Bilim Kurulu üyesinden restoranlar için 'erken' uyarısı

Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "yeme içme sektöründe normalleşme için erken" uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele sürecinde, restoran, kafe gibi işletmelerin şubat ayı sonrasında hastalık seyrine bakılarak açılmasının, buralara girişte Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasının zorunlu hale getirilmesinin salgın güvenliği açısından daha uygun olduğunu söyledi.

Kayıpmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, salgının tüm dünyada hala etkin bir şekilde devam ettiğinin altını çizdi.

Salgının kontrol altına alınabilmesi için birçok tedbirin hayata geçirildiğini hatırlatan Kayıpmaz, Türkiye'de de sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığını ve özellikle restoran, kafe gibi işletmelerin bir süredir paket ya da eve servis şeklinde hizmet verdiğini anımsattı.

Kayıpmaz, tedbirler kapsamında alışveriş merkezlerine girmeden önce kişinin HES kodunun kontrol edilmesiyle riskli bir durum olup olmadığının anlaşılabildiğini belirterek, bunun kişisel hakların sınırlanması değil, toplum sağlığının korunması için yapıldığını vurguladı.

Kurallara uygun şekilde hizmet veren güzellik salonları ve kuaförlerdeki faaliyetleri de değerlendiren Kayıpmaz, şöyle konuştu:

"Benim bir işletmem olsa mutlaka HES kodunu sorgularım. Çünkü, işletmeye gelen bir kişi karantinada kalması gereken bir kişi olabilir. Bunu anlayamazsınız, kapıda ölçülen ateş bir yere kadar bilgi verir. İşletmeler, bu sorumlulukla hareket etmeli. Bu, çalışanları ve müşterileri korumak içindir. Zorunlu kurala bağlı olmaksızın işletmeler bunu yaparsa kendilerinin ve çalışanlarının sağlıklarını da korumuş olurlar. İşletme sahiplerine HES kodu uygulamasını kullanmaları çağrısında bulunmuştum."

Alınan tedbirlerle eylül ayı sonrasında artış gösteren hastalık seyrinde önemli düşüş elde edildiğini aktaran Kayıpmaz, salgında başarının ancak ve ancak tedbirlere tam uyumla mümkün olabileceğini söyledi.

"ŞU ANDA LOKANTA, KAFE, PASTANE SAHİBİ ESNAFIMIZ ZOR DURUMDA AMA..."

Yeme içme sektöründeki işletmelerin belirlenen kurallar dahilinde hizmet verdiğini belirten Kayıpmaz, Salgında Çalışma Rehberi'nde sektörün alacağı tedbirlere ilişkin her türlü bilginin tüm detaylarıyla yer aldığını kaydetti. Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu noktada bir sıkıntı haziran ayında normale geçiş aşamasında yaşandı. Olması gerekenden daha fazla sayıda müşterinin işletmelere alındığını gördük, bu sıkıntı yarattı. Şu anda biliyoruz ki özellikle lokanta, kafe, pastane sahibi esnafımız, zor durumda. Çünkü, milyonlarca kişi buralardan ekmek yiyor ama bu yeme içme sektöründe maskeler inmek durumunda olduğu için riskli bir alan. Ondan dolayı, yeme içme sektöründe normale dönüş aşamasında seyrek kapasiteli kullanım gündeme gelebilir. Kapasitenin belli bir miktarına kadar müşterinin alınmasına izin verilebilir, kapıda HES kodu zorunlu hale gelebilir."

"ŞU SÜRECİ NE KADAR BAŞARIYLA ATLATIRSAK İLKBAHAR VE YAZA O KADAR RAHAT GİRERİZ"

Türkiye'de şu anda yeni vaka sayısında önemli bir düşüş elde edildiğini ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Kayıpmaz, kış aylarının ortasında bulunulmasının da hastalık açısından bir risk taşıdığına işaret etti. Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, şunları söyledi:

"Biz gerçekten şu süreci ne kadar başarıyla atlatırsak önümüzdeki ilkbahar ve yaza o kadar rahat gireriz. İlkbahar ve yaz ayları, turizmin açıldığı, insanların dışarıda daha çok vakit geçirdiği dönemdir. Biz eğer bu noktada burada bir süre daha sabredebilirsek, vaka sayılarını azaltarak salgını kontrol altına alabilirsek, yaz aylarında rahatlamamız o nedenli kolay olur.

Kişisel kanaatim, bu tür yerlerin açılması için bir süre daha beklememiz yönünde. Son kararı verecek olan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'dir. Şubat ayını en azından bekleyerek geçirmek de fayda var. Çünkü, bir yandan mutasyon tehlikesi kapımızda, bir yandan kış aylarındayız, kapalı ortamlarda vakit geçiriliyor ve buralar kötü havalandırılabiliyor. Bundan dolayı en azından şubat ayını geçirip, şubat sonrası vakalarını görmemiz lazım. Ondan sonra da açılacaksa bile Salgında Çalışma Yönetimi Rehberi uyarınca, belki HES kodları devreye alınarak açılması daha güvenli olur."

İşletmelerin şu anda kapalı olmadığını, paket servis yapabildiğini dile getiren Kayıpmaz, bu işletmelerdeki oturma yerlerine ilişkin daha sonra belirli limitler içinde bir uygulama yapılamasının söz konusu olabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Bizim de arzumuz bunun en kısa zamanda olması ama kış ayları tehlikeli bir dönem. Biraz daha gözleme ihtiyaç var. Bu da bir aydan biraz daha fazla zaman istiyor. Mart ayında bunların gündeme gelmesi yerinde olacaktır." diye konuştu.

24 Oca 2021 - 15:31 - Sağlık --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 6.081.394 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

06

95 evler - Hani korona soğukta bulaşır sıcakta ölürdü kayak merkezleri hepsi açık yüzde yüzü dolu siz milleti salak sanın

Yanıtla . 4Beğen . 0Beğenme 25 Ocak 00:11
05

Volkan KARAYEL - Sayın Hocamız, kar tatili yapılan oteller ve onların kafeleri ile ilgili de fikir beyan etmek ister mi acaba ??????

Yanıtla . 4Beğen . 0Beğenme 24 Ocak 23:40
04

Esnaf - ESNAF KALDIYSA DÜKKAN KALDIYSA AÇARLAR SN : BİLİM KURULU

BATAN BATANA

SİZE HERŞEY GÜNLÜK GÜNEŞLİK

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 24 Ocak 23:15
03

Kamil vatandaş - internet kafe nargile cafe gibi kalabalık ve hava akımı olmayanlar acılmasın yada sınırlama gelsın sahilde kafeler kapalı ama sandalyeyı atan istedıgını yapıyor

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 24 Ocak 17:56
02

Hidir - Onlarda ekmek yiyo tm ama bu kahvede kumar oynatan gibi arada çürük elma çok adam oturuyo cay sigara bide ben burdayım resim paylaşıp saatlerce oturuyo

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 24 Ocak 17:25
01

KNG - Bilim uyeleri zengin tabi umurlarında olmaz esnaf ne yapsın nasıl para kazansın hırsızlık mı yapsın

Yanıtla . 1Beğen . 1Beğenme 24 Ocak 17:24

YIKAMA- YAĞLAMA ve KUAFÖR

YIKAMA- YAĞLAMA ve KUAFÖR Kartepe'de faaliyetteki iş yerimize tır yıkama-yağlama ve oto kuaförü aranıyor Tel:  0536 869 32 60

AĞIR VASITA ŞOFÖRÜ ARANIYOR

Tecrübeli AĞIR VASITA ŞOFÖRÜ aranıyor. Tel: 0543 552 74 77

ZİRAAT TEKNİKERİ VE BİYOSİDAL BELGESİ OLAN ELEMANLAR ALINACAKTIR

Mert İlaçlama Firmasında Çalıştırılmak Üzere; ZİRAAT TEKNİKERİ ve BİYOSİDAL BELGESİ OLAN ELEMANLAR alınacaktır. Tel: 0533 305 11 01

DEVREN SATILIK ÇAY OCAĞI

Gölcük Çarşı Merkez'de Tel: 0552 861 73 03 - 0535 422 99 45

EMİRHAN EVDEN EVE NAKLİYAT

ŞOK KAMPANYA 200 TL 'den başlayan fiyatlarlaMerkez-DerinceTel: 0533 261 45 900 262 223 41 90

TIR ŞOFÖRÜ ARANIYOR

Başiskele' de fabrika içinde çalışacak TECRÜBELİ TIR ŞOFÖRÜ aranıyor. Genç Emeklide olabilir. Tel: 0533 556 58 78

KUMLAMACI ARANIYOR

Firmamız ANIL KUMLAMA bünyesinde çalıştırılmak üzere KUMLAMACI ve kumlamada yetiştirilecek elemanlar aranmaktadır.  MÜRACAT: ANIL KUMLAMA BOYA TAH.İŞL...

İMALAT USTALARI VE YARDIMCILAR ALINACAKTIR

LPG tanker imalatında çalışacak İMALAT USTALARI VE YARDIMCILAR alınacaktır. Harsan Tanker Treyler Sanayi Mah. Meşale Sok. No : 17 İzmit 0262 335 50...

ORKA GROSS MARKET ELEMANLAR ARIYOR

ORKA GROSS MARKETBünyemizde çalışacak KASİYER- REYON GÖREVLİSİ- SEKRETER- MANAV- MUHASEBE- DEPO SEVKİYAT ELEMANI ve GRAFİKER ELEMAN alınacaktırTel: 05...

DEVREN KİRALIK/SATILIK

Lokanta ve Restoran 430 m2 - 1,5 kat  Şehrin en nezih semtinde Tel: 0532 364 05 83