Kandıralı çiftçi tohumu buldu, yeniden üretti

Enerji küpü olarak da bilinen şeker kamışı, ülkemizde yıllar önce üretilirdi. Dünyada üretilen şekerin yüzde 70’i şeker kamışından üretiliyor. Ancak Avrupa ülkeleri ile biz, şekeri pancardan üretiyoruz. Tropik bölgelerde ise şeker kamışı üzerinden şeker elde ediliyor ve daha ucuza mal oluyor.

Kandıra'da yaşayan Kadir Doğan, 10 yıldır şeker kamışı yetiştiriyor. Geleneksel yollardan yaptığı şeker kamışı pekmezi de yok satıyor. Şeker kamışının çocukluğunda yetiştirildiğini, o dönemlerde kamışın çifte koşulan hayvanlarla döndürülen mengenelerde sıkıldığını anlatan Doğan, “70’li yıllarda traktörün tarıma girmesiyle ve öküz kalmayınca mengeneler de kenara atıldı ve şeker kamışı unutuldu. Bunun sonucunda da çiftçiler, şeker kamışı üretimini bırakmak zorunda kaldı.” dedi.

TÜRKİYE’NİN HER YERİNE ÜCRETSİZ TOHUM

“Geleneklerimizden vazgeçemeyiz. Şeker kamışı bizim eski bir kültürümüz” diyen Doğan, yıllar sonra şeker kamışını tekrar üretmeye karar verdi. Tohum bulma hikâyeleri ise şöyle: “Çok aradım, eski Kandıra Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Güzel, bir bağ getirdi ama toprak olmuştu. 500 metrekare alana saçtım ve 3 kök çıktı. Bu 3 kök, sonraki sene tarla oldu. Bunu yaygınlaştırdık ve bugün Kandıra'nın pek çok yerinde yeniden ekiliyor.” Türkiye’nin birçok il ve ilçelerine de ücretsiz olarak şeker kamışı tohumu gönderdiklerini belirten Doğan, tanıtımı, sosyal medya ve ilçenin tek radyosu Kandıra Batı FM’den yapıyor. Doğan, şeker kamışı tohumunun ilkbaharda toprağa atıldığını, eylül ayında hasadın başladığını belirterek, "Çok bakım istemiyor. Eğer çok kurak giderse bir kez sulamak yetiyor.” diyor.

100 KİLO KAMIŞTAN 12 KİLO PEKMEZ 

Doğan, sadece şeker kamışı yetiştirmiyor, şeker kamışından geleneksel yöntemlerle doğal pekmez de yapıyor. Hasadın oldukça zor olduğunu vurgulayan Doğan, "Kamışı orakla kesiyoruz, kabuğunu temizliyoruz. 2-3 gün bekletildikten sonra mengenede sıkılıyor. Yine sıkma makinesini Özgür Kaya ustamızla el birliği yaparak sanayide yaptırdım. Bu makinede suyu alındıktan sonra kaynatma işlemi yapılıyor. Süresi 8 ila 10 saat arası değişiyor." diye konuştu. Kadir Doğan, 100 kilogram şeker kamışı suyundan 11-12 kilogram pekmez çıktığını dile getirerek, "Pekmezin kilogramını 100 liradan satıyoruz ama talebe yetişemiyoruz. Türkiye'nin her yerinden müşterimiz var." dedi. Pekmezin genellikle kahvaltıda tüketildiğini aktaran Doğan, organik olduğundan birçok kişinin şifa için aldığını da sözlerine ekledi.

50 YIL ÖNCEKİ GELENEĞİMİZ

Doğan, Kandıra Kaymakamı, Belediye Başkanı, İlçe Tarım Müdürü’nün katıldığı bir de tanıtım yemeği düzenledi. Doğan’a göre ulus devletleri ayakta tutan toplumların en büyük güçleri dilleri, dinleri, kültür ve gelenekleridir. Şeker kamışı pekmezi de 50 yıl önceki geleneklerimizden. Doğan şöyle devam ediyor: “Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’ndan hemen sonra Sakarya’dan başlayarak Erzurum’a kadar şeker fabrikaları kurdurmuştur ve bu fabrikaların Anadolu için stratejik önem taşıdığını belirtmiştir, daha sonraki yıllarda fabrikaların yapımına devam edilmiştir. Gönül çok şey istiyor, dünyanın en iyi şekeri, şeker kamışı şekeridir. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz talep etse de gıda organize sanayimize şeker fabrikalarını yeniden kurabilsek. Hayali kuruluyorsa inşallah gelecekte o da olur.” diyor.

DOĞU’NUN EN ESKİ TATLISI

Şeker kamışı, uzun bir yetiştirme geçmişine sahip yıllık bir tahıl bitkisi. Afrika ve bazı Asya ülkelerinde tek şeker üretimi kaynağı. Hindistan bu bitkinin atalarının evi olarak kabul edilir. Ham şeker kamışı nadiren kullanılır, sadece doğal bir sakız çiğnemek istiyorsanız. Ancak çoğu durumda, şeker üretimi için hammadde olarak kullanılır. Kahverengi şeker kamışı, daha doğal bir ürün olarak kabul edilir. Kristalimsi tatlı taneler, tesisten çok seviyeli işlemlerle elde edilir. Kamış şekeri, Doğu’nun en eski tatlılarından biri olarak kabul edilir. Esmer şeker kamışı beyin ve karaciğer aktivitesi için faydalıdır ve genel olarak enerji dalgalanmasına katkıda bulunur. Bu şeker, bitki liflerinin içeriği nedeniyle daha az zararlı olarak kabul edilir. Kamış şekeri, kolay sindirilebilir karbonhidratların kaynağıdır. İçerisinde barındırdığı demir mineralleri sayesinde iyi bir kan yapıcıdır. Kan dolaşımını rahatlatır. Çocukların kemik ve diş gelişimi üzerinde etkilidir. Menopoz döneminde kadınların tüketmesi önerilir. Hamilelikte çok faydalıdır. Karaciğeri destekler, sarılığa karşı koruyucudur. Vücudun Ph dengesini korur. İyi bir antioksidandır. Migren ataklarını önlemeye yardımcı olur.

21 Eki 2021 - 09:12 - Ekonomi --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 6.277.696 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

09

Namık - Ekse nolacak mazot gübre olmuş bi milyon ..para mı kazanabilecek sanki

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 24 Ekim 18:21
08

İsmail Çavuş - Sakarya nın Akyazı köylerinde yıllardır ekiyoruz ama 100₺ satamıyoruz

Yanıtla . 1Beğen . 1Beğenme 23 Ekim 13:07
06

Hüseyin Kemal Bozyiğit - Gerçekten yerli ve milli tarımın desteklenmesi, Türk Milletinin geleceği için çok önemlidir. Yerli tohumlar, bilimsel araştırmalara dayalı olarak ıslah edilmesi ve çiftçilere ücretsiz veya çok uygun fiyata temin edilmesi, Devleti yönetenlerin öncelikli görevidir.

Yanıtla . 2Beğen . 0Beğenme 22 Ekim 14:15
05

Hüseyin Kemal Bozyiğit - Şeker hastalığından muzdarip insanlar, şeker yememelidir. Ancak şeker kamışı pekmezi dahil olmak üzere diyabet hastaları, toplam olarak yedi çeşit tatlı ve tatlandırıcı tüketebilirler. Ülkemizde ? şeker kamışı pekmezi üretimi ve şeker kamışı tarımı, Devlet tarafından desteklenmelidir.

Yanıtla . 2Beğen . 0Beğenme 22 Ekim 14:10
07

Mehmet Ali Uyar - @Hüseyin Kemal Bozyiğit 05 nolu yoruma cevabı: Fark etmez şeker kamışıyla pancar şekeri de aynı farkları yok sakkaroz şeker hastası yiyemez.

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 22 Ekim 18:24
04

Hendekli - Maşallah bizde yapıyoruz Sakarya nın hendek ilçesinde ama 50 liraya müşteri bulamıyoruz siz 100 liraya nasıl satıyorsunuz

Yanıtla . 11Beğen . 0Beğenme 21 Ekim 23:18
03

Yusuf Selen 5356942064 - Şeker kamışı tohumu için yardımcı olursanız sevinirim

Yanıtla . 1Beğen . 3Beğenme 21 Ekim 21:43

BAYAN MUHASEBE ELEMANI ARAIYOR

Kafede çalışacak muhasebe bilgisi olan 35 yaş altı BAYAN ELEMAN alınacaktır Tel: 0532 265 38 01

KAMYON ŞOFÖRÜ Alınacaktır.

MUNZUROĞLU HARFİYATİzmit’te alt yapıda çalışacak KAMYON ŞOFÖRÜ  Alınacaktır. Emeklide olabilir. Tel: 0 532 280 24 09- 0 536 51 56 566

MUHASEBE PERSONELİ ARANMAKTADIR

 MUHASEBE ELEMANI(ACİL) mikro programı kullanmayı bilen, muhasebe alanın da tecrübeli, BAY ÇALIŞMA ARKADAŞI aramaktayız. Detaylar Yüz Yüze Görüşül...

ESİN PİDE ELEMANLAR ARIYOR

Esin Pide BAY-BAYAN MUTFAK ELEMANI-KOMİ-PİDE LAHMACUN USTASI-A2 ehliyetli KURYE arıyor. Tel: 322 39 17

BARIŞ TERCÜME ELEMANLAR ARIYOR

Barış Tercüme Eğitim ve Danışmanlık Şirketimiz de görevlendirilmek üzere, -HALKLA İLİŞKİLER -ÖN MUHASEBE -TERCÜMAN (ARAPÇA, İNGİLİZCE VE DİĞER DİLL...

TAKIM ARKADAŞLARI ARANIYOR

TORNA-FREZE OPERATÖRÜ aranıyor. Başaraneller Makina’da Çalışmak Üzere, TORNA-FREZE OPERATÖRLÜĞÜNDE YETİŞMİŞ veya YETİŞTİRİLMEK ÜZERE askerliğini yapm...

DENEYİMLİ-DENEYİMSİZ MASÖZ ARANIYOR

EseR Masaj Salonu (Eski Anatolia Masaj Salonu) Yenilenen, güleryüzlü, profesyonel kadromuzla hizmetinizdeyiz. DENEYİMLİ-DENEYİMSİZ MASÖZ ARANIYOR...

YAPISOY BETON ELEMANLAR ARIYOR

Yapısoy Beton Kartepe ve İzmit Şantiyesinde çalıştırılmak üzere MİKSER OPARATÖRÜ, POMPA OPARATÖRÜ VE SANTRAL OPARATÖRÜ aranmaktadır.  Tel: 0532 283 1...

KARACAOĞLU MARKET TAKIM ARKADAŞLARI ARIYOR

KARACAOĞLU MARKET, tecrübesiz ve B sınıfı ehliyet sahibi TAKIM ARKADAŞLARI arıyor. Tel: 0262 503 02 02 Cep: 0552 867 41 68 E-Mail: [email protected]

TIR ŞOFÖRÜ ARANMAKTADIR

E sınıfı ehliyetli Gölcük ve çevre ilçelerde ikamet eden TIR ŞOFÖRÜ aramaktayız Tel: 0533 373 27 36