaşlar dondurulmuş olan bu ürünleri evde ancak kuşbaşı yapıp yemeğin içine koyduklarında, kandırıldıklarını etin gereğinden fazla suyunu salmasıyla anlarlar. Etin rengi kararır. Ağırlığını yüzde 30, yüzde 20 artırırlar. 1 kilogram olduğunu sandığınız et aslında 850 gramdır. Maliyet olarak 60 TL olan bir ürün size 45 TL'ye satılır, fakat ürün aslında normal bir kasaptan alacağınız 30 TL'lik bir etle eş değerdir. Vatandaşlarımız bu konularda dikkatli olmalı" şeklinde konuştu.

07 Tem 2020 - 09:03 - Gündem --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 5.563.774 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

Kamil - özellikle zincir marketlerde 400-500 gram paketler içinde ped koyuyorlar suyu tutsun diye enaz 100 gram kiloda haksız kazanç elde ediyorlar ucuz diye alıyorsun kasaptan pahalıya geliyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Temmuz 15:33
02

Mustafa - Ucuza gel ucuza alış 10 para satış 8 para ..!

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 07 Temmuz 10:07
01

Asil Türk Millet - Türküm, Doğruyum, Çalışkanım.....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Temmuz 09:30

GARSON ve KOMİ

Şirketimizde çalıştırılmak üzere , GARSON ve KOMİ alınacaktır. BAŞOL ET GIDA ÜRÜN.SAN.ve TİC.LTD.ŞTİ

İLETİŞİM : 0 533 348 88 71

BAYAN KASİYER

Şirketimizde çalıştırılmak üzere , Bayan KASİYER personel alınacaktır. BAŞOL ET GIDA ÜRÜN.SAN.ve TİC.LTD.ŞTİ

İLETİŞİM : 0 536 670 20 02

CAM PERSONELİ USTALARI

Kocaeli Kartepe Bölgesi'nde faaliyet gösteren fabrikamıza ALÜMİNYUM- SİNEKLİK- PANJUR- KATLANIR CAM CAM PERSONELİ USTALARI aranmaktadır. 3.500...

Tel: 0535 574 41 90

VASIFLI /VASIFSIZ ELEMANLAR

ELEMAN ARANIYOR MDF PROFİL İMALATINDA ÇALIŞTIRILMAK ÜZERE VASIFLI /VASIFSIZ ELEMANLAR ALINACAKTIR MÜRACAATLAR ŞAHSEN AŞAĞIDA BELİRTİLEN ADRESE Y...

MOBİLYA USTALARI ve CİLACILAR

Deneyimli MOBİLYA USTALARI ve CİLACILARI aranıyor. EREN MOBİLYA

Tel: 0532 671 81 36

AİLE ARANIYOR

BESİ ÇİFTLİĞİNDE ÇALIŞACAK AİLE alınacaktır Çiftlik otomatik sistem Ev mevcuttur Elektrik Su Isınma bize aittir. SSK mevcuttur

Tel: 0538 953 46 07

SERVİS ŞOFÖRÜ

Bekirdere- Yenişehir- Yahyakaptan-Yuvam bölgelerinden 16+1 minübüsle Gebze tarafına 3 vardiya servis çekebilecek emekli SERVİS ŞOFÖRÜ aranmaktadır. K...

Tel: 0532 644 34 63 - 0543 412 30 35

Elemanlar Alınacaktır

Garnitur Kafe Restauranta TECRÜBELİ *GARSON *BARİSTA *BAYAN TEMİZLİK ELEMANI alınacaktır

Tel: 0544 374 88 11

YIKAMA ELEMANLARI

Derince'deki Oto Yıkamaya parttime ve fulltime çalışabilecek YIKAMA ELEMANLARI alınacaktır

Tel: 0530 466 31 46

KAHVEHANEYE ELEMAN

Kahvehanede çalışacak tecrübeli ELEMAN alınacaktır. Yeşilova Mah. SALON EFSANE

Tel: 0542 617 34 14