Çöpe atmayın!

Bizim ülkemizde bir zamanlar çöpe atılan ekmek konuşulurdu...
Çöp konteynerlerinden torbalarca ekmek çıkardı.

Ekmeğin çöpe atılmaması için sıkça uyarılar yapılmasına rağmen yine de acımadan, günah olduğunu düşünmeden, sofradan arta kalmış ekmek parçalarını çöpe atıyorduk...

Büyük bir gıda israfıydı! 
Gıda israfı demek toprak, su, enerji ve emeğin israfı demektir. 

Korona virüs salgını öncesinde yapılan araştırmalara göre, ülkemizde her gün 5 milyon civarında ekmek çöpe atılıyordu...

Açlık, yoksulluk çeken binlerce insan varken başta ekmek olmak üzere maalesef gıdaları çöpe atıyoruz.

Bol kepçe bir ülkeyiz...
Soframızı farklı türle gıdalarla dolduruyoruz. Bu gıdaların ancak yarısını yiyebiliyoruz, gerisini çöpe atıyoruz.
Evlerimizde de bu böyle, 5 yıldızlı otellerimizde de bu böyle...

Ne kadar israf ettiğimizi anlatabilmek için bir örnek vermek istiyorum...

2012 yılında Avrupa Birliği Türkiye’nin farklı illerinde farklı gazete ve ajanslarında görev yapan 24 gazeteciyi Avrupa’ya davet etti. Kocaeli’nde davet alan tek gazeteciydim.

Danimarka’ya gittik.
Avrupa Birliği rehberleri ve tercümanları işliğinde 5 gün boyunca bu ülkeyi gezdik. Konakladığımız otel veya dışarıda yemek yediğimiz restoranlardaki yemek kültürü benim çok dikkatimi çekmişti.

Kaldığımız otelde sabah kahvaltısı yapmak için restorana girdiğimizde, açık büfe bölümünde sadece zeytin, domates, salam, tek çeşit peynir, süt, gevrek ve tereyağı vardı. Başkada bir çeşit yoktu...

Bizim ülkedeki her hangi bir otelde sabah kahvaltısı yaptığınızda açık büfe bölümünde sadece 80 çeşit peynir bulunur. Diğerlerini saymıyorum...
Tabağımızı fulleriz. Aldığımız gıdaların da yarısını yemeyiz. Yemediğimiz o gıdaların hepsi çöpe gidiyor.

Öğle yemeklerini her hangi bir restoranda yediğimizde ise, bizdeki gibi masaya büyük tabaklarda çoban veya yeşil salata gelmez, mezeler gelmez. Sadece ana yemek tabağı ve tabak içinde bir dal maydanoz, küçük çeri domatesin yarısı, yemek kaşığı kadar pilav olur.
Masaya sepet içinde ekmek konulmaz. Ekmek yemek için istediğinizde ise yumurta büyüklüğünde küçük ekmek getirilip verilir. Başka da verilmez...

Bizde masada yemek tabağı konulacak yer bırakılmaz. Her çeşitten bolca yemek olur. Ekmek ise sepetle bırakılır masaya...

Avrupalının gıda israfı konusunda çok titiz olduğunu o tarihte öğrendim...
Biz ise ekmeğe ve diğer gıdaları çöpe atmaktan acımayız...

Birleşmiş Milletler, 2019 yılında ülkemizde gıda üzerine bir araştırma yapmış...
Tüketici düzeyinde yemek için masamıza konulan gıdanın yüzde 17’si hiç dokunulmadan çöpe gidiyormuş...
2019 yılında yaklaşık 931 milyon ton gıda kayıp ve israf olmuş...
Gıda israfının yüzde 61’i evlerde gerçekleşirken, yüzde 26’sı gıda hizmetlerinde, yüzde 13’ü ise perakende aşamasında yaşanıyormuş.


2020 yılının başında ortaya çıkan korona virüs salgınından sonra hayat pahalılaştı. Gıdaya erişim azaldı.

Şimdilerde gelecekteki ‘gıda krizi’ konuşuluyor...

Gıda krizi söylentileri ayyuka çıktıkça tarım ve gıdaya ilgi arttı. Gıda israfından kaçınmak için insanlar yemek kültürlerini bile değiştirmeye başladı.
Restoranlarda ve evlerde yemek porsiyonlarının küçülmesi için uyarılar yapılıyor...
Yiyebileceğimiz kadar tabaklarımıza yemek almaya başladık...

 
Peki, aynı duyarlılığı ekmek de gösterebiliyor muyuz?

Bundan sadece 2-3 yıl önce günlük olarak 5 milyon civarında ekmek çöpe atıyorduk...


Çöpe attığımız ekmek için kimse umursamıyordu. Ekmek o yıllarda ucuzdu...
Günaşırı ekmeğe zam da gelmiyordu...

Ya şimdi?

Türkiye şimdi ekmek fiyatlarını konuşuyor...
Çünkü gıda krizi kapıda...
Çünkü ekmeklik buğday üretimi yok...
Çünkü ekmeklik buğdayı dışarıdan ithal ediyoruz...
Hal böyle olunca da ekmeğe zam kaçınılmaz oluyor...


Bugün Kocaeli’ de 200 gram ekmek 4 TL’den satılıyor.
100 gramlık susamlı simit 5 TL’den satılıyor.
200 gramlık halk ekmek 3 TL’den satılıyor.

‘Ekmek pahalılaştı’ diye kıyamet kopartıyoruz! Buğday ve un krizine karşı fırıncılar ekmek fiyatlarını yüklettiğinde, fırıncı esnafını neredeyse terörist ilan ediyoruz...
Ancak sofrada bitiremediğimiz, yarım bıraktığımız ekmeği ve kırıntılarını çöpe atmaktan çekinmiyoruz(!)

Sofrada yiyemeyip yarım bıraktığımız ekmeğin en ufak kırıntısını bile çöpe atmayın.
Şuan günümüzde pahalı olmasına rağmen yine de temel gıda ürünler içerisinde en ucuzu olan ekmek artık çok kıymetli bir gıda...

Ekmek parçacıklarını, kırıntılarını daha farklı bir yemek yapmada değerlendirilebiliniz...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Cemalettin Öztürk - Mesaj Gönder --- Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

10

Atmaca - İsraf sadece gıda degıl kı gidein her hangi bir belediyeye kaç tane gerksiz yere belediyelerde çalısan var gorursunuz bunlarıda yazsanız israf için

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 07 Temmuz 20:17
08

[email protected] - Ekmek konusunda arife günü (yarın) vatandaş duyarlı olsun bakkallardan marketlerden ekmek almasın bayramın bir ve ikinçi günlerinde fırınlar calışmıyor. fırından ekmeğini alan vatandaş ekmeğini tarttırsın çünki yarın fırınlarda eksik gramajlı ekmek piyasaya sürülebilir.eksik gördüğü ekmeği üreten frını ALO 153 -ALO 173 HATLARINA BİLDİRSİN .FIRINCI ODASI SİMİTE ACMAYA 5 TL FİYAT VERMİŞ EKMEK FIRININDA ACMA- SİMİT 4.50 KRŞ PERŞEMBE PAZARININ YANINDA 3 ADET ACMA- SİMİT 10 TL

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Temmuz 17:29
07

Tekbaşına Muhalefet - Marketlerdeki poşetli ekmeklerden alıyorum ekmeğide yazın dolaba koyuyorum 10-15 gün yiyebiliyorum ekmek çöpe atmak nedir bunu benim kafam almıyor israf eden toplumlar aç kalmaya sefil olmaya mahkumdur...

Yanıtla . 2Beğen . 0Beğenme 07 Temmuz 14:48
09

Küflü - @Tekbaşına Muhalefet 07 nolu yoruma cevabı: Kardeşim demek ki küflü ekmek yiyorsun... İyice ışık altında bak.. 15 gün mayasız nemli ekmek dayanmazi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Temmuz 19:50
06

YAHYA KAPTAN - TABİİ SİZLER ALIŞIKSINIZ BOLLUĞA ve BEDAVAYA,

KİMYANIZ BOZULMUŞTUR,

O ZAMAN BİR DAHA DANİMARKA' YA GİTMEZSİNİZ!!!

Yanıtla . 4Beğen . 0Beğenme 07 Temmuz 11:49
05

Oktay - Özellikle kebapçılarda sırf masa dolu görünsün diye birsürü gereksiz meze koyuluyor ve bunların büyük kısmı çöpe gidiyor.

Yanıtla . 2Beğen . 2Beğenme 07 Temmuz 10:22
04

Tarafsız - Ertesi güne kalmış ekmeklerin halinden haberiniz yok sanırım ekmek resmen evrim geçiriyor

Halk ekmek fabrikası şart

Yanıtla . 4Beğen . 0Beğenme 07 Temmuz 10:13
02

Xyz - Bakalım ne zaman hayat pahalılığından bahsedebileceksiniz ? Nerede kel alaka konu, üç sayfa yazı.

Yanıtla . 6Beğen . 0Beğenme 07 Temmuz 08:20
01

Olayı Bilmek - Abi sen olayı bilmiyorsun.. fırıncıların kayığına binme.. yaptıkları ekmek o kadar kalitesiz ki ikinci gün yenmiyor.. istersen dene gör...

Ekmek israfında vatandaşın suçu yok . Ekmek dilimle satılmıyor ve ikinci gün yenmeyecek hale geliyor.. sucluyacak biri varsa firincilardir.

Yanıtla . 6Beğen . 0Beğenme 07 Temmuz 07:06

YATILI TEMİZLİK ELEMANI ARANIYOR

Yahyakaptan'da ki halı sahada çalışacak YATILI BAY TEMİZLİK ELEMANI aranıyor. Tel: 0 532 234 95 40 - 0262 311 49 66

2 ERKEK PLASTİK KIRMA MAKİNE OPERATÖRÜ ARANIYOR

ATİSAN AMBALAJ Kocaeli Başiskele de bulunan geri dönüşüm firmamızda çalıştırılmak üzere 2 ERKEK PLASTİK KIRMA MAKİNE OPERATÖRÜ alımı yapılacaktır....

ELEMANLAR ARANIYOR

MYK Belgesine sahip şirketimiz bünyesinde fabrika ortamında çalışabilecek ARGON KAYNAKÇILARI, HAVALANDIRMA İMALAT VE MONTAJ USTALARI, END.BORUCU ar...

EYİ KAROSER ELEMANLAR ARIYOR

KAROSER işinde çalışacak İMALAT USTALARI VE YARDIMCILARI, KAYNAKÇI ve DEMİR DOĞRAMA USTALARI alınacaktır. Dolgun Maaş+Yol+Yemek+SGK EYİ KAROSER A...

RÜKSAN MAKİNA, GAZALTI KAYNAKÇISI VE PUNTA KAYNAKÇISI ARIYOR

Kartepe’de bulunan RÜKSAN MAKİNA bünyesinde çalışacak GAZALTI KAYNAKÇISI VE PUNTA KAYNAKÇISI aranmaktadır. İletişim: Gürbüz Altun Tel: 0533 689 55...

ROMANO RESTAURANT AŞÇI VE AŞÇI YARDIMCISI ARIYOR

ROMANO RESTAURANT Yetiştirilmek üzere AŞÇI ve AŞÇI YARDIMCISI alınacaktır. Tel: 0533 229 33 25

GECE VE GÜNDÜZ BEKÇİSİ ARANIYOR

İzmit Alikahya'da bulunan Jasmine Country sitesinde GECE BEKÇİSİ olarak *Gündüz, gece vardiyalı olarak çalışabilecek *Sitedeki ufak tefek işleri yap...

FIRINDA ÇALIŞACAK ELEMANLAR ARANIYOR

Aşağı Yuvacık'ta bulunan fırınımızda çalışmak üzere, tercihen Başiskele Yuvacık ve yakın çevresinde ikamet eden. *HAMURKAR, *TECRÜBELİ FIRIN ŞOFÖ...

TECRÜBELİ ŞOFÖR ARANIYOR

Başiskele' de İnşaat malzemeleri satan firmamıza, damper kasa arac kullanımında TECRÜBELİ ŞOFÖR aramaktayız. TEL: 0534 041 41 41

ORKA DONATIM ELEMANLAR ARIYOR

Beşiktaş Tersanesi’nde ORKA Donatım firmasında çalışmak üzere İMALAT MONTAJ USTASI,  GAZALTI KAYNAKÇISI VE YARDIMCILARI alınacaktır. Tel: 0536 618...