Türk dünyası dediğimizde farklı coğrafyalarda yaşayan yaklaşık 250 milyon kişiden bahsediyoruz. Türk Parlamenterler Birliği’nin web sayfasındaki açıklamaya göre bu sayı Çinliler, Hintliler, Endonezyalılar’dan sonra Türk Milleti’ni dünyanın en kalabalık 4. nüfusu yapmakta.
Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED), Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (KOİDER) ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile 7 farklı şehrimizden ve Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve KKTC’den iş kadınları derneklerinin üyesi 200 misafir, 3 gün boyunca yaptıkları çalışmaları anlatıp ürettiklerini sergilediler.
Tanışma ve gelecekteki iş birlikleri için iyi ve umut verici bir çalışma. Önemli olan iletişimin sürdürülmesi ve ülkeler arası katma değer yaratılması.
Türk dünyasının kendine ait sorunları var. Türk dünyası içinde kadın nüfusun çeşitli ülke ve topluluklarda kendine ait bilinen ve bilinmeyen, dillendirilen ve dillendirilmeyen sorunları var.
KATMA DEĞERLİ ÜRETİM
Her şeye rağmen kadınlar üretmek, katma değer yaratmak istiyor. Mevcut bilgisi ve deneyimi ile. Mevcut bilgi ve deneyim ile üretilen ve sergilenen ürünlere baktığımızda katma değeri düşük, içinde çokça emek olan ama tanıtılamayan, farklılaşamayan ürünler olduğunu görüyoruz. Üreticisi ürüne kendi adını koyarak farklılaştığını sanıyor. Ama bu işler öyle olmuyor. Tasarım bilgisi önemli.
1- Mevcut ürünlerin dünya pazarında satılması için gerekli çalışmaların yapılması gerek. Önerim “Türk Dünyası Geleneksel Üretici Kadınlar” web sitesi kurulması ve ürün satışlarının dünyaya buradan yapılması. Burada sürdürülebilir, devamlılığı gelecek el işi ve özel ürünler olmalı. Mevcut ürünlerin katma değeri yükselmeli.
2- “Türk Dünyası Sanayide Üreten Kadınlar” web sitesi olmalı. Burada konunun ilgilileri buluşmalı ve dünyaya ürünlerini anlatarak sergilemeli.
Bir başka açıdan baktığınızda ticarette kadın – erkek ayrımı olmaz diye düşünebilirsiniz ama bu ayrımın Türk dünyasında sosyal destek ve bazı sorunların çözümü gibi katkıların olabileceğini unutmayalım. Kadınlar ticaretin yanında olay ve konulara daha toplum odaklı, yapıcı ve iyileştirici bakıyorlar.
3- 2024 yılında 8 Mart’ta bu web sayfaları hazırlanabilir ve dünyaya üreten Türk kadın gücü olarak lanse edilebilir.
4- Türk devletlerinin de maddi ve manevi katkılarıyla bu buluşma ülkemizde gerçekleştirilebilir. Mart ayı yerel seçim yoğunluğu olarak düşünülürse özel bir tarih belirlenebilir.
Kocaeli’deki etkinlikte ilk gün panelist konuşmacılardan Emine Erdem, Filiz Akkaş, Filiz Evran, Nazım Kanpolat ve diğer günlerdeki konuşmacılar ihracat, üretim, iş birliği, dijitalin önemi ve sürdürülebilirlik konularına dikkat çektiler.
Bu kadar bilginin, bilgili kişilerin, mentorluk sisteminin var olduğu bir dönemde özgün tasarım olarak üretilen, sergilenen ürünler neden dünyaya satılamıyor bu da ayrı bir sorun.
Kadın üretimi deyince akla neden günlük hayatta ve sanayide birincil ihtiyaca cevap veren katma değerli ürünler değil de, keyfe keder alınabilecek, aksesuar tarzı ürünler akla geliyor ve bunlar sergileniyor? Neden etkinlik sergi alanında bulunan 2-3 sanayi otomasyon ürünü dikkat çekmiyor?
İthal ettiğimiz birçok ürün içinde mutlaka ülkemizde üretilebilecek ama pek fark edilmeyen ürünler vardır. Bunların envanteri de vardır. Neden üretim yapmak isteyen kadınlar ticaret odaları aracılığı ile bunlara yöneltilmiyor? Bu konudaki çalışmalar neden cılız kalıyor?
2050 HEDEFLERİNE ULAŞMAK
2050 için kadın ve erkek birlikte katma değeri yüksek ürünlere yönelmeli ve verimli çalışmalıyız.
Geleneksel el becerisi ürünlerimiz de devam etsin ama ihraç edebilelim. İç pazarda zaten herkes benzer el işlerini üretiyor. Bu değerli ve emek verilerek üretilen ürünlerin pazarı yurt dışı. Ama bugünkü kadın üretici bu anlamda çeşitli açıdan desteğe ihtiyaç duyuyor. Destek yok değil var ama kime ne kadar ulaşıyor? Demek ki bu konuda da ülke çapında bir çalışma yapmak gerek.
Hatta kadın üretimini ürün cinsi, girişimcilik süresi, tecrübe, lokasyon vs. bu konularda kategorilendirmek gerek. Yapacak çok iş var. Kim yapacak? Bütün ülkeye ulaşan TOBB kadın kurulları. Gerek bizlerle paydaşlık yaparak, gerekse Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’yle çalışarak. Bu ülkede nefes alan herkes bir insan kaynağı. Deprem bölgesindeki kadınların üretim ve pazarlama zorluğu ise ayrı bir konu.
Erkeklerin de bu konuda duvar örmemesi, kadınları rakip görmemesi gerek. Hepimiz canımızdan kıymetli ülkemiz için çalışıyoruz. Ahbap çavuş, hemşehri ilişkilerinin bırakılıp verimlilik gözetilerek bu çalışmaların yapılması gerekiyor. Burada kendi çapımızda güçlü görünsek de dünya arenasında güçsüz kalıyoruz. Hep birlikte güçlendiğimizde dünya arenasında güçlü olacağız.
Sözün özü: Dünya ticaretinde var olmak, ihracatı artırmak için katma değeri yüksek ürünler önceliğimiz olmalı. Ortak akıl, verimlilik ve teknolojiyi doğru kullanmaya odaklanmalı.
Öğr. Gör. Tümay MERCAN
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım B./Yönetim/İletişim Danışmanı [email protected] Twitter: @tumaymercan /Facebook: Tümay Mercan Instagram:@mercantumay
YASAL UYARI: Yazarın yazısının kopyalanması yasaktır. Yazı, sadece ozgurkocaeli.com.tr/ ’ye link verilerek kullanılabilir. Alıntıda kaynak gösterilmelidir. Aksi takdirde kanuni işlem yapılacaktır.
Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Özgür Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Özgür Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Özgür Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Özgür Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.