Kocaeli’nin 300 yıllık Kaz Bayramı kutlandı

Eseler Köyü’nün 300 yıllık Kaz Bayramı, kent protokolü ve vatandaşların yoğun katılımıyla kutlandı

Kocaeli Kent Konseyi öncülüğünde İzmit’e bağlı Eseler ve civar köylerin düzenlediği Kaz Bayramı geniş katılımla gerçekleştirildi. Yerel motiflerin ön plana çıktığı etkinlikte yaklaşık 300 yıllık Kaz Bayramı’na kent protokolü ve köylüler yoğun ilgi gösterildi. Köy fırınında pişen onlarca kaz, katılımcılara unutamayacakları bir ziyafet yaşattı. Nar gibi kızaran kazları gören katılımcıların deyim yerindeyse ağızlarının suyu aktı.

FIRINLAR SABAH NAMAZINDA YAKILDI

Geçmişi 300 yıl öncesine dayanan Kaz Bayramı için sabah namazında yakılan fırına konan kazlar düşük ateşte öğle saatlerine kadar pişti. Görüntüsü ve leziz tadıyla davetliler tarafından beğenilen kazın yanında Tirit, Taşlık Dolması, Ciğer Kızartması, Ciğerli Börek, Baş Ayak Yemeği, Üzümlü Börek, Kuru Erik Hoşafı, Kabak Tatlısı, Tıkıl ve Peynirli Lokum ikram edildi.

KAZ BAYRAMI GENİŞLEYECEK

Kaz Bayramı’na Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Genel Sekreter Sedat Köse’nin yanı sıra il müdürleri, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, muhtarlar, yerel basın genel yayın yönetmenleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Her yıl düzenlenen festivalin Kocaeli Kent Konseyi tarafından genişletilmesi planlanıyor.

“KARDEŞLİĞİMİZ DAİM OLSUN”

“Kardeşliğimiz daim olsun” diyen Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, böylesi bir etkinlikte bulunmaktan gurur duyduğunu vurguladı. Yavuz, “Medeniyetinizi genç kuşaklara aktardığınız sürece güçlüsünüz. Buradaki bayram da bu çerçevede düşünülebilir. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

KOCAELİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK

Vali Yavuz, Türkiye’de bir büyükşehir örnek gösterilecekse bunun Kocaeli olacağını söyleyerek “Projeleriyle, destekleriyle, yeşile katkılarıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Başkanı Tahir Büyükakın tüm Türkiye’ye örnektir” şeklinde konuştu.

BÜYÜKAKIN MANİ OKUDU

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise Kocaeli Kent Konseyi’ne kentin değerlerini gündeme taşıdığı için teşekkür etti. Mani okuyarak sözlerine devam eden Başkan Büyükakın, “Bu Kaz Bayramı, kaynaşmayı, bir araya gelmeyi sağlamak için sadece bir bahane. Allah kardeşliğimizi, birliğimizi daim etsin” diye konuştu.

BAŞKAN BÜYÜKAKIN’A TEŞEKKÜR

Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz ise “Biz kültürümüzü, değerlerimizi yaşatıyoruz. Kardeşlik, birlik ve beraberlik ruhuyla bir bayram heyecanıyla kutlamalarımızı yapıyoruz” dedi. Korkmaz, “Her çalışmamızda bize destek veren, kültürümüzü ve mirasımızı ortaya çıkarmamıza katkı sunan Başkan Büyükakın’a teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

ESELER KAZ BAYRAMI

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan Eseler, Solaklar ve Durhasan köylerinde yüzyıllardır kutlanan Kaz Bayramının, geçmiş dönemde Hasanoğlu ve Sofuoğlu köylerinde de kutlandığı biliniyor.

BAYRAM HAZIRLIKLARI AYLAR ÖNCESİNDEN BAŞLIYOR

Kaz Bayramı her yıl ocak ayının ikinci yarısında, köy büyüklerinin belirlediği tarihte kutlanmaktadır. Bayram hazırlıkları iki ay öncesinden imece usulüyle kuru yufka açılması ve kazların besiye çekilmesiyle başlar. Kazların pişirilmesi sırasında kullanılacak olan doğal şişler kızılcık ağacından kesilerek hazırlanır. Bayramdan 2 gün önce toplu halde kesilen kazların tüyleri ve içi temizlenerek, bir gece dinlenmeye bırakılır, donan yağı alınır. Kazın eti kadar yağı da yıllık ihtiyacı karşılaması sebebiyle önem arz etmektedir. Baş ve ayakları özenle temizlenerek, bayram sofrasının olmazsa olmazı “baş ayak yemeği” yapmak üzere hazır edilir. Bir gün süreyle suya yatırılan kazlar, bayram sabahı sudan çıkarılarak şişlere dizilir, kaz tavalarının içerisine bir miktar su koyularak fırına sürülür. Bayram ekmeği, tıkıl lokum, peynirli lokum köy fırınında pişirilir.

FIRIN YAKMA YARIŞI

Tatlı olarak ise kabak tatlısı hazırlanır. Bayramı eğlenceli hale getiren bir gelenek de fırın yakma sırasında yaşanır. Köyde fırını kimin daha erken yakarak bayramı başlatabileceği iddia konusu olur. Sabah ezanıyla birlikte yakılan fırınlara tavını aldıktan sonra kazlar fırına verilerek kapağı kapatılır. Öğle vakti kazlar ters düz edilerek, suyun bir kısmı alınır. Temizlenmiş kaz kanadı ile tirit yapılacak yufkalar ıslatılarak 3-4 saat dinlendirilir.

BÖLGEYE HAS ŞEKERLİ BÖREK KÖZDE PİŞİRİLİR

Kuru yufkaya kuru üzüm, toz şeker ve kaz yağı serpilmesiyle lezzet alan şekerli börek fırın önünde biriken közde pişirilir. Aynı zamanda ciğerli börek de hazırlanarak pişirilir. Bayram sofrasındaki bir başka lezzet ise taşlık dolmasıdır. Keser ile ezilen taşlık, hazırlanan dolma içerisine ilave edilerek üzüm yaprağı ile sarılarak ateşe koyulur. Günümüzde nadir yapılan baş ayak, bol soğan ve salçalı su ile pişirilerek ikram edilir. Bütün bu lezzetlerin hazmını kolaylaştırıcı kuru erik hoşafı erken saatlerde kaynatılarak soğumaya bırakılır. Bölgede kütüğün altında kalmak deyimi kuru erik hoşafı ile bağdaştırılır. Ziyafetle birlikte hoşaf içmeyen kişinin bağırsak sisteminin bozulacağı öngörülür.

DAVETİ LEZİZ KOKULAR YAPIYOR

Kazların köy fırınlarında kızarmasıyla etrafa yayılan leziz kokular davet saatinin geldiğini çevre köylere duyurur. Kokuların yayılmaya başlamasıyla beraber köyün çocukları, gizlice fırın başına gelerek, nispeten daha erken pişen kuyruk ve boyun kısımlarını aşırmanın fırsatını kollarlar. İkindi vaktinde kazlar fırından alınarak misafirlere ikram edilmek üzere sofrada yerini alır. Kaz parçaları tirit ile sarılarak diğer lezzetler eşliğinde afiyetle yenir. Kaz Bayramı sofralarının aileyi bir araya getirmesi açısından çok önemlidir. Sofrada bulunamayan kişiler için kaz payı ayrılarak gönderilir. Gurbette ya da askerde olan kişiler için kaz payları, eritilmiş kaz yağında aylarca bekletilebilir. Kaz payı ayrılmayan kişi sofradaki eksikliğinin fark edilmediğini düşünür ve gönül koyar. Kaz bayramları ile ilgili anlatılan bir hikâyede ise koyunun bir kaz kadar değerinin olmadığını göstermektedir. Bayram vakti evinde kaz bulundurmayan kişi misafirlerine koyun keserek ziyafet verse de misafirler dönüş yolunda “Bizden kazını esirgedi, bir kaz kesememiş tutmuş koyun kesmiş” diyerek serzenişte bulunmuştur.

İşgal yıllarında dahi düşman askerlerinden gizli kesilen kazlar, gece fırınlarda pişirilmiş, yağları alınarak küplere basılmıştır. Yıl boyunca kullanılacak olan yağ ve kaz etinin düşman askerlerince yağmalanmasının önüne geçildiği anlatılmaktadır. Yüzyıllardır birlik, berberlik ruhu içerisinde gerçekleştirilen kaz bayramları pek çok hayırlı işlere de vesile olmuştur. Köyün ileri gelenleri tarafından anlatılan bayram hikayeleri günümüzde önemini korumaya devam etmektedir. Günümüzde farklı seçenek ve olanaklar ile yapım ve ikram konusunda farklılıklar olsa da anlatılanların kulağa küpe, yenilenlerin şifa olması temennisiyle kaz bayramı menüsü aşağıda sunulmuştur.

KAZ BAYRAMI MENÜSÜ

Kaz Eti

Tirit

Taşlık Dolması

Ciğer Kızartması

Ciğerli Börek

Baş Ayak Yemeği

Üzümlü Börek

Kuru Erik Hoşafı

Kabak Tatlısı

Tıkıl ve Peynirli Lokum

21 Oca 2022 - 18:13 - Gündem --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 5.718.251 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

09

Sahure - Bence önceden duyrulmalı bşrkaç hemde izmitlliyim ilk defa duyuyorum 50 senedir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 30 Ocak 20:06
06

Türkmen Beyi - Manav Kültür Elçimiz @Gocana ve emektarlara teşekkür ederiz, lakin kazın ayağı öyle değil azizim..

Yanıtla . 1Beğen . 1Beğenme 22 Ocak 11:54
05

İzmitli - Böyle organizasyonlari önceden vatandasi da bilgilendirilirse belki bir iki vatandaş da gider böyle organizasyonlara. Siyasetçilere bilgi veriliyor. Buradanda yayınlıyorsunuz halka niye haber verilmiyor. Davetlere bakıyorum siyasetçi sayısı halk sayısından daha fazla oluyor. Gazete olarak yarın şurada su bayrami olacak diye vatandasa da duyuru yapılsa vatandaşta buralara görse güzel olmaz mı. Yoksa hakka giriyorsunuz

Yanıtla . 7Beğen . 1Beğenme 22 Ocak 11:14
07

Murat - @İzmitli 05 nolu yoruma cevabı: Okadar haklısınız ki insanları birbirine bağlayan bu tür organizasyonlari malesef basın erkenden haber etmiyor

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 22 Ocak 12:49
03

Hayalet - Kaz Bayramı çok güzel bir etkinlik. Fakat Bürokratlar siyasiler gelincemi yaşatılıyor. Sevgili MANAV Kardeşlerim yalakalık yapmayın. yeter.........Sizi kullanıyorlar........

Yanıtla . 14Beğen . 5Beğenme 21 Ocak 22:37
02

huhu - Yemek güzelde ,,,değirmenin suyu nereden gelecek,,,bu köy çok mu zengin... Hu...

Yanıtla . 10Beğen . 8Beğenme 21 Ocak 21:25
01

İzmitli - Ah dedem ah keşke

Sağ olsanda sadece ellerini değil ayaklarınıda öpsem

Yanıtla . 8Beğen . 1Beğenme 21 Ocak 21:17

AĞIR VASITA ŞOFÖRÜ ARANIYOR

Başiskele Kullar bölgesinde bulunan şantiyemize 12 ADET AĞIR VASITA (kırkayak) ŞOFÖRÜ alınacaktır. Yemek ve servis vardır. Yatılı kalmak isteyen perso...

ÖN MUHASEBE PERSONELİ ARANIYOR

Firmamız Bünyesinde Çalışacak Mikro Programına hakim Deneyimli Bayan ÖN MUHASEBE ELEMANI aranmaktadır. Başvuruların [email protected]

YÖNETİCİ ASİSTANI ARANIYOR

YÖNETİCİ ASİSTANI *Lisans mezunu, *En az 5 yıl Yönetici Asistanlığı veya sekreter pozisyonunda deneyimli, *MS Office Programlarına hakim, *Yazılı...

DİKİŞ BİLENLER ARANIYOR

DİKİŞ BİLEN BAY-BAYAN ELEMANLAR aranıyorTel: 0 555 541 52 85

MİNİKÖŞK ELEMANLAR ARIYOR

Mini Köşk Köfte ve Izgara Salonunda dolgun ücretle çalışacak  KASAP, KASİYER, DENEYİMLİ GARSON, MOTORLU/MOTORSUZ KURYE VE ŞOFÖR arıyoruz.  Yemek ve...

USTA KALFA ALINACAKTIR

Kocaeli deki mobilya fabrikamıza USTA -KALFA alınacaktır servis vardır Tel: 0532 133 19 08

PERSONEL ALINACAKTIR

İzmit’ teki Metal Fabrikamıza GAZALTI VE ARGON KAYNAK USTASI ile TAŞLAMA YARDIMCI PERSONEL Alınacaktır Tel: 0532 133 19 08

BAY ELEMANLAR ARANIYOR

Tıbbi atık tesisimizde beden işçisi olarak görev alacak BAY ELEMANLAR alınacaktır. Orta yaş grubu ve emekliler tercih sebebidir Tel: 0262 325 65 65

ŞOFÖR ARANIYOR

Firmamıza tıbbi atık toplama- taşıma görevinde çalışacak ŞOFÖR alımı yapılacaktır. SRC 4 veya 5 belgesi tercih sebebidir. Tel: 0262 325 65 65

LOJİSTİK ŞOFÖR ALIMI YAPILACAKTIR

Aşuroğulları Endüstriyel Atık Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi'nde çalıştırılmak üzere SRC-5 BELGELİ ŞEHİR İÇİ VE ŞEHİR DIŞI LOJİSTİK ŞOFÖR alımı yap...