Geleneksel yöntemlerle ürettikleri yoğurt 63 yıldır sofralara lezzet katıyor

Körfez'de dedeleri ve babalarının amcası tarafından 63 yıl önce kurulan yoğurthaneyi devralan Mızrak kardeşler, nohut mayası ve geleneksel yöntemle ürettikleri yoğurtları ilk günkü lezzetiyle sofralara ulaştırıyor. 

Türkiye'de bir zamanlar hemen her semtte olan yoğurthanelerin sayısı yıllar geçtikçe azalsa da geleneksel yöntemlerle yoğurt üretimi sürdürülüyor.

Bu geleneği devam ettirenlerden biri de dedeleri ve babalarının amcası tarafından 1958 yılında Körfez ilçesinde kurulan yoğurthaneyi babalarından devralarak işleten Yücel (40) ve Celil Mızrak (34) kardeşler. 

Nohuttan elde edilen "kara maya" dedikleri doğal mayayı, elle tek tek satışa sunacakları ambalajlarda sütle buluşturarak fermente eden kardeşler, günde 1 ton geleneksel yöntemle ürettikleri lezzetli yoğurtları sofralara taşıyor.

Koruyucu ve katkı maddesi kullanılmadığı için yaklaşık bir haftada ekşiyen ve 10 gün içinde tüketilmesi gereken yoğurdu 2018'e kadar ilçe dışına gönderemeyen firma, Körfez Ticaret Odasının "Yerel Ticareti Kalkındırma Projesi" kapsamında aldığı destekle artık ürünleri kentin tüm ilçeleri ve İstanbul'un Anadolu yakasına ulaştırıyor.

Yoğurthanede ürettikleri kefir, yayık ayran ve yoğurtları depoda hiç bekletmeden satışa sunan kardeşler, bu ürünlerin asırlar boyunca sofraları lezzetlendirmesini istiyor.

"Günlük yaklaşık 1 ton yoğurt üretiyoruz"

İşletmeci Celil Mızrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 yıldır üçüncü kuşak olarak ağabeyiyle yoğurthaneyi işlettiğini, aynı usul ve geleneksel yöntemlerle yarım asrı aşkın süredir yoğurt ürettiklerini söyledi.

Türkiye'de bir zamanlar çok yaygın olan yoğurthanelerin azaldığına dikkati çeken Mızrak, "Seneler geçtikçe yoğurthane kavramı ortadan kalktı. Bizim gibi üretim yapan çok az sayıda yoğurthane kalmıştır." dedi.

Mızrak, 2018'de Körfez Ticaret Odasının Yerel Ticareti Kalkındırma Projesi kapsamında ürünleri Körfez'in dışına çıkarma imkanı bulduklarını ifade ederek, "Bu sayede Kocaeli'nin tüm ilçelerine ürünlerimizi sevk ederek İstanbul Anadolu yakasına kadar pazar ağımızı genişlettik. Günlük yaklaşık 1 ton yoğurt üretiyoruz. Yoğurtları tek tek elle mayalayarak, depomuzda hiç bekletmeden satışa sunuyoruz." dedi. 

Yoğurthanede kefir, yayık ayran gibi 5-6 ürün çıkardıklarını dile getiren Mızrak, bu ürünlerde kullanılan sütlerin 40 yılı aşkın süredir aynı köy ve üreticilerden toplanıp günlük işlendiğini anlattı.

"Babaanne yoğurdu zannedenler var"

Mızrak, koruyucu ve katkı maddesi kullanmadıkları için yoğurtlarının yaklaşık bir haftada ekşimeye başladığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Ekşime aslında içinde bakteri sayısının artmasıyla alakalı, insan sağlığı için daha faydalı. Raf ömrümüz fazla olmadığı için İstanbul'un Avrupa yakası hariç Kocaeli dışına çıkamadık. Dağıtım yerlerine bir haftada tüketilebilecek şekilde ulaştırıyoruz. Müşterilerden olumlu tepkiler alıyoruz, özellikle ekşimesi konusunda olumlu tepkiler geliyor. 'Babaannemin evde mayaladığı yoğurt gibi, aynı o tadı alıyorum.' diyenler var."

Yoğurdun gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini dile getiren Celil Mızrak, "Geleneksel yöntemlerle 60 yıl önceki mayalama sistemimizle üretim yapıyoruz. Mayasını nohuttan üretip yapıyoruz. Evde yoğurt yapmak isteyen de yoğurdumuzu maya olarak kullanabilir. Bir yoğurt ne kadar kısa sürede ekşiyorsa ve o yoğurdu ne kadar çok ekşi olarak tüketiyorsak aslında doğal antibiyotik tüketmiş oluyoruz. Ekşiyen yoğurt, bozuk yoğurt değildir. Ekşiyen yoğurt, içinde hayat olan, insanın hayatına hayat katacak bakteri ve besin değerlerine sahiptir." ifadelerini kullandı. 

Mızrak, kısa raf ömrünü uzatıp yurt geneline yayılmak yerine lezzetlerini muhafaza ederek butik imalata devam etmeyi, geleneksel yoğurdun tadının bu şekilde kalmasını arzuladıklarını sözlerine ekledi.

29 Oca 2021 - 12:58 - Gündem --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 6.061.362 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

09

Bilmeden Yorum Yapma - 38 senedir taniyorum ve çok güzel bir yoğurtlari var her hafta 1 tane kiloluk alırım çok memnunum tavsiye ederim bilmeyen arkadaşlara boş yorum yapanlara duyurulur

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 30 Ocak 22:08
07

B.işeri - 33 yaşındayım kendimi bildim bileli ev yoğurdu harici yoğurt yemedim yiyemedim. Taki covid19 hayatımıza girene dek ve bu yoğurdu keşif ettikten sonra hayatımıza girdi ve bir daha çıkmaz. Herkese tavsiye ediyorum gerçek doğal ev yoğurdu...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 30 Ocak 16:26
06

Ev Hanımı - Bizim bölgede böyle bir işletme olduğu icin bence çok şanslıyız sadece yoğurt değil tereyağı,ayran,penir gibi süt ürünlerinide günlük sütten kendileri yapiyor.Bence kesinlikle denenelisiniz.

Yanıtla . 2Beğen . 0Beğenme 30 Ocak 01:30
08

Kadıköy - @Ev Hanımı 06 nolu yoruma cevabı: Adres ve telefonunu verebilirmisiniz yoğurt ve diğer ürünlerden almak istiyorum

Yanıtla . 1Beğen . 3Beğenme 30 Ocak 18:17
05

Fatih - Bu yoğurdu tattıktan sonra evde yoğurt mayalamayı bıkraktık.bence denemelisiniz

Yanıtla . 2Beğen . 1Beğenme 29 Ocak 21:51
04

Avukat - Günkay marketlerinde gördüm ilk. Annemin ev yoğurdu lezzeti vardı. Araştırdım, üretim tesislerini buldum. Çok nezih ve temiz insanlar. Gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Allah yollarını açık etsin.

Yanıtla . 3Beğen . 0Beğenme 29 Ocak 21:33
02

izmitli41 - Ne isim var ne marka nasıl 63 yıllık yoğurt ben anlayamadım anlayan varsa açıklasın

Yanıtla . 5Beğen . 3Beğenme 29 Ocak 15:33
01

... - sokakta da ayakta galoş ,imalathanede de ayakta galoş,ne anlamı kaldı galoşun?

Yanıtla . 3Beğen . 4Beğenme 29 Ocak 13:45

ORKA GROSS MARKET ELEMANLAR ARIYOR

ORKA GROSS MARKETBünyemizde çalışacak KASİYER- REYON GÖREVLİSİ- SEKRETER- MANAV- MUHASEBE- DEPO SEVKİYAT ELEMANI ve GRAFİKER ELEMAN alınacaktırTel: 05...

ATOMİC MUTFAK BANYO PERSONELLER ARIYOR

ATOMİC MUTFAK BANYO Derince Mobilya Fabrikamızda çalışacak Sanat okulu mobilya bölümü mezunu araç kullanabilen askerliğini yapmış bilgisayar kullanabi...

BAY-BAYAN ELEMAN ALINACAKTIR

İzmit Merkez unlu mamüller Mağazamızda görevlendirilmek üzere; 30 Yaş üstü BAY-BAYAN ELEMAN alınacaktır Tel:0262 311 64 75 - 0 532 691 46 28

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

Ev yemeği ve temizlik işlerinde tecrübeli BAYAN ELEMAN aranıyor.  Ücret dolgundur. Tel: 0535 668 68 16

DEVREN KİRALIK/SATILIK

Lokanta ve Restoran 430 m2 - 1,5 kat  Şehrin en nezih semtinde Tel: 0532 364 05 83

DAMPERLİ TIR ŞÖFÖRÜ ARANIYOR

2.700 TL Sabit, Sefer 20 TL Günlük 5-6 sefer oluyor. Yatacak Yer Mevcut Her cuma avans veriliyor.  Gebze-İzmit Tel: 0 532 423 45 14

BORÇEL MÜHENDİSLİK ELEMANLAR ARIYOR

BORÇEL MÜHENDİSLİK LTD.ŞTİ Mekanik tesisat sektöründe faaliyet gösteren firmamıza taahhüt ve mekanik bakım işlerinde çalışacak Fabrikalarda çalışma...

EKMEK HAMUR USTALARI ALINACAKTIR

Ayköşe Unlu Mamullerde çalışacak PİŞİRİCİLER, EKMEK HAMUR USTALARI ve YARDIMCILARI alınacaktır.  Tel: 0532 252 30 55

USTALAR ARANIYOR

Mutfak dolabı imalatından ve montajından anlayan USTALAR ARANIYOR Metretül hesabı çalışabilir.4.000 TL Maaş+ SGK+ Servis+ Yemek Uzuntarla- Kartepe ...

PERSONELLER ALINACAKTIR

PERSONELLER ALINACAKTIRİnşaat sktöründe su izolasyonu, beton delme, kesme, kırma ve güçlendirme işlerinde çalıştırılmak üzere USTA- USTA YARDIMCILARI...