Tadını pişirildiği Kandıra taşından alan "cizleme" sofralara lezzet katıyor

Kandıra'da geleneksel yöntemlerle hazırlanan cizleme, tadını yüksek ısıya dayanaklı doğal pişirme taşından alıyor.

+3
Haber albümü için resme tıklayın

Kocaeli'nin sacda pişirilen yöresel lezzetlerinden cizleme (akıtma), kırsalda yaşayan insanlarca ekmek niyetine tüketiliyor. Pişirme aracı olarak, Kandıra'da geleneksel yöntemlerle çıkarılan ve ilçenin adını taşıyan doğal taşın yontulmasıyla üretilen yüksek ısıya dayanıklı saclar tercih ediliyor.

Un, su, tuz ve mayanın yoğurulmasıyla elde edilen cıvık hamur, mayalanması için bir süre bekletiliyor. Yaklaşık bir saat bekleyen hamur, önceden ısıtılmış sacın üzerine ince bir tabaka halinde dökülüyor, bir kepçe yardımıyla sacın üzerine yayıldıktan sonra sık sık ters yüz edilerek kızarana kadar pişiriliyor.

Hazır hale gelen cizleme, kahvaltı sofralarında veya öğle ve akşam öğünlerinde kuzinede pişirilen köy tavuğu eşliğinde tüketiliyor.

"Neyle yaparsan yap taşın verdiği lezzeti bulamazsın"

Terziler Mahallesi Piroğlu mevkisinde yaşayan 79 yaşındaki Ali ve 65 yaşındaki Emine Güner çifti de büyüklerinden kendilerine miras kalan bu geleneğin gelecek nesillere taşınmasını sağlayanlar arasında yer alıyor.

Emine Güner, AA muhabirine, annelerinden kalmış bir lezzet olan cizlemeyi ellerinden geldiğince devam ettirdiklerini belirterek, hamur işinin eskiden özellikle ramazanlarda çok yapıldığını söyledi.

Torunlarının çok sevdiği bu hamur işini sık sık yaptığını dile getiren Güner, "10 dakikayı bulmuyor bir hamurun pişmesi. Çocuklar geleceği zaman hiç üşenmeyiz hemen yoğurup yaparız. Ne varsa sofrada onla yenir. Tavuğu parçalayıp katlarsın. Sıcakken yemek daha güzel oluyor. Çocuklar içine peynir koyup öyle yiyor." diye konuştu.

Güner, cizlemenin yapıldıktan sonra bir hafta süreyle tüketilebildiğini anlatarak, "İster ısıtıp ister ısıtmadan yenebilir. Soğuk günlerde hiçbir şey olmaz. Her zaman sevilen hamur bu." dedi.

Üzerinde pişirdikleri sacın hamura ayrı bir lezzet kattığına dikkati çeken Güner, "Sacı Kandıra'nın köyünden aldık. Neyle yaparsan yap taşın verdiği lezzeti bulamazsın. Başka sacla yapınca bunun tadı olmuyor. Tavada yapsak ya içi ezik kalır, yapış yapış olur, güzel olmaz. Hamuru taşmaya bırakınca ısınması için sacı da ateşe koyarız. Sac ne kadar çok ısınırsa o kadar güzel kızarır hamur. Altının ateşi ne kadar güzel olursa o kadar güzel pişirir." ifadelerini kullandı.

"Eskiden büyüklerimiz misafirlere ikram ederdi"

Ali Güner de yörede eskiden daha çok yapılan cizlemeyi eşinin yıllardır pişirdiğini söyledi.

Artık köylere hazır ekmek geldiğini belirten Güner, "Eskiden böyle bir şey yoktu. Eskiden bir fırın ekmek yapıyordu analarımız, 15-20 gün o yeniyordu. Misafir geleceği zaman o 15-20 günlük ekmek misafirin önüne çıkarılmaz; büyüklerimiz gözleme, bazlama veya cizleme ikram ederdi. Biz de bunları devam ettiriyoruz." diye konuştu.

Güner, cizlemenin gözleme ve bazlamadan farkının inceliği ve yumuşaklığı olduğunu anlatarak, gözlemenin en az üç dört kat olduğunu, içine peynir ya da başka malzemeler konulduğunu, bazlamanın ise biraz daha sert ve kalın olduğunu kaydetti.

Cizlemenin piştiği sacın Kandıra taşından yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Güner, "Başka yerde böyle bir taş yok. Her yerde de bulunamaz. Kandıra'da bazı dükkanlarda olur." dedi.

"Bir kilogram undan 30-35 hamur çıkar"

Güner çiftinin kızı Tenzile Bircan ise yöresel lezzette kullanılan malzemeleri ve yapım aşamalarını şöyle anlattı:

"Cizlemede 4 malzeme var; un, su, tuz ve maya. Bu malzemelerle yapılan bir hamur şeklimizdir. Bunları yoğurup cıvık bir kıvama getiririz. Bir saat kadar mayalanmaya bırakırız. Hamur taştıktan sonra önceden ısıttığımız sacın üzerine kepçe yardımıyla ince bir tabaka şeklinde döküp pişiririz. Bir kilogram undan da 35-40 tane kadar ekmek elde edilir."

15 Nis 2022 - 11:56 - Yaşam --- Okunma

Son bir ayda ozgurkocaeli.com.tr sitesinde 5.663.488 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

06

Asi Güzel - Ahh..güzel memleketimin güzel insanları....Eskiler günden güne ölüyo..?

Yanıtla . 2Beğen . 1Beğenme 16 Nisan 02:14
04

Ekrem - Kandıra da ne kalmış ki bitirmisler herşeyi. Ne yoğurdu, ne hindisi kalmış Kandıra taşı nerede?

Yanıtla . 2Beğen . 0Beğenme 15 Nisan 20:12
02

Cemo - Bu taş benim köyümden çıkar bu kaya taşından yapılan sacın gerçek ustasıda benim rahmetli babamdır.Şimdi köyde bir arkadas yapıyor.

Yanıtla . 4Beğen . 0Beğenme 15 Nisan 18:38
07

Mustafa Evrankaya - @Cemo 02 nolu yoruma cevabı: Selamunaleykum bende cebecideyim bulaşık nerden ve nasıl temin edebilirim.

Yardımcı olursanız sevinirim selamlar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Nisan 10:31
05

Öztürk - @Cemo 02 nolu yoruma cevabı: Remzi Şakacı. Rahmetli büyükbabam bu işin ustasıydı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Nisan 00:16
01

Gandıralı - Yeni nesil malesef bilmiyor,tüketici bir toplum olduk,her şey hazır olsun, ekmekciden ekmegi,marketten yogurdu peyniri yumurtayı köylerde dahil böyle. Ah o Alaybey taşında cizleme,gözleme olsada yesek.

Yanıtla . 6Beğen . 0Beğenme 15 Nisan 17:35

DAMPERLİ KAMYON ŞÖFÖRÜ ARANIYOR

MUNZUROĞLU HARFİYAT İzmit’te alt yapıda çalışacak TECRÜBELİ DAMPERLİ KAMYON ŞOFÖRÜ  Alınacaktır. Emeklide olabilir. Tel: 0 532 280 24 09-0 536 5...

MOBİLYA BOYACILARI ARANIYOR

MOBİLYA BOYACILARI Aranıyor Maaş+Sgk+ yemek+ İkramiye Eren Mobilya Tel: 0 532 671 81 36

DEVREN SATILIK SU BAYİLİĞİ

Faal durumda yüksek cirolu DEVREN SATILIK SU BAYİLİĞİ İzmit-Merkez Tel: 0 544 854 14 71

TALAŞLI İMALATTA ÇALIŞACAK TAKIM ARKADAŞLARI ARANIYOR

Talaşlı imalatta çalışmak üzere; TEKNİK RESİM OKUYABİLEN, GAZALTI VE ARGON KAYNAKLARINI BİLEN, Deneyimli, 25-45 Yaş Aralığında, Askerliğini Yapmış TA...

AĞIR VASITA ŞOFÖRÜ ARANIYOR

Başiskele Kullar bölgesinde bulunan şantiyemize 12 ADET AĞIR VASITA (kırkayak) ŞOFÖRÜ alınacaktır. Yemek ve servis vardır. Yatılı kalmak isteyen perso...

ÖN MUHASEBE PERSONELİ ARANIYOR

Firmamız Bünyesinde Çalışacak Mikro Programına hakim Deneyimli Bayan ÖN MUHASEBE ELEMANI aranmaktadır. Başvuruların [email protected]

YÖNETİCİ ASİSTANI ARANIYOR

YÖNETİCİ ASİSTANI *Lisans mezunu, *En az 5 yıl Yönetici Asistanlığı veya sekreter pozisyonunda deneyimli, *MS Office Programlarına hakim, *Yazılı...

MİNİKÖŞK ELEMANLAR ARIYOR

Mini Köşk Köfte ve Izgara Salonunda dolgun ücretle çalışacak  KASAP, KASİYER, DENEYİMLİ GARSON, MOTORLU/MOTORSUZ KURYE VE ŞOFÖR arıyoruz.  Yemek ve...

BAY TEMİZLİK GÖREVLİSİ

Kliniğimizde çalışmak üzere 30-50 yaş arası tecrübeli BAY TEMİZLİK GÖREVLİSİ arıyoruz. Tel: 0 262 311 24 24

30 TON ÇİFT KIRMA OPERATÖRÜ ARANIYOR

Eren Vinç ve Kurtarıcı Hizmetleri İzmit piyasasında çalışacak Belgeleri tam olan, 30 TON ÇİFT KIRMA OPERATÖRÜ aranmaktadır Tel: 0532 244 37 42 05...