Mikroalglerden fermantasyon yöntemiyle protein ürettiler

Gebze Teknik Üniversitesi'nde (GTÜ) mikroalglerden (gözle görülmeyen su yosunu) fermantasyon yöntemiyle katma değeri yüksek protein üretildi.

Biyoteknoloji Enstitüsü Endüstriyel Biyoteknoloji Araştırma Grubu, 2 yıl önce TÜBİTAK desteğiyle mikroalglerden fermantasyon yöntemiyle protein üretilmesine yönelik "Fermantasyon Yöntemiyle Biyoaktif Peptitlerce Zenginleştirilmiş İşlevsel Spirulina Ürünü Geliştirilmesi Projesi"ni hazırladı. Proje kapsamında besin değeri yüksek olan mikroalglerden istenmeyen tat ve koku arındırılarak protein üretildi.

"Sürdürülebilir ve bitkisel tabanlı beslenme alışkanlıkları geliştirmek önemli"

GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge İşleten Hoşoğlu, TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Hoşoğlu, ağırlıklı olarak gıda ve yem sanayisine yönelik biyoteknolojik yollarla işlevsel gıda ve yem katkı maddelerini ürettiklerini belirterek, laboratuvarda çalıştıkları projeleri mikroorganizmalar kullanarak hayata geçirdiklerini ifade etti.

Sağlıklı, sürdürülebilir ve bitkisel tabanlı beslenme alışkanlıkları geliştirmenin, hem toplum sağlığı hem de dünya için önemli olduğunu vurgulayan Hoşoğlu, bu nedenle dünyada alternatif ürünler üzerine yoğun araştırmalar gerçekleştirildiğini anlattı.

Hoşoğlu, tüketicilerin gıdaların sağlık üzerine olumlu katkı ve hastalıkları önleyici etki beklentisinin, hem üreticileri hem de araştırmacıları mikroalg tabanlı formülasyonların keşfi ve üretimi yönünde motive ettiğini kaydetti.

Proje kapsamında 2 senedir yürüttükleri çalışmaları 2022 yılının sonunda tamamlamayı amaçladıklarını aktaran Hoşoğlu, yerli bir üreticiden temin ettikleri mikroalglerden fermantasyon yöntemiyle istenmeyen tat ve koku arındırılarak protein ürettiklerini dile getirdi.

"Mikroalgler katma değeri daha yüksek bir ürüne dönüşüyor"

Hoşoğlu, sürdürülebilir bir kaynak olan mikroalglerin, özellikle protein içerikleri açısından çok zengin olduğuna işaret ederek, "Dünya nüfusu arttıkça artan protein ihtiyacı söz konusu, mikroalgler, bu ihtiyacı karşılama açısından son derece umut vadeden kaynaklar. Ağırlıklı olarak hayvansal proteinlerle besleniyoruz fakat mikroalgler bu anlamda hem sürdürülebilir olmaları hem de hayvansal proteinler gibi çevreye zararlı olmayan üretim yöntemleriyle üretilmeleri nedeniyle çok büyük bir potansiyele sahip." ifadelerini kullandı.

Mikroalglerin kendine özgü aromaları olduğunu aktaran Hoşoğlu, şöyle devam etti:

"Yosun aroması gibi. Bunu bir yoğurda veya farklı bir ürüne ilave ettiğinizde o baskın aromayı hissetmek tüketicinin hoşuna gitmiyor. Fermente ettiğimizde kendine has o baskın aroma özelliklerinin değiştiğini ve tüketici tarafından daha da kabul edilebilir bir seviyeye geldiğini tespit ettik. Bu fermantasyonun olumlu bir özelliği. Ayrıca fermantasyon, ham maddede sindirimi zor olan bazı bileşiklerin sindirimini kolaylaştırıcı ve işlevselliğini artırıcı etkilere de sahip bir yöntem. Projenin en büyük amacı da bu."

Hoşoğlu, biyolojik ve sürdürülebilir kaynaklar olan mikroalgleri yetiştirmek için hiçbir şekilde tarım arazisine ihtiyaç olmadığını söyledi. Projeyle verimli bir çalışma ortaya koyduklarını dile getiren Hoşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oldukça ümit vadeden bir çalışma. Başta gıda olmak üzere medikal, kozmetik, yem sanayisine yönelik olarak pek çok ürünün formülasyonuna girecek bir ürün. Kontrollü koşullar altında bu sürdürülebilir ürünleri üretebilirsiniz ve gıda takviyesi olarak kullanabilirsiniz. Günümüzde yoğun olarak tablet ve toz formunda kullanılıyorlar. Ancak bu tür işlevsel ürünleri, gıda formülasyonlarına da sokmak gerekiyor. Özellikle protein açısından baktığımızda hayvansal proteinlere alternatif olarak kullanımlarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Uyguladığımız fermantasyon yöntemleriyle mikroalglerin istenmeyen tat ve koku özelliklerini de iyileştirdiğimiz için daha da geniş bir uygulama alanı oluşturmuş oluyoruz. Hem mevcut biyoaktif özelliklerini, yani sağlığa yararlı faydalarını artıyoruz hem de bunların gıdalarda kullanım dozunu artırma yönünde bir işlem yapmış oluyoruz. Dolayısıyla daha çok tüketilmesi demek, sağlık üzerine olumlu etkilerinden daha çok fayda sağlanacak demektir."

Hoşoğlu, proje kapsamında mikroalgin fermantasyonda ilk kez ham madde olarak kullanıldığını kaydetti. Mikroalg üretiminin Türkiye'de yapıldığını, fermantasyonla buna artı değer kattıklarını dile getiren Hoşoğlu, "Fermente alg olarak katma değeri daha yüksek bir ürüne dönüşmüş oluyor." dedi.

05 Oca 2022 - 13:10 - Teknoloji --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 5.636.083 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


DAMPERLİ KAMYON ŞÖFÖRÜ ARANIYOR

MUNZUROĞLU HARFİYAT İzmit’te alt yapıda çalışacak TECRÜBELİ DAMPERLİ KAMYON ŞOFÖRÜ  Alınacaktır. Emeklide olabilir. Tel: 0 532 280 24 09-0 536 5...

MOBİLYA BOYACILARI ARANIYOR

MOBİLYA BOYACILARI Aranıyor Maaş+Sgk+ yemek+ İkramiye Eren Mobilya Tel: 0 532 671 81 36

DEVREN SATILIK SU BAYİLİĞİ

Faal durumda yüksek cirolu DEVREN SATILIK SU BAYİLİĞİ İzmit-Merkez Tel: 0 544 854 14 71

BAY FORKLİFT ELEMANI ARANMAKTADIR

ATİSAN AMBALAJ A.Ş. -Ford Otosan Fabrikasında taşeron olarak çalışan firmamızda çalıştırılmak üzere -Forklift Operatörlük belgesine sahip -25-50 ya...

AĞIR VASITA ŞOFÖRÜ ARANIYOR

Başiskele Kullar bölgesinde bulunan şantiyemize 12 ADET AĞIR VASITA (kırkayak) ŞOFÖRÜ alınacaktır. Yemek ve servis vardır. Yatılı kalmak isteyen perso...

ÖN MUHASEBE PERSONELİ ARANIYOR

Firmamız Bünyesinde Çalışacak Mikro Programına hakim Deneyimli Bayan ÖN MUHASEBE ELEMANI aranmaktadır. Başvuruların [email protected]

YÖNETİCİ ASİSTANI ARANIYOR

YÖNETİCİ ASİSTANI *Lisans mezunu, *En az 5 yıl Yönetici Asistanlığı veya sekreter pozisyonunda deneyimli, *MS Office Programlarına hakim, *Yazılı...

MİNİKÖŞK ELEMANLAR ARIYOR

Mini Köşk Köfte ve Izgara Salonunda dolgun ücretle çalışacak  KASAP, KASİYER, DENEYİMLİ GARSON, MOTORLU/MOTORSUZ KURYE VE ŞOFÖR arıyoruz.  Yemek ve...

USTA KALFA ALINACAKTIR

Kocaeli deki mobilya fabrikamıza USTA -KALFA alınacaktır servis vardır Tel: 0532 133 19 08

PERSONEL ALINACAKTIR

İzmit’ teki Metal Fabrikamıza GAZALTI VE ARGON KAYNAK USTASI ile TAŞLAMA YARDIMCI PERSONEL Alınacaktır Tel: 0532 133 19 08